Pepelle työpaikka on vähän kuin olohuone. Monet vanhat asiakkaat tulevat suosikkikuppilaansa päivittäin.
Pepelle työpaikka on vähän kuin olohuone. Monet vanhat asiakkaat tulevat suosikkikuppilaansa päivittäin.

Espanjalainen José ”Pepe” Leal olisi voinut olla jo kolme vuotta eläkkeellä, mutta hänellä ei ole siihen varaa. Valtion eläke ei kata edes vuokraa.

Pepe Leal, 68, valuttaa olutta tuoppiin, noutaa keittiöstä lihapulla-annoksen ja juttelee asiakkaiden kanssa milloin suomeksi, milloin äidinkielellään espanjaksi. Hän on hyväntuulinen ja omasta mielestään onnekas: onhan hänellä työpaikka ja mukava toimeentulo, lapset ja lapsenlapset lähellä.

Mies on mallorcalainen, saaren pääkaupungissa Palmassa asuva pienyrittäjä, suomalaisille tutun Pia ja Pepe -baarin perustaja. Hän on maksanut itselleen pientä vapaaehtoista yrittäjäeläkettä. Hän laskee, että saisi eläkettä nyt noin tuhat euroa.

– Vuokra ja muut asumiskulut vievät kuukaudessa tuon summan. En tulisi millään toimeen eläkkeellä. Ja minähän nautin työnteosta. Niin kauan, kun jaksan pyöräillä päivittäin 20 kilometrin lenkin, jaksan myös tehdä työtä, Pepe tuumaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lama on karsinut työpaikkoja, ja espanjalaista peräti 26 prosenttia on työttömänä. Uusi, yleistynyt ilmiö on se, että yhä useammin vähävaraiset eläkeläiset elättävät tai avustavat lapsiaan ja heidän perheitään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Espanjassa 65 vuotta täyttäneen eläkeläisen minimieläke on noin 780 euroa, jos elätettävänä on myös puoliso. Jos pariskunnalla on molemmilla tuloja, saa eläkettä vain 600 euroa. Yksineläjän peruseläke on 633 euroa.

Terveyspalvelut toimivat

Lääkärillä käynti on ilmaista ikäihmisille. Aikaisemmin yhteiskunta korvasi eläkeikäisten lääkkeet täysimääräisesti, mutta enää vain kaikkein pienituloisempien. Pepe joutuu korvaamaan lääkkeistä itse 40 prosenttia.

– Terveyspalvelut toimivat kuitenkin hyvin. Odotusajat eivät ole liian pitkiä.
Monin paikoin Espanjassa on elänyt näihin päiviin saakka perinne, jonka mukaan lapset hoitavat vanhukset. Usein iäkäs isoäiti tai -isä on asunut vaikkapa vuorotellen lasten luona. Enää se ei onnistu.

– Asunnot ovat pieniä, ja sekä naiset että miehet käyvät töissä. Kotona ei ole ketään hoitamassa vanhusta, kertoo Pepen tytär Sasa Leal.

"Kai menen kunnalliseen palvelutaloon"

Pepe tahtoo tehdä työtä vielä monta vuotta.

– Kai minä menen johonkin kunnalliseen palvelutaloon, kun en pärjää omillani, mutta en minä vielä sellaisia mieti. Luulen, että korkeatasoisiin hoitokoteihin on vaikea päästä, Pepe kertoo.

Hän asuu yksin, mutta työskentelee yhteisessä baarissa entisen vaimonsa kanssa.

Vanhoja ihmisiä on aina arvostettu Espanjassa. Tilanne on pikkuhiljaa muuttumassa. Monet ikä-ihmiset kokevat itsensä taakaksi. Pepe ei kuitenkaan ajattele niin.

– Minä en ole kenestäkään riippuvainen. Suhteet lapsiin ja heidän perheisiinsä ovat lämpimät.

José Leal eli Pepe

  • Asuu Palma de Mallorcalla noin 90-neliöisessä asunnossa.
  • Perheessä neljä lasta, kaksi lastenlasta.
  • Harrastaa pyöräilyä ja muuta liikuntaa.

Mitä saa eläkkeellä Espanjassa?

  • Vuokra 450 euroa
  • Lääkärillä käynti ilmaista
  • Kananliha 3,50 e/kg
  • Kahvi 7 e/kg
  • Olut ravintolassa 2 e
Sisältö jatkuu mainoksen alla