Tänään valitaan Miss Suomi 2016. Suomen kaikkien aikojen kaunotar Anne Pohtamo voitti Miss Suomi -kisat 19-vuotiaana vuonna 1975. Sen jälkeen "piti aikuistua ryminällä".

"Pari kuukautta myöhemmin järjestettiin Miss Universum -kilpailut El Salvadorissa. Lähdin niihin innoissani: näkisin maailmaa. Mielessä ei käynyt, että voisin voittaa.

Kun minut kruunattiin voittajaksi, jouduin heti lehdistön eteen. Muistan, että rinnastin puheessani kaksi pientä maata, Suomen ja El Salvadorin. New Yorkin valtavassa lehdistötilaisuudessa kysyttiin vaikka mitä. Olin vasta siirtymässä lapsuudesta aikuisuuteen, kun yhtäkkiä elämässä oli kaikenlaisia velvollisuuksia.

Siinä ei auttanut kuin aikuistua ryminällä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Onneksi minulla on suhteellisen vahva terve järki, enkä ole arkajalka. Lisäksi kielitaitoni oli hyvä, sillä olin käynyt englantilaisen koulun. Niin selvisin myllerryksestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olin nähnyt valokuvia Armi Kuuselan 1950-luvun kotiinpaluujuhlasta Miss Universum -voiton jälkeen. Ajattelin, että kai minuakin jotenkin juhlitaan.

Samaan aikaan paluuni kanssa osui kuitenkin Etyk-kokous, ja lehdistöä oli kielletty kertomasta saapumispäiväni, jottei kokousvieraiden kuormittamalle lentokentälle olisi rynnistänyt ihmisiä. Kentällä ei ollut ketään vastassa. Myöhemmin ylipormestari Teuvo Aura vaimoineen järjesti kahvikutsut. Siinä olivat viralliset tilaisuudet kunniakseni.

Missivuoteni aikana kiersin Japanista Yhdysvaltoihin ja Australiasta Brasiliaan. Kisaorganisaatio huolehti käytännön asiat. Minun piti vain olla nättinä haastatteluissa, tuomaristoissa ja hyväntekeväisyystapahtumissa. Se oli ainutlaatuinen seikkailu.

Tutustuin Burt Lancasteriin ja Olivia de Havillandiin. Austra­liassa tuomaroin kauneuskisaa Julio Iglesiaksen kanssa. Hän levitti huhua romanssistamme. Silloin suutuin, nyt nauran asialle.

Muistan kylmän sodan ilmapiirin. Minua peloteltiin, että nyt äkkiä kutsut vanhempasi pois Suomesta, kun kerran olet päässyt sieltä turvaan.

Koin lapsuuteni ja nuoruuteni Suomen turvallisena paikkana elää ja kasvaa, sellaisena auvona. Presidentti Urho Kekkonen herätti luottamusta. Hän osasi pitää huolta idänsuhteista.

Kannatan naisten aseman parantamista. Suomessakin naisasialiike nosti päätään 1970-luvulla – ja syystä. Minulle se näkyi hiukan räikeästi siinä, että Naisasialiitto Unioni vaati minua luopumaan kruunustani.

Heistä se oli naisen arvoa alentavaa. Minä vastasin, että mikä tahansa rehellinen työ on arvokasta. Julkisuustemppuhan se  heiltä oli. Tilanne on parantunut paljon, mutta edelleen – ehkä entistäkin voimakkaammin – meidän on kiinnitettävä huomiota ihmiskauppaan sekä naisten ja lasten hyväksikäyttöön.”

Anne Pohtamo-Hietanen x 3

  1. Syntynyt: 1955 Helsingissä.
  2. Ammatti: Yrittäjä. Miss Suomi ja Miss Universum 1975.
  3. Asuu Kauniaisissa, puoliso Arto Hietanen, neljä lasta.

P.S. Helsingin Tamminiemeen on avattu näyttely Anne Pohtamon  Miss Universum -kisapuvuista. Auki 31.12. saakka.

Tieto

Miss Suomi 2016 valitaan tänään perjantaina 13.5 Hämeenlinnan Vanajanlinnassa. Lähetys missifinaalista alkaa Neloselta klo 20. 

Nelonen klo 20–21.25

Vierailija

Anne Pohtamo on kaikkien aikojen kaunein Miss Suomi.

Myös kaunein Miss Universum.

Olen eri mieltä vertailusta, ei mielestäni ole kummankaan kisan kaunein.

Mutta - kuten tunnettua - makuasioista ei kannata kiistellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla