Tuoksuyliherkkiä on yhä enemmän ja he ovat huolissaan tuoksumarkkinoinnista. Ruokakaupassa voi tuoksua juomien keskellä savusauna ja kahvilassa kanelipullauute.

"Tuoksu tulvillaan kesää."

Näin luvattiin 1970-luvun parfyymimainoksessa.

Monet ihmiset ahdistuvat jo pelkästä ajatuksesta, tuoksujen tulvasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuoksuyliherkkä ihminen nimittäin saa tuoksuista ja hajuista elimellisiä oireita, kuten nuhaa, päänsärkyä ja pahoinvointia. Eivätkä tuoksuyliherkät ole harvinainen joukkio kansaa, vaan jopa noin 10–40 prosenttia kärsii tuoksuista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Savusauna houkuttelee olutostoksille

Tuoksuyliherkkyyteen ei ole muuta spesifiä hoitokeinoa kuin tuoksujen välttäminen. Siksi allergianeuvoja  Marjo Tähtinen Allergia- ja Astmaliitosta myöntää välillä hämmästelevänsä, kuinka tuoksukylläiseksi elämä ympärillämme on muuttunut.

– Tuoksuyliherkkyys on yllättävän yleistä ja silti hajusteita on nykyään vähän joka tuotteessa, Tähtinen toteaa.

Hän on törmännyt työnsä kautta monenlaisiin tuoksuilmiöihin, jotka saavat ihmiset soittamaan allergianeuvojalle.

– Kahviloissa voidaan lisätä ilmaan kanelipullan tai kahvin aromia houkuttamaan kahvittelijoita peremmälle. Kaupoissa taas lisätään vaikkapa lakritsan tuoksua karkkiosastolle tai eksoottisten hedelmien tuoksua lisätään hedelmätiskille.

–  Vantaan Tammiston K-Citymarketissa tuoksui ainakin viime syksynä siideriosastolla omena-aromi ja juomaosastolla savusauna, Tähtinen kertoo.

Yleisten kosmetiikkatuoksujen lisäksi Tähtinen on viimeisimpänä kuullut muun muassa hajustetuista farkuista.

– Ja tietysti monissa intiimialueiden tuotteista, kuten esimerkiksi kuukautissuojista, löytyy tuoksullisia tuotteita.

Aidot tuoksut ärsyttävät harvemmin

Tuoksuttomaan maailmaan emme ikinä pääse eikä tarvitsekaan, mutta Tähtinen toivoo, että keinotekoisten tuoksujen suhteen jokainen käyttäisi harkintaa.

Tuoksuttomia tuotteita löytyy nykyään lähes kaikista tuotteista.

– Mikä tahansa  tuoksu voi yliherkällä aiheuttaa  oireita, kuten päänsärkyä, huimausta tai pahaa oloa. Oireet ovat yhtä moninaisia kuin niiden aiheuttajat, joten varmin tapa säästää muita ihmisiä on olla mahdollisimman hajuton, Tähtinen toteaa.

5 tuoksuärsyttäjää

Allergia- ja Astmaliiton neuvojille soitetaan tuoksuista ja tuoksuyliherkkyyksistä usein. Eniten kysymyksiä ja ärsytystä herättäneitä aineita ovat neuvonnan kokemuksen mukaan olleet:

  • 1. Tupakansavu
  • 2. Painomuste
  • 3. Hajuvedet
  • 4. Kosmetiikka
  • 5. Hajukynttilät

Allergiaviikkoa vietetään 23.–29.3.2015.

Kesällä kaupassa käydessäni joku rouva hienoissa hepenissään ja parfyymipilvessään kulki hyllyjen väleissä ja kaikkialle jäi hänen voimakas imelätuoksuinen parfyyminsä niin etten harmikseni tuntenut tuoreiden leipien enkä mansikoiden tuoksua. Kauempanakin hyllyillä tiesi mistä hän oli kulkenut. Olisiko vähempi tuoksu voinut riittää kuuman kesäpäivän aikaan?

Toinen kauppakäyntini toi miesten partaveden tuoksun käteeni, kun otin ostoskorin jonka kahvassa oli tuoksua. Kotona sain jynssätä käsiä saippualla, tiskiaineella ja siivousaineella ennenkun tuoksu laimeni.

Tulee huono etova olo ja päänsärky vahvoista tuoksuista sekä kiusallinen hajumuistikuva, tuntuma tuoksuun jää koko päiväksi.  

SEIS tuoksumarkkinoinnille !!!!!! Kyllä minulla on voimakas hajuste- ja kemikaaliyliherkkyys eli sairastan MCS:ssää eli Multible Chemical Sensibility eli monikemikaaliyliherkkyyttä. Olen erittäin huolissani siitä että käytetään tuoksumarkkinointia. Haluaisin oikeuden käyttää palveluja ilman että tulen sairaaksi eli altistumatta hajusteille ja kemikaaleille. Kaikki tuoksuärsyttäjät aiheuttavat minulle voimakkaita oireita ja ne eivät edes vielä riitä. Valitettavasti monet luonnolliset tuoksut kuten voimakkaat kukkien tuoksut aiheuttaa myös oireita. Lisäksi tuoksuherkkyyteni on oireillut homealtistuksen jälkeen myös monille ruoka-aineille ja myös suun ja nielun limakalvot oireilevat joillekin ruoka-aineille kutinalla, turvotuksella ja ärsytystilalla yrittäessäni niitä syödä.  Nm Monikemikaaliyliherkille samat oikeudet saada palveluja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla