Pave Maijanen, kuten kääpiömäyräkoiraa kutsuttiin, oli Eeva Kontiolle maailman rakkain. Tänään vietetään Kansainvälistä eläintenpäivää.

Kissaihminen! Sellaiseksi Eeva Kontio, 78, ennen kuvasi itseään. Mutta Pave mullisti kaiken.

Eeva muuttui liki 16 vuotta kestäneen Pave-suhteen aikana suvaitsevaisemmaksi. Nyt hän rakastaa kissojen lisäksi koiria ja on ystävystynyt niiden erilaisten omistajien kanssa.

Paven ansioista Eeva silittää nykyisin myötäkarvaan kaikkia elollisia – paitsi rottia. Eeva eli Paven kanssa yhdessä pitempään kuin iäkkään aviomiehensä kanssa, joka kuoli jo 37 vuotta sitten.

Eevalla on ikävä Pavea. Muutama kuukausi Paven kuoleman jälkeen hän ei olisi pysynyt puhumaan karvaisesta kaveristaan. Itku olisi keskeyttänyt muistelut, ja palaksi kurkkuun noussut ikävä olisi tukkinut muisteluyritykset.

Paven kuolemasta on nyt vajaa kaksi vuotta. Lemmikki eli 17 vuotta ja kolme päivää – niistä liki 16 vuotta Eevan kanssa, joka kutsui itseään  äidiksi koiralle puhuessaan.

– No, onhan se vähän noloa. Kuten kai sekin, että puhua pälpätin sille ääneen kaikki asiani.

Pave ymmärsi ja lohdutti

Olohuoneen nurkassa olevassa pienessä nukenkehdossa on kasa Paven leluja, myös harmaa pehmokissa, jota koira retuutti mielellään. Tallella on juomakuppi. Ja perheraamatun paksuinen valokuva-albumi täynnä Paven kuvia.

Koiran lempipaikka, muhkea nojatuoli, on viety kaatopaikalle. Koiran takit ja monet muut tarvekalut on kuskattu Helsingin eläinsuojeluyhdistykseen.

Pave on poissa hassuine tapoineen, viipottavine häntineen ja hupsuuksineen – vaikka Eeva Kontio oli kuulevinaan lemmikkinsä kävelytepsutusta jonkin aikaa sen kuoleman jälkeen. Muisto siitä nostattaa yhä suruvedet silmiin.

– Pave sai minut tuntemaan tärkeäksi. Se tarvitsi minua. Meillä oli pitkä yhteinen historia, miettii Eeva Kontio syitä siihen, miksi koiran menetys on sattunut niin kipeästi. Suhteeseen kuului paljon myönteisiä tunteita, riippuvaisuutta, hellyyttä, vilpitöntä rakkautta.

Eeva ei ole koskaan kärsinyt yksinäisyydestä, vaikka onkin ollut jo pitkään leskenä. Hänellä on aina ollut paljon ystäviä ja läheiset suhteet tyttäreen ja tämän perheeseen.

Mutta suhde Paveen oli ihan erityinen.

– Minä en halunnut rasittaa läheisiä murheillani, iänikuisilla selkäkivuillani ja muilla vaivoilla. Pave vaistosi tunteeni, pienimmätkin murheeni. Jos olin allapäin, se tuli viereeni lohduttamaan. Se ymmärsi kaiken. Viime vuosina sanoin usein, että voi meitä vanhoja, silitin sitä ja joskus itkeä pillitinkin. Säälin itseäni, ja koira katsoi minua ymmärtäväisesti.

Kolme Mussea ja Elmeri

Eevalla oli aikoinaan ennen Pavea sekarotuinen koira, josta jouduttiin luopumaan, kun tyttärellä todettiin allergia. Sen nimi oli Musse, kuten myös perheen kahden kissan. Oli myös 12 vuotta kestänyt yhteistyö tyttären kääpiökani Elmeri Paavo Mieliharmin kanssa, joka söi muun muassa seitsemän puhelinjohtoa. Kaikki eläinystävät lepäävät nyt Eevan puutarhamullissa.

Kun Eeva jäi eläkkeelle käsityönopettajan työstään 1995, hän päätti ottaa koiran. Haave mäyräkoirasta oli syttynyt jo 1950-luvulla, kun hän hankki opiskelurahaa pikku-piikana Ruotsissa. Talossa oli nuori mäyräkoira, joka oppi pääsemään estoyrityksistä huolimatta kanalaan. Ja tietäähän sen, etteivät tästä pitäneet kanat eikä talon isäntä. Tai isäntä sieti kaksi kanavarkautta. Kolmannen kerran jälkeen kaikui ilmassa aseen pamahdus. Koira kuoli. Eeva itki Sickania koko loppukesän.

Eeva on saanut nauttia myös saksanpaimenkoiran ystävyydestä. Hän asui kouluvuosinaan perheessä, jossa oli sodan käynyt ja kunniakirjoin palkittu susikoira, kuten niitä aikanaan kutsuttiin. Se nukkui Eevan sängyssä. Kun nuori nainen tuli kotilomilta takaisin kortteeriinsa, oli hänen sängyllään aina koiran jättämä painauma.

Ruma muuttui kauniiksi

Pave tuli Eevan kumppaniksi vähän kuin puskista, yllättävästi.
– Olin myymässä kirpputorilla, kun joku ihan tuntematon nainen tuli ostamaan minulta peittoa koiralleen. Kysyi oikein, että myynkö peiton koiran käyttöön. Edellinen myyjä kun ei ollut kuulemma suostunut sellaisiin kauppoihin.
Eeva myi peiton. Tottahan toki.

– Ruvettiin juttelemaan, ja kerroin, että minäkin olen ajatellut ottaa koiran. Kun tunnustin, että tahtoisin kääpiömäyräkoiran, näin että hänen silmissään syttyi jotakin. Minä jo pelästyin.

Kului puoli vuotta ja peiton ostanut nainen soitti. Hänen tutullaan sattui olemaan mäyräkoirakennel. Tarjolla ei ollut rotuvaliota, ei edes näyttelykelpoista nelijalkaista.

– Minulle tarjottiin onnetonta, 4,5-kiloista rumaa koiraa. Se oli laikukas ja sen toinen silmä oli ruskea, toinen sininen.

Boidis Tigerpower tuli näytille Eevan kotiin.

– Se oli maailman rumin koira. Mietin, miten ihmeessä voisin kieltäytyä ostamasta sitä. Omistajat ehdottivat, että se jäisi kahdeksi viikoksi ja voisin tehdä päätöksen sinä aikana. Sanoin, että joko se jää tai lähtee. Menin hakemaan pankkiautomaatista rahaa, ja niin se jäi.

Maailman rumimmasta koirasta tuli kaikkein kaunein koira ja rakkain eläin. Vaikka meinasi saada lähtöpassit jo parin viikon jälkeen.

Koiralle viikko armonaikaa

Ensimmäiseksi Pave kakkasi aimo läjät keskelle olohuonetta. Se ei aiheuttanut Eevassa kauhua, pikemminkin sääliä. Eläinrassu lienee ollut hädissään.

– Se ei ollut oppinut sisäsiistiksi.

Alkoi koulutus. Kahdessa viikossa ei tapahtunut edistystä. Eeva soitti jo eläinlääkärille, joka kehotti odottelemaan vielä viikon. Ja oppihan Pave pyytämään ulos. Tyttärentytär ja Eeva olivat sinnikkäitä. Pave sai jäädä, mutta kukaan ei arvannut, että se asettuisi emäntänsä iloksi 17-vuotiaaksi asti.

Arjesta tuli erilainen kuin ennen. Eevalla oli omat tapansa: hän teki paljon käsitöitä, kohtasi ystäviään, harrasti monenmoista, kävi konserteissa ja matkoilla. Pave pakotti hänet, liikunnasta vähät välittävän ihmisen, säännöllisesti lenkeille. Siitä emäntä on ikuisesti kiitollinen. Lenkeillä tuli myös yhteisiä tuttuja.

Kotona kehiteltiin hassuja juttuja. Kello kuusi oli vuorossa porkkanashow. Eeva ei muista, miten se sai alkunsa, mutta siitä tuli jokapäiväinen tapa.
Eeva pilkkoi porkkanaa laatikkoon, isoon tai pieneen.

– Pave teurasti laatikon. Se hyökkäsi, repi ja raastoi ja porkkanoita lenteli ympäriinsä. Niitä löytyi milloin mistäkin. Se rakasti sitä leikkiä ja söi innolla porkkanoita, vaikka muuten ei niistä välittänytkään. Paven kuoleman jälkeen keräsin vielä pitkään laatikoita leikkiä varten.

Kanille myytiin lehteä

Kostuvatko Eevan silmät kirkkaasta auringonvalosta, joka tunkee estoitta ikkunoista sisään? Vai muistoista, suloisen kirpaisevista, jotka avaavat kaikki tunteiden kuumat lähteet?

Voi, miten Pave nautti keväästä. Se rakasti aurinkoa ja hakeutui aina lötköttelemään paisteeseen kuin paraskin turisti etelänlomalla. Kohta on voikukka-aika, ja Eevan pitää kokea se yksin. Paven kanssa se oli ihan erityistä aikaa.

– Se rakasti voikukkia. Se otti kukan varsineen löysästi leukojensa väliin ja keltainen kukka pyöri sen suussa kuin hyrrä kävelylenkin aikana.

Oli myös vaarallisilta vaikuttavia tilanteita, joihin Eeva ei osannut varautua.

– Kerran minulla jäi nuppineulatyyny esille. Kun tulin kotiin, se oli nyppinyt joka ikisen nuppineulan ja istuskeli neulakasan vieressä tyytyväisenä. Säikähdin kamalasti, kun ajattelin, että se olisi niellyt vaikka yhdenkin neuloista.

Paven asemasta Eevan elämässä kertoo sekin, että hän oli painattanut puhelinluetteloon numeronsa kohdalle Eeva ja Pave Kontio. Saman hän oli tehnyt Elmeri-kanin kanssa.

– Sattui niinkin, että puhelinmyyjä tahtoi myydä Elmeri Kontiolle Tekniikan maailma -lehteä ja vaatimalla vaati Elmeriä puhelimeen. Olimme molemmat kuolla nauruun, kun totuus paljastui.

Paven viimeinen matka

Eevan ja Paven elämässä uskomattominta on se, että parivaljakko sairasti samoja sairauksia yhtä aikaa: selkäleikkauksia ja hammasremontteja.

– Kaikista selvittiin yhdessä.

Pave vaistosi Eeva tunnetilat, mutta myös emäntä pystyi lukemaan koiransa mielenliikkeet ja toimi niiden mukaan.

Oli marraskuinen torstai ennen pyhäinpäivää viime marraskuussa. Koira oli kummallisen rauhaton.

– Vein sen lääkärille, mutta syytä pahaan oloon ei löytynyt. Antibioottipistoksen jälkeen Pave pääsi kotiin. Perjantain ja lauantain välisenä yönä se valitti hieman. Nostin sen lattialle sängystä, kun pelkäsin, että se putoaa.

– Tajusin pyhäinpäivänaamuna, että taitaa olla se hetki. Loppujen lopuksi ei tiedetä, mihin se uupui. Jotkut munuaisarvot olivat kyllä koholla.

Marraskuinen lauantai oli teräksen harmaa. Pave lähti viimeiselle matkalle.

– Työnjako oli sellainen, että tytär ajoi ja vävy piti koiraa ja minä itkeä vollotin.

Pave ei ole enää vastassa

Eeva oli päättänyt, että on Paven tykönä viimeiseen piikkiin asti.
– Olin hyvin skarppi, mutta jälkeenpäin on vettä virrannut. Olen tällainen vesiränni. Pave kuoli kauniisti. En edes tajunnut, kun sen henki oli pois. Siinä se makasi lattialla huovan päällä liikkumatta. Lääkäri oli risti-istunnassa sen vieressä.

Filtti oli ruskearuudullinen, Paven oma, nyt jo poisheitetty.

– Koiralla oli hyvä kuolema, ja oli itsestään selvää, etten pitkittäisi sen kärsimyksiä itsekkäistä syistä. Sitä tottuu koiran kanssa niin kummallisiin asioihin, että niistä poistottuminen on hankalaa. Pahinta on ollut se, että se ei ole enää vastassa.

Eikä Eeva kutsu itseään enää kenellekään äidiksi. Omalle perheelleen hän on mumma ja muille Eeva. Hän on lopettanut yksin puhumisen.

No, silloin tällöin suustaan sujahtaa ilmoille voimasana. Se johtuu rotasta, joka on kuollut talon laudoituksen alle. Kun se löytyy, se ei saa hautapaikkaa puutarhasta.

 

Eeva Kontio

Syntynyt 1935 Jaalassa, asuu Helsingissä.
Leski, yksi lapsi ja kaksi lastenlasta.
Harrastaa lukemista, kirjoittamista ja käsitöitä, käy teatterissa ja konserteissa.

tmaria
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

"Pahinta on, ettei Pave ole enää vastassa"

Voi kamala, miten surullinen tarina Vierailijalla eilen klo 16:20! Ymmärrän myös täysin, mikä suru ja ikävä tuollaisessa tilanteessa on, kun se suru ja ikävä on muutenkin, kun lemmikistään joutuu luopumaan. Olen samaa mieltä Mökin Muorin kanssa, että joka päivä pitäisi kunnioittaa ja arvostaa myös eläimiä. Kirsukka kertoi noista akvaariokaloista;=). Yhdellä minun ystävistäni oli pari isoa etanaa omassa akvaariossaan. Hän jutteli ja "kävelytti" heitä ja etanat olivat hänelle yhtä tärkeitä kuin...
Lue kommentti
kirsikankukka55
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

"Pahinta on, ettei Pave ole enää vastassa"

Koskettava kertomus Pavesta, joka toi paljon iloa omistajansa elämään. Ja varmasti koki itsekin olevansa lauman jäsen ja nautti elämästään niinkuin vain koira voi. Lemmikeillä on oma tärkeä merkitys meidän elämässämme. Ja suru on syvä, kun lemmikistä aika jättää. Kuinka muuten voisi ollakaan, jos arkea on jaettu yhdessä. Minulla oli akvaariokaloja ja kun minulta kysyttiin : miksi pidän niitä, vastasin, että on niin hiljaista muuten.
Lue kommentti

Vantaalainen Merja Saarinen, 60, oli onneksi paikalla, kun hänen naapurinsa Jaanan pulssi katosi. Ensimmäistä kertaa elvyttämään joutunut Merja neuvoo, miten vastaavassa tilanteessa kannattaa toimia.

Merja Saarinen, 60:

"Kävin ensiapukurssin yli kymmenen vuotta sitten, mutta taidoille tuli käyttöä vasta viime tammikuussa. Naapurini ja ystäväni Jaana soitti ja kertoi, että hänellä on kovia kipuja. Menin hänen luokseen. Hän pääsi hädin tuskin ovelle, mutta olo helpotti pian. Hän epäili kivun syyksi närästystä.

Koirani Luca odotteli iltalenkkiä, joten palasin kotiin. Ulkona kännykkääni tuli sekava viesti Jaanalta, ja palasin takaisin. Jaana oli jättänyt oven auki, hän oli polvillaan, piteli rintaansa ja itki. Tunnustelin hänen ihoaan, se oli nihkeä. Soitin ambulanssin, vaikka Jaana vastusteli.

Kerroin hätäkeskuksen päivystäjälle, että tiesin Jaanan kärsineen rytmihäiriöistä. Päivystäjä jututti hetken Jaanaa, jonka kunto romahti kesken puhelun. Nappasin puhelimen, ja päivystäjä pyysi minua kokeilemaan Jaanan pulssia. En tuntenut sitä. Sitten päivystäjä kysyi, osaanko elvyttää. Kerroin, etten ole joutunut sitä koskaan tekemään.

"Ilman ensiapua ystäväni olisi kuollut."

Puhelimen kaiutin päällä toimin päivystäjän ohjeiden mukaan. Laitoin Jaanan pitkälleen, aukaisin hänen vaatteitaan. Sitten kaksi puhallusta, 30 painallusta. Laskin ne ääneen. Pulssi palasi.

Ajantajuni hävisi, enkä huomannut edes pelätä, vaikka elvytyksen aikana Jaanan pulssi taas katosi. Päivystäjä käski minun jatkaa elvytystä, kunnes ambulanssihenkilökunta olisi paikalla.

En ensin oikein ymmärtänyt, mikä merkitys elvytykselläni oli. Sitten minulle kerrottiin, että ilman ensiapua ystäväni olisi kuollut.

Minulle Jaanan auttaminen oli itsestään selvää, vaihtoehtoja ei ollut."

Merjan vinkit

1. Älä epäröi

Vaan auta aina, kun ihmisellä on hätä. Soita 112:een. Kerro tilanne, vastaa hätäkeskuspäivystäjän kysymyksiin.

2. Ensikertalainen pärjää 

Luota ohjeisiin ja hätäkeskuspäivystäjän ammattitaitoon. Vaikka et koskaan olisi esimerkiksi antanut elvytystä, päivystäjä osaa neuvoa sinua toimimaan oikein. Jätä puhelin auki ja pidä kaiutin päällä. Kuuntele ohjeita ja toimi.

3. Muista huolehtia itsestäsi

Jälkikäteen voit itse tarvita apua purkaaksesi tilanteen aiheuttaman stressin. Puhu asiasta läheisille tai käänny ammattiauttajan puoleen.

 

+ Osaatko antaa ensiapua? Siihen auttaa Punaisen ristin kännykkäsovellus, josta löydät ohjeet tavallisimpiin hätätilanteisiin:

 

ET:n kolumnisti Erkki Lampén ei nuorena osannut jakaa asioita isänsä kanssa. Isälle rakkaasta purjeduksesta tuli tärkeää pojallekin, mutta vasta isän kuoltua.

Ennen vanhaan sanottiin, että miehellä on hyvä olla harrastus. Isäni harrasti purjehdusta. Vaikka hän oli riskejä kaihtava mies, hän kilpaili nopeilla katamaraaneillaan ja menestyikin joskus. Ehkä se oli hänen tapansa saada olla rohkea.

Olin jonkin kerran mukana gastina. Tehtäväni oli roikkua tuulenpuoleisen rungon reunalla ja estää sitä nousemasta puuskissa liian korkealle.

Olihan se hauskaa ja jännittävää, mutta purjehduksesta ei tullut minun juttuani. En kyennyt jakamaan asioita isäni kanssa. Nuorena rimpuilin vuosikaudet irti ylivarovaisen isäni kontrollista enkä halunnut häntä kipparikseni.

Voimien ehtyessä purjehtiminenkin hiipui, ja lopulta television katsominen jäi isän ainoaksi huvitukseksi. Katsoin sivusta formulakisojen ääreen jähmettynyttä vanhusta. Kapinavuoteni olivat ohitse ja myötätunnolle oli jo tilaa. Syvällä vihlaisi myös pelko: millainen on oma vanhuuteni, perheettömän miehen, joka ei ole kyennyt minnekään asettumaan.

Viehätyin moottoripyöristä jo lapsena, ja heti kun minulla oli varaa, ostin sellaisen. Isälle pyörät olivat kauhistus, ja tunsin tiettyä matalamielistä kostoniloa siitä, ettei hän voi minua enää kahlita.

Tunsin löytäneeni oman seikkailuni. Ajelin ympäri maailmaa ja kartutin sitä muistojen pääomaa, joka ihmisellä viimeiseksi on omanaan.

Kun isä kuoli, annoin jo rantakasvillisuuden valtaaman veneen naapurille. Intiaanikanootin pidin. Se oli minulla pitkään tyhjän panttina, kunnes sain päähäni alkaa rakentaa siitä purjekanoottia.

Tehtyäni purjekanootilla lähes katastrofiin päättyneen retken kauas Söderskärin majakalle olin valinnan edessä: joko luovun tästä kokonaan tai hankin veneen jolla voi oikeasti purjehtia.

Olin osin itseltänikin salaa alkanut haaveilla Saaristomerestä, Itämeren kiertämisestä, talvesta Karibialla, maailman ympäri purjehtimisesta.

Haalin purjehdusaiheista kirjallisuutta ja tutkin veneiden myynti-ilmoituksia. Itseni tuntien arvasin pelin menetetyksi. Piru oli päästetty pullosta ja haave noussut siivilleen.

Kesä kului opetellessa, iloitessa, kiroillessa ja veneen ostoa katuessa.

Kevättalvella 2017 ostin lähes samanlaisen pienen mutta merikelpoisen matkaveneen, jolla yhdysvaltalainen Tania Aebi lähti 18-vuotiaana, kaikkien aikojen nuorimpana, maailmanympäryspurjehdukselleen.

Kesä kului opetellessa, iloitessa, kiroillessa ja veneen ostoa katuessa. Tässä iässä uuden oppiminen vaatii paljon kärsivällisyyttä, jota minulla ei luonnostaan ole. Elokuussa purjehdin jo Ahvenanmaalle, halki maailman kauneimman saariston.

En tiedä, lähdenkö koskaan Gotlantia kauemmaksi. Minulla on jo ikävä moottoripyörää. Mutta jollen olisi ostanut venettä, olisin jäänyt loppuiäkseni miettimään, millaista on nostaa purje ja antaa tuulen kuljettaa rannattomalle aavalle.

 

Sosiologi, retkeilijä ja kirjoittaja Erkki Lampénin kolumi on julkaistu ET-lehdessä 10/2018.