Ohuen ohutta  riisiposliinia on säilynyt lukijallamme kaapissa pitkään. Nyt hän haluaa tietää, kiinnostavatko nämä posliinit keräilijöitä ja jos, niin mihin hintaan. Antiikin ja keräilyn asiantuntija Pentti Avomaa vastaa.

"Kuulin että teiltä voisi saada hinta-arvion vanhoista esineistä joista voisimme luopua jos sopiva ostaja sopivalla hinnalla löytyisi. Niihin kuuluvat esimerkiksi riisiposliiniesineet, joita meillä on seuraavasti:
- Riisiposliinikupit ja lautaset, kahdessa kupissa pieni, lähes huomaamaton halkeama 6 paria
- Riisiposliinikuppi ja lautaset 1 kpl, kuviointi erilainen kuin noissa muissa kupeissa
- Noihin kuuden kupin sarjaan kuuluvat kermakko ja sokerikko
- Riisiposliinimaljakko korkeus 224 mm.

Millä hinnalla minun kannattaisi ne myydä?"

Näin asiantuntija vastaa:

Ostajalla ja myyjällä on yleensä aina erilainen näkemys jonkun tavaran oikeasta hinnasta. Markkinoilta oikea hinta löytyy, mutta markkinatkin elävät muun talouden kehityksen ja kulloistenkin mieltymysten sekä muodinkin mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Riisiposliiniset astiat ovat niin käyttö- kuin keräilytavaraakin. Jos ne ovat arvokkaita, niitä ei oikein raaskita käyttää, jolloin ne ovat enemmänkin koriste-esineitä. Sellaisina niitä useinkin on pidetty päätelleen mm. siitä, että huutokaupoissa tarjolla olevissa ei käytön jälkiä yleensä näy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uutena ostettuina riisinposliiniesineet olivat aikoinaan melko kalliita, koska niiden valmistaminen vaati monta työvaihetta. Siinähän posliinin seinämään kaiverretaan reikiä -ikään kuin riisiryynin mentäviä aukkoja. Moni aikoinaan luulikin, että aukot tehdään riisiryynien avulla. Hauraat esineet poltettiin ensimmäisen kerran, ja aukot täytettiin sitten lasitteella, joka esineitä uudelleen poltettaessa kovassa kuumuudessa muodosti reiän kohdalle ohuen, kalvomaisen pinnan. Näistä aukkokohdista valo hohtaa lävitse, ja luo hienostuneen tunnelman.

Riisiposliini on sinänsä vuosisatoja vanha koristelumenetelmä, jota käytettiin mm. Kiinassa. Arabian tehtailla tätä tekniikkaa kehitti ja loi 1940-luvulta lähtien tunnetuimpana Friedl Kjellberg – itävaltalaissyntyinen keraamikko, joka muutti Suomeen 1919 sisarensa houkuttelemana. Hän oli lahjakas ja monipuolinen keraamikko, joka mm. palkittiin kultamitaleilla 1935 Brysselin maailmannäyttelyssä ja 1954 Milanon Triennaalissa.

Erityistuotantoa Arabialla

Arabian riisiposliiniastioiden hinnat eivät ole viime vuosina ainakaan nousseet. Tarjontaa näyttää olevan, sillä riisiposliinia valmistettiin Arabian tehtaiden erityisellä riisiposliiniosastolla ainakin 1960-luvulle asti, jolloin sen kysyntä alkoi hiipua ja valmistuskustannukset nousta. Niin hiipui myös riisiposliinin valmistus Arabialla.

 Kukaan ei pysty ennustamaan, tulevatko ne joskus taas muotiin, jolloin kysyntä lähtisi nousuun – ja sen myötä myös hinnat.

Hinnat vaihtelevat suuresti. Kahvikuppi aluslautasineen maksaa yleensä 10–20 euroa.

Pienikin halkeama tai särö verottaa hintaa melkoisesti. Maljakko on iso ja kahvikuppeja harvinaisempi.

Ainakaan minä en kokonaisuudesta luopuisi alle 200 eurolla, mutta 300 eurolla myyntiä jo harkitsisin vakavasti.

Pentti Avomaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla