Purjehdus maistuu yhä kasikymppiselle Björn Weckströmille. Jo kansakouluiässä hän teki viikon mittaisia purjehduksia.

Taiteilija-muotoilija Björn Weckström täyttää 80 vuotta 8. helmikuuta. Veneilyn hän aloitti 73 kesää sitten. Weckström muistelee ensimmäistä purjevenettään viikonloppuna avautuvien Venemessujen kynnyksellä.

Purjehdus on nimittäin Björnin intohimoista vanhin. Se tuli elämään jo ennen musiikkia, kuvataiteita ja korumuotoilua.

Björn oli seitsemän vanha ja vuosi 1942. Edellisenä vuonna Björn oli viettänyt kahdeksan kuukautta sotalapsena Ruotsissa, sillä vakuutusvirkailijaisän tulot eivät riittäneet vaimon ja kolmen pojan ruokkimiseen Helsingissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Björnin palattua Suomeen isä sai kuin saikin hankittua pojilleen pienen päiväpurren, joka näkyy nuoruudenkuvassa yllä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Merenkulkijoiden sukua

Björn Weckströmin isoisän isä oli haaksirikkoutunut Riikan edustalla purjehtiessaan vehnälastia Pietarista Tukholmaan. Isoisällä oli puolestaan vanha luotsivene, jolla herrat suuntasivat olkihatuissaan ja valkoisissa housuissaan sunnuntaipurjehduksille.

Isoisä oli rakentanut vuonna 1904 huvilan Tammisaaren edustalle Skeppsholmeniin. Siellä suku vietti kesiään seuraavat 80 vuotta.

Kansakouluiässä Björn veljineen alkoi tehdä veneellä jopa viikon mittaisia saaristopurjehduksia Tammisaaren aluevesillä.

– Saimme mukaan maitohinkin makeaa vettä ja pussin perunoita. Lisäksi kalastimme ja söimme alkukesästä sorsan munia. Saaristo oli tuolloin autio veneistä.

Sota oli lopettanut huviveneilyn, ja kalastajatkin saivat vain vaivoin säännöstelyn alaista polttoainetta. Björn muistaa noilta ajoilta käynnin paikallisen kalastajan luona, joka omisti tukun saaria.

– Hän sanoi isälle, että valitse mikä vaan, saat tonnilla. Isä ei ostanut, sillä saariin pääseminen oli vaikeaa. Kun isä kysyi, olivatko kaikki alueen kalastajat tosiaan sukua keskenään. Vastaus oli "joo, ei me jakseta soutaa kauemmas."

Talvimyrskyssä Atlantilla

Sittemmin Weckströmin elämään on mahtunut monenlaista venettä ja keliä.
Hurjin merimatka oli Pohjois-Atlantin ylitys talvimyrskyssä vuonna 1984. Björn oli lupautunut Willy von Koskullin miehistöön purjehtimaan Fazer Finland -veneen Floridasta Lontooseen.

Kyseinen siirtopurjehdus ei kuulunut varsinaiseen Whitbread Round the World -kilpailuun, joten veneen vakiomiehistöstä lähes kaikki jättivät etapin väliin. Björn ymmärsi hyvin pian, miksi.

– Ajattelin veneessä, että tämän jälkeen en tule enää koskaan pelkäämään mitään.

Lontooseen saavuttaessa veneen lukemattomista purjeista oli ehjänä yksi vaivainen myrskyfokka.

Björn Weckström jatkaa purjehdusta edelleen vaimonsa Marja-Liisan kanssa. Nykyinen vene on 36-jalkainen Finngulf – Weckströmin kymmenes purjevene. Vene jota ei pitänyt enää tulla.

Kipinä syttyi uudestaan

Kymmenen vuotta sitten Weckström oli vasta tutustunut nykyiseen vaimoonsa ja päätti, ettei rasittaisi suhdetta purjeveneellä, vaan mökkielämä ja Buster saisivat luvan riittää.

Päätös piti kevääseen 2012 asti. Silloin iski venekuume – vaimoon.

– Ilahduin kovasti, Weckström myöntää.

Weckströmien kesä alkaa siitä, kun vene on vesillä.

– On huumaava tunne laskeutua talven jälkeen ensimmäisen kerran pentteriin ja kannella sisään istuinten tyynyjä. Eikä mikään vedä vertoja sille, kun köydet on ensimmäisen kerran irrotettu ja on nostamassa isoa purjetta ylös. Vapauden tunne merellä on täydellinen.  Ei ole huolia, ei ole velvollisuuksia. On seuraava merimerkki ja seuraava fokan skuuttaaminen ja seuraava rantautuminen.

”Ei tehdä suurta numeroa”

Björn Weckström täyttää sunnuntaina 8. helmikuuta 80 vuotta.

– En tee tästä suurta numeroa, juhlimme perhepiirissä. Kahdeksankymmentä… no onhan sekin jotain, Weckström sanoo.

Alkuvuoden päivät Weckström on käyttänyt uuden tilausveistoksen mallin viimeistelyyn.

– Seuraavaksi nähdään, löytyykö rahoitus myös sen valamiseen.

Ensi viikolla Weckström ottaa vastaan ruotsalaisen matkailijaryhmän. Ruotsalainen matkatoimisto otti taannoin Weckströmiin yhteyttä ja ehdotti, josko ryhmä Weckströmin koruista ja taiteesta kiinnostuneita voisi tulla kotikäynnille.

– Sanoin heille, että siitä vaan, mutta kuka hullu tulee Suomeen tähän aikaan vuodesta.

Epäilys oli aiheeton. Matka myytiin loppuun.  

 

Lue lisää ET-lehden suosittuja henkilöhaastatteluita täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla