Saatko kesävieraita Aasiasta tai Venäjältä? Matkustatko Etelä-Eurooppaan? Näin selviydyt tervehtimistilanteista.

Kiina

Perustervehdys: Kevyt kumarrus tai kättely.

Muista: Kiinalaiset ovat muodollisia ja käyttävät vieraistaan koko titteliä tämän esitellessään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vältä: Kiilaamista ja tönimistä. On kohte­liasta päästää kiinalainen jonossa edelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Japani

Perustervehdys: Kumarrus.

Muista: Käyntikortteja jaetaan vilkkaasti epämuodollisissakin tilanteissa. Saadessasi kortin pitele sitä kaksin käsin ja katso sitä hetki. Tämä on kohteliasta.

Vältä: Rehvakkuutta. Japanilaiseen kotiin mennään nöyrästi. Heti kynnyksen ylitettyäsi riisu käsineet, hattu ja kengät.

Thaimaa

Perustervehdys: Hymy ja pään nyökkäys. Katse hieman alas. Paikalliset tervehtivät Wai-eleellä: kädet yhteen rintakehän korkeudella kämmenet vastakkain ja kumarrus.

Muista: Tärkeintä on olla kohtelias, hymyillä ja vastata tervehdykseen.

Vältä: Eleettömyyttä.

Intia

Perustervehdys: Kumarrus, kädet rinnan edessä vastakkain. Miehet kättelevät keskenään.

Muista: Miehet eivät kättele vierasta naista.

Vältä: Keskustelun avausta henkilökohtaisista asioista, tyyliin ”miten teillä menee”.

Yhdysvallat
Perustervehdys: Lyhyt ja mutkaton, persoonallisuuden salliva.

Muista: Kätellessä otteen on oltava luja ja vakuuttava.

Vältä: Epäsosiaalisuutta. Hauskuttaminen on suotavaa.

Venäjä

Perustervehdys: Kättely. Käsipäivää sanotaan aina paitsi tavattaessa myös erottaessa. Samat ihmiset kättelevät toisiaan saman päivän aikana useasti. Hyvät tuttavat ottavat kädestä kaksin käsin.

Muista: Sekä miehet että naiset voivat tervehtiä toisiaan myös suutelemalla. Tämä kertoo tervehdittävän olevan läheinen.

Vältä: Väärinkäsityksiä. Suutelemisessa venäläinen on aloitteentekijä.

Etelä-Eurooppa
(Ranska, Italia, Espanja)
Perustervehdys: Kättely. Espanjassa ja Italiassa myös poskisuudelmat ja ystävien kesken reilu halaus.

Muista: Teitittely on varsin yleistä.

Vältä: Ranskassa lujaa ja pumppaavaa
kädenpuristusta. Sitä pidetään töykeänä.

Lähde: Maiden edustustot Suomessa
 

Niin tai näin

1 Hyvä ystävä tuo päivälliselle uuden miesystävänsä. Kohtaamme ensimmäistä kertaa kotini eteisessä. Kuka tervehtii ketä, miten ja missä järjestyksessä?

Emäntä tervehtii hymyillen, toivottaa tervetulleeksi kummatkin ja kutsuu sisälle. Kun on päästy ulkotakeista, ystävä esittelee miesystävänsä. Mies ojentaa kätensä tervehtiäkseen isäntäväkeä, minkä jälkeen emäntä esittelee tulijat mahdollisille muille vieraille sekä muut vieraat heille. Jos mies osoittautuu illan aikana mukavaksi henkilöksi, kukaan ei kiellä halaamasta häntäkin lähdön hetkellä!

2 En pidä poikani nuorikosta (yhtään), mutta en haluaisi kohdatessamme vaikuttaa kylmältä ja etäiseltä. Miten tervehdin nuorta naista?

Jos poika on naimisissa nuorikkonsa kanssa, anopin halaus on enemmän kuin paikallaan. Vaikka et miniästäsi (yhtään) pitäisikään. Niin se vaan on.

Jokaista ihmistä on tervehdittävä aina ystävällisesti silmiin katsoen, hymyillen ja muutamalla mukavalla sanalla. Äidillehän riittää, jos poika pitää nuorikostaan, eikö vain?

3 Kälyni on kuollut. Olen sukua, mutta en lähisukulainen. Halaanko vai kättelenkö osaaottaessani?

Veljen vaimo on lähisukulainen. Suoraan sydämestä nouseva vilpitön osanotto ja halaaminen on lämmin ja läheinen, paljon kertova ele. Halatessa ei tarvitse käyttää sanoja. Kättely lämpimine sanoineen on paikallaan silloin, kun halaaminen ei tunnu itsestä luonnolliselta. Samoin silloin, jos ollaan hautajaisvieraina mutta ei olla lähisukulaisia.

4 Törmään kesäjuhlissa työkaverini tyttäreen. Minä olen 62-vuotias mies ja hän 40-vuotias nainen. Saanko antaa hänelle mojovan poskisuudelman?

Mojovaa poskisuudelmaa ei ole olemassakaan. Poskisuudelmassa vain posket koskettavat kerran, kaksi, kolmasti tai jopa neljäänkin kertaa tunnelman mukaan. Poskisuudelman aloite on naisella, samoin kättelyn ja itse asiassa kaiken fyysisen kosketuksen.

5 Tyttäreni mies halaa minua aina tungettelevan tuttavallisesti ja raivokkaasti selkään taputellen. En pidä tavasta. Miten peräännyn kohteliaasti?

Ojenna käsi jäykkänä ja etäältä, niin hän ei ylety halaamaan. Omalle tyttärelle voi asiasta mainita vaivihkaa. Harmi toisaalta, että vävypojan halaus tuntuu tungettelevan tuttavalliselta, onhan hän sukulainen. On kuitenkin on hyvä muistaa, etteivät kaikki pidä lähikosketuksesta, joten koetetaan opetella lukemaan toistemme elekieltä.

Vastaajana Kaarina Suonperä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla