Räväköillä lausunnoillaan kohauttanut lääkäri Antti Heikkilä muuttaa vaimonsa Maaritin kanssa Hampuriin, jossa omat teesit saavat paremman kasvualustan.

Antti Heikkilä on lääketieteen timo soini, jota on helppo vihata ja rakastaa.

Niin napakasti hän arvostelee päättäjiä ja terveydenhoidon perinteisiä näkemyksiä. Ortopedian ja traumatologian erikoislääkärillä on myös kiistattomat ansionsa ja opetuslapsensa. Jo vuosikymmeniä sitten hän oivalsi, että krooninen kipu talttuu ani harvoin leikkaamalla, koska todelliset syyt ovat syvemmällä, ihmisen alitajunnassa.

– Ihmisellä on uskomaton kapasiteetti parantua, kun hän oivaltaa jotakin itsestään.

Viime vuosina Heikkilä on saarnannut vähähiilihydraattisen ravinnon puolesta, joka hänen vakaumuksensa mukaan voi auttaa syylästä syöpään.

– Paljon mikroravinteita sisältävällä ravinnolla voimme avata ja sulkea geenejä, myös niitä sairaudelle altistavia.

Vartin treeni toimii

– Suurin rakkaudenosoitus läheisille on pitää itsensä hyvässä kunnossa, kiteyttää Heikkilä.

Siihen tarvitaan oikean ravinnon lisäksi lepoa ja liikuntaa. Mutta ei mitä tahansa maratonia tai hikijumppaa.

– Kustannustehokkain tapa pitää keho ja hormonitoiminta vireessä on varttitunnissa hoituva Hiit, eli High-intensity interval -treeni. Kaksi kertaa viikossa riittää, lupaa Heikkilä.

Katso yllä video, jolla Antti perustelee miksi vartin Hiit-treeni on niin ylivoimaisen hyvä ja koukuttava laji myös varttuneelle väelle. Videolla treenaa Heikkilän vaimo ja tärkein työtoveri Maarit Heikkilä. Jos et näe videota yllä, katso se täällä etlehti.fi:ssä.

Lue Antti ja Maarit Heikkilän avoin haastattelu, jossa kerrotaan enemmän muun muassa Saksan-muutosta, 17. kesäkuuta ilmestyvästä ET-lehdestä 11/2015.

Aatos

Kohulääkäri Antti Heikkilä muuttaa Saksaan

Hei Antti ! Luin juuri kirjasi diabetes..... Tein jopa testin kun viljaa käyttää niin hyppäsi parin tunnin jälkeen sokeri tasolle 9. Mittaus on tehty noilla mitä monissa kaupungeissa annetaan ilmaiseksi. Staniinin vaikutuksen tiedän, olen kokeilut kahta, mutta niistä tulee yllättäviä lihasoireita milloin vain. Nakkasin ne nurkkaan. Kirja on todella loistava ja hyvä että olet eturivissä todistamassa lääke-ja ruokateollisuuden hallitsevuutta. Hyvä esimerkki työstäsi oli serkkutyttöni poika, jolla...
Lue kommentti
Vierailija

Kohulääkäri Antti Heikkilä muuttaa Saksaan

Vierailija 27.06.2015 klo 17:43 Vierailija 22.06.2015 klo 16:28 Juttuhan on yksinkertaisuudessaan niin ettei Suomessa suvaita tuollaista temperamenttia ja asioiden suoraa esittämistä, jota Heikkilä käyttää. Totuuksia ei täällä sallita Juttuhan on niin, että Heikkilän kirjat ja blogikirjoitukset ovat täynnä asiavirheitä. Näitä on käsitelty ympäri nettiä. Niinpä vain Heikkilän ohjeilla ihmiset paranevat. Taitaa olla kirjoittjalla virheTUKKI silmässä
Lue kommentti

Vierailulla Intiassa ET:n kolumnisti Minna Lindgren törmäsi kysymyksen: ”Miten täydellistä yhteiskuntaa voi vielä kehittää?”

Vietin viisi päivää Intian Jaipurissa kirjafestivaalilla, joka kerää vuosittain yli 80 000 hengen yleisön. Kuudessa suuressa teltassa käytiin etupäässä englanniksi keskusteluja kirjojen nostamista aiheista, eikä Euroopasta tuttua markkinahumua näkynyt. Eniten puhutti identiteetti. Mille se rakentuu, kun kotimaa ja kieli eivät enää ole pysyviä seikkoja? Olin kaukana Suomesta, henkisesti vielä kauempana kuin fyysisesti. Meillä ministerit uskovat, että kansalaisuuden voi päätellä ulkonäöstä.

Kirjailijat kuljetettiin autolla hotellilta festivaalille varhain joka aamu. Liikennettä hidastivat ruuhka, ajotyyli ja eläimet, kuten kameli, villisika ja lehmä. Koska reitti kulki läpi kaupungin, saimme päivittäin vilauksen suurkaupungin väestöstä.

Huonoimmassa asemassa olevat heräilivät kadulla. Lapset ja aikuiset keräsivät roskia sytyttääkseen nuotion. Hieman paremmin meni niillä, jotka kömpivät ulos pahvimajoista. Vielä onnekkaampia olivat jätepellistä hökkelinsä kyhänneet. Vasta näiden jälkeen päästiin länsimaisittain ajatellen kurjaan kaupunginosaan, keskelle rähjäisiä betonitorneja. Lopulta tulimme festivaalialueelle palatsiin, jonka omistaja, herra Diggi, antoi kotinsa tapahtuman käyttöön.

Eräällä ajomatkalla tutustuin intialaiseen feminististä kirjallisuutta kustantavaan naiseen, joka esitteli maanviljelijöiden leskien elämästä kertovaa kirjaa. Intiassa ei ole maataloustukia, ja vuosittain yli 10 000 viljelijää tekee itsemurhan menettäessään sateen tai tulvan takia satonsa. Jäljelle jäävät lesket, jotka jatkavat työtä ja perhe-elämää. Ystäväni sanoi, ettei voi tulla Suomeen. ”Masentuisin”, hän hymähti väsyneesti. Intiassa feminismin tavoitteet ovat totisesti toiset kuin Suomessa.

Meille yhteiskunta ei ole koskaan valmis.

Me viisi pohjoismaista kirjailijaa herätimme uteliaisuutta. Yhteiskuntakriittiset murha- ja rikoskirjat tunnettiin, ja minun kirjani niputettiin osaksi Nordic Noiria. Meiltä kysyttiin, miksi onnellisissa maissa kirjoitetaan romaaneja ikävistä asioista. Selitimme, että pohjoismainen hyvinvointi perustuu jatkuvalle kritiikille. Meille systeemi ei ole koskaan valmis. Voitamme Pisa-kisan ja panemme peruskoulun remonttiin.

Intian näkökulmasta yhteiskuntamme ovat täydellisiä. Meillä tasa-arvo on totta. Sukupuoli, vanhemmat, uskonto tai kieli eivät lukitse ihmisen kohtaloa. Ilmainen koulutus, maksuton terveydenhoito, sananvapaus, puhdas ilma ja vesi. Ei korruptiota, ei järjestäytynyttä rikollisuutta. Mitä vielä voi toivoa?

Yleisöni oli kiinnostunut yli 90-vuotiaiden suomalaisten satiirisista seikkailuista. Kuolemastakin puhuimme. Kun meillä kuoleva vanhus siirretään kotoa sairaalaan, Intiassa tehdään toisinpäin. Kotonahan ihmisen kuuluu kuolla.

Kirjoistani intialaiset ymmärsivät oleellisen: hyvinvointi synnyttää itsekkyyttä.

Toimittaja ja kirjailija Minna Lindgrenin kolumni on ilmestynyt ET-lehdessä 8/2018.

ET:n toimituspäällikkö Elina aikoo (jälleen kerran) muuttaa kotinsa viherkeitaaksi ystäviltä saatavien pistokkaiden avulla.

Yhtenä aamuna huomasin jukkapalmun juurella kaksi pikkuruista sientä. Ne olivat kirkkaanoransseja ja näyttivät ihan leluilta. Kun puristin palmun vartta, se painui kasaan kuin vaahtomuovi. Olin kastellut sen kuoliaaksi.

Seuraavaksi yritin anopinkielten kanssa. Painelin ruukkuihin lannoitetikkuja pakkauksen ohjeen mukaan, kahtena keväänä vaihdoin mullat. Kasvit olla möllöttivät. Ne eivät kasvaneet, jos kohta eivät näyttäneet kärsivänkään. Kolmantena keväänä kyllästyin niiden mykkään mielenosoitukseen.

Tuo taitaa olla kuollut, anoppi sanoi keittiön ikkunalaudalla tönöttäneestä kaktuksesta. Se oli näyttänyt samalta niin kauan kuin muistin.

Kadehdin ihmisiä, joilla on isoja, hyvinvoivia viherkasveja. Ystävän peikonlehti kasvaa silmissä, vaikka hän vannoo ettei ole neljään vuoteen vaihtanut multia tai hoitanut sitä muuten kuin kastelemalla. Kaikki kukoistavien kasvien emännät väittävät, ettei heillä ole mitään salaisuutta. ”Kastelen muistaessani”, he sanovat.

"Olen ajatellut nimetä kasvini antajiensa mukaan."

Tänä keväänä olen jälleen kerran päättänyt tulla yhdeksi heistä. Alku on lupaava: joulun alla ostamani huonekuusi on tulkintani mukaan yhä hengissä. Joka viikonloppu kannan sen kylpyhuoneeseen ja sumutan sen kukkakaupasta saamieni ohjeiden mukaan.

Yhtenä lauantaina sumutellessani sain mahtavan idean. Mitä jos en tällä kertaa ostaisikaan uusia kasveja, vaan pyytäisin tutuilta pistokkaita? Voisin kuuluttaa erityisen helppohoitoisia kasveja, joilla on kasvuhistoria ja asenne kohdallaan. Rahaakin siinä säästyisi.

Kerjuu oli menestys. Tulossa on aloeta, juorua, peikonlehteä, enkelinsiipeä, vehkaa, rahapuuta ja joulukaktusta. Olen ajatellut nimetä ne antajiensa mukaan. Jos joku niistä on allapäin, voin puhutella nimeltä ja kysyä, mikä harmittaa.

Toisaalta voi kyllä olla liian iso kynnys heittää Annaleena, Kirsi tai Jarmo biojätteeseen. Ehkä mietin sitä nimeämistä vielä.

Elinvoimaista kevättä!

Elina Salo, toimituspäällikkö
elina.salo@sanoma.com

Kirjoitus on ET-lehden pääkirjoitus numerossa 7/18.

Toimituspäällikkö

elina.salo@sanoma.com