Tuoksuyliherkkiä on yhä enemmän ja he ovat huolissaan tuoksumarkkinoinnista. Ruokakaupassa voi tuoksua juomien keskellä savusauna ja kahvilassa kanelipullauute.

"Tuoksu tulvillaan kesää."

Näin luvattiin 1970-luvun parfyymimainoksessa.

Monet ihmiset ahdistuvat jo pelkästä ajatuksesta, tuoksujen tulvasta.

Tuoksuyliherkkä ihminen nimittäin saa tuoksuista ja hajuista elimellisiä oireita, kuten nuhaa, päänsärkyä ja pahoinvointia. Eivätkä tuoksuyliherkät ole harvinainen joukkio kansaa, vaan jopa noin 10–40 prosenttia kärsii tuoksuista.

Savusauna houkuttelee olutostoksille

Tuoksuyliherkkyyteen ei ole muuta spesifiä hoitokeinoa kuin tuoksujen välttäminen. Siksi allergianeuvoja  Marjo Tähtinen Allergia- ja Astmaliitosta myöntää välillä hämmästelevänsä, kuinka tuoksukylläiseksi elämä ympärillämme on muuttunut.

– Tuoksuyliherkkyys on yllättävän yleistä ja silti hajusteita on nykyään vähän joka tuotteessa, Tähtinen toteaa.

Hän on törmännyt työnsä kautta monenlaisiin tuoksuilmiöihin, jotka saavat ihmiset soittamaan allergianeuvojalle.

– Kahviloissa voidaan lisätä ilmaan kanelipullan tai kahvin aromia houkuttamaan kahvittelijoita peremmälle. Kaupoissa taas lisätään vaikkapa lakritsan tuoksua karkkiosastolle tai eksoottisten hedelmien tuoksua lisätään hedelmätiskille.

–  Vantaan Tammiston K-Citymarketissa tuoksui ainakin viime syksynä siideriosastolla omena-aromi ja juomaosastolla savusauna, Tähtinen kertoo.

Yleisten kosmetiikkatuoksujen lisäksi Tähtinen on viimeisimpänä kuullut muun muassa hajustetuista farkuista.

– Ja tietysti monissa intiimialueiden tuotteista, kuten esimerkiksi kuukautissuojista, löytyy tuoksullisia tuotteita.

Aidot tuoksut ärsyttävät harvemmin

Tuoksuttomaan maailmaan emme ikinä pääse eikä tarvitsekaan, mutta Tähtinen toivoo, että keinotekoisten tuoksujen suhteen jokainen käyttäisi harkintaa.

Tuoksuttomia tuotteita löytyy nykyään lähes kaikista tuotteista.

– Mikä tahansa  tuoksu voi yliherkällä aiheuttaa  oireita, kuten päänsärkyä, huimausta tai pahaa oloa. Oireet ovat yhtä moninaisia kuin niiden aiheuttajat, joten varmin tapa säästää muita ihmisiä on olla mahdollisimman hajuton, Tähtinen toteaa.

5 tuoksuärsyttäjää

Allergia- ja Astmaliiton neuvojille soitetaan tuoksuista ja tuoksuyliherkkyyksistä usein. Eniten kysymyksiä ja ärsytystä herättäneitä aineita ovat neuvonnan kokemuksen mukaan olleet:

  • 1. Tupakansavu
  • 2. Painomuste
  • 3. Hajuvedet
  • 4. Kosmetiikka
  • 5. Hajukynttilät

Allergiaviikkoa vietetään 23.–29.3.2015.

Vierailija

Yliherkkien piina kasvaa: "K-Citymarketin juomaosastolla tuoksuu omena-aromi ja savusauna"

Kesällä kaupassa käydessäni joku rouva hienoissa hepenissään ja parfyymipilvessään kulki hyllyjen väleissä ja kaikkialle jäi hänen voimakas imelätuoksuinen parfyyminsä niin etten harmikseni tuntenut tuoreiden leipien enkä mansikoiden tuoksua. Kauempanakin hyllyillä tiesi mistä hän oli kulkenut. Olisiko vähempi tuoksu voinut riittää kuuman kesäpäivän aikaan? Toinen kauppakäyntini toi miesten partaveden tuoksun käteeni, kun otin ostoskorin jonka kahvassa oli tuoksua. Kotona sain jynssätä käsiä...
Lue kommentti
Vierailija

Yliherkkien piina kasvaa: "K-Citymarketin juomaosastolla tuoksuu omena-aromi ja savusauna"

SEIS tuoksumarkkinoinnille !!!!!! Kyllä minulla on voimakas hajuste- ja kemikaaliyliherkkyys eli sairastan MCS:ssää eli Multible Chemical Sensibility eli monikemikaaliyliherkkyyttä. Olen erittäin huolissani siitä että käytetään tuoksumarkkinointia. Haluaisin oikeuden käyttää palveluja ilman että tulen sairaaksi eli altistumatta hajusteille ja kemikaaleille. Kaikki tuoksuärsyttäjät aiheuttavat minulle voimakkaita oireita ja ne eivät edes vielä riitä. Valitettavasti monet luonnolliset tuoksut...
Lue kommentti

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti