Seat Leon X-Perience on valepukuinen katumaasturi.

Katumaastureita on arvosteltu – osin aiheetta – epäekologisiksi polttoainesyöpöiksi, jotka eivät mahdu edes parkkiruutuihin. Nelivetoinen ja maavaraltaan korotettu Seat Leon tarjoaa katumaasturin hyvät puolet farmariauton kuorissa.

Tilat

Seat Leon -farmari on sutjakka auto. X-Perience-versio on muuten samanlainen, mutta lokasuojissa on muhkeat muoviset pullistukset. Toisten mielestä ne tuovat autoon sopivasti maasturimaista ulkonäköä, mutta tuo on makuasia.

Edessä on mainiot tilat. Ratti ja penkki säätyvät reilusti joka suuntaan, joten ajoasennon saa mieleisekseen. Penkki on kovan sorttinen, eikä välttämättä kaikkia miellytä. Nahkaverhoiltu ohjauspyörä taas on erinomaisen hyvin muotoiltu.

Kojelauta on selkeä. Suurinta osaa eri toiminnoista ohjataan ison kosketusnäytön kautta. Ilmastoinnille on omat nappulansa kuten pitääkin. 

Takapenkin istuinosa on niin tasaiseksi muotoiltu, että keskipaikallakin voi matkustaa. Jalkatilaa on etenekin reunapaikoilla yllättävän paljon. 190-senttisen kuljettajan taakse mahtuu hyvin samanmittainen matkustaja. Ensimmäisenä takapenkillä loppuu hartiatila, jos sinne sovittautuu kolme isoa aikuista.

Tavaratila on laakea, mutta näkösuojan alle jäävä tila ei ole kovin korkea. Jos näkösuojan poistaa, tila kasvaa korkeutta, mutta viisto takaluukku kaventaa tilaa yläreunasta. Menevästä ulkonäöstä maksetaan siis hiukan pienempänä kuljetustilana. Tavaratilaa saa laajennettua takapenkin selkänojan kippaamalla. Näin syntyvä n tilan pohja on tasainen.

Koska koeajetussa autossa ei ollut varapyörää, oli tavaratilan pohjan alla todella iso ylimääräinen säilytystila, jonne sopii iso määrä pienempiä nyssäköitä.

Takapuskuri on melko pitkä. Housunlahkeet kuraantuvat helposti, kun takakontista kurottelee tavaroita.

Turvallisuus

Nykyaikainen nelivetojärjestelmä lisää turvallisuutta huonoissa olosuhteissa - etenkin, kun siihen on yhdistetty ajonvakautusjärjestelmä kuten Leonissa on tehty. Auto ohjaaminen on vakaata ja johdonmukaista, vaikka taivaalta sataisi räntää ja kiukkuisia kissoja. Mikään tekniikka ei silti pelasta, jos ajonopeus on liian suuri keliin tien kuntoon nähden.

Hädän hetkellä matkustajia suojaa kaikkiaan seitsemän turvatyynyä. Kaikilla istumapaikoilla on kolmipisteturvavyöt. Lisäksi takapenkin reunapaikoilla on Isofix-kiinnikeet turvaistuimille.

Kuljettajalla on muuten hyvä näkyvyys, mutta sivupeilien muotoilussa ulkonäkö on ollut turvallisuutta tärkeämpää. Peilit kapenevat ulkoreunansa alaosasta. Sen takia viereisellä kaistalla ajavaa autoa ei välttämättä peilistä näy. Kuskin onkin parempi varmuuden vuoksi tähyillä olkansa yli ennen kaistanvaihtoa.

Koeajetussa autossa oli parkkitutkat edessä ja takana. Niiden ansiosta voi välttyä harmillisilta pikkukolhuilta, joiden korjaaminen tulee aina kalliiksi.

Monta kertaa pienet asiat voivat vaikuttaa paljonkin turvallisuuteen. Seatin nopeusmittarissa on harvempi asteikko taajamanopeuksissa. Sen ansiosta ajonopeus on helpompi sovittaa oikeaksi. Maantienopeuksissa asteikko on tiuhempi.

Talous

Leonin pahimmat kilpailijat löytyvät Seatiakin valmistavan Volkswagen-konsernin sisältä. Skodan, Audin ja Volkkarin ”piilomaastureihin” verrattuna X-Perience on edullinen. Etenkin, kun auton varusteluun kuuluu kokolailla kaikki mahdollinen.

Neliveto lisää väistämättä kulutusta. Virallinen kulutustieto on vain 4,7 litraa sadalla, mutta koeajon aikana dieseliä kului pari litraa enemmän.

X-Periencen kaltaisen erikoismallin voi olettaa olevan haluttu auto myös käytettynä. Auton jälleenmyyntiarvo säilynee siis hyvin.

Tekniikka

Koeajetussa autossa oli 1,6-litrainen dieselmoottori, joka on oikein hyvä valinta suomalaisille maanteille. Siinä on riittävästi ytyä auton kuljettamiseen, mutta polttoainekulut pysyvät kohtuullisina. Kiihtyvyys ei kuitenkaan huimaa päätä, joten kiireisemmän kuskin kannattaa harkita kaksilitraisella moottorilla varustetun auton hankkimista. Moottoreiden tehoero on 40 hevosvoimaa (110 ja 150 hv), ja tehokkaampi versio maksaa 2000 euroa enemmän. Oikein hätäisille on tarjolla 180-hevosvoimaiset diesel- ja bensaversiot. Samoja moottoreita käytetään myös aiemmin testaamassamme Volkswagen Passatissa.

X-Perience-malli on kauniilla kesäkelillä etuvetoinen, kuten suurin osa nykyautoista. Kun auto huomaa eturenkaiden lipsuvan, alkaa voimaa siirtyä myös takapyörille. Nelivetoinen auto etenee vakaammin huonoissakin olosuhteissa, eikä luminen mökkitiekään pysäytä etenemistä.

Autossa on tavallista farmari-Leonia kolmisen senttiä suurempi maavara. 17 senttiä ei ole maasturiluokkaa, mutta yhtä kaikki, autolla pääsee pahempiin paikkoihin kuin monella tavallisella henkilöautolla.

Seat Leon X-Perience 1.6 TDI 110 hv 4Drive X-Perience

LUKUJEN VALOSSA

Mitat (mm): pituus 4543, leveys 1816, korkeus 1481 , akseliväli 2630, raideleveys edessä 1547, takana 1510, maavara 172. Kääntöympyrä 10,2 m.
Painot (kg): omamassa 1472, kantavuus 538, perävaunu jarruin 1700 ja jarruitta 730.
Tavaratila (l): 587, laajennettuna 1470.
Moottori: iskutilavuus 1598 cm³, teho 81 kW (110 hv)/3200–4000 r/min, vääntö 250 Nm/1500–3000 r/min.
Kiihtyvyys: 0–100 km/h 11,6 sekuntia, huippunopeus 187 km/h.
Kulutus: 4,7 l/100 km, diesel.
Hiilidioksidipäästöt: 122 g/km.
Hinta: 30 269 euroa (lisävarustein 31 611 e).

ARVIO

Seat Leon X-Perience yhdistää farmariauton ja katumaasturin parhaita puolia. Lopputulos on valtaosin oikein onnistunut. Neliveto ja korotettu maavara auttavat selviämään hankalammastakin mökkitiestä. 

PLUSSAT

Moottorin ominaisuudet
Edullinen kilpailijoihin verrattuna

MIINUKSET

Kytkinpolkimen käyttö vaatii totuttelua
Muotoilu mennyt osin käytännöllisyyden edelle

Eläkeläisillä on monia pieniä iloja, joista he työelämässä ollessa vain unelmoivat. Voi valvoa myöhään, käydä päivällä elokuvissa tai pitää yöpaitapäivän, jolloin ei edes poistu kotoa. 

Ne pienimmät ilot ovat usein suurimmat.

Kysyimme eläkeläisiltä, mikä heidän elämässään on nyt parasta. Mikä näistä ilahduttaa tai ilahduttaisi sinua eniten?

  1. Saan nukkua niin myöhään kuin huvittaa ja lukea aamulla lehteä vaikka puoleenpäivään.
  2. Voin katsella yömyöhään Netflixistä elokuvia, jos siltä tuntuu. Aamulla ei tarvitse olla pirteänä työvalmiudessa! 
  3. Liikunnalle on enemmän aikaa kuin työelämässä. Päivällä on jumpissa ja uimahallissa väljää ja mukavaa.
  4. Voin nauttia kulttuuriannoksen jo päivällä. Monissa teattereissa ja elokuvateattereissa on päivänäytöksissä eläkeläishintoja.
  5. Kokeilen uusia lounaspaikkoja. Monista ravintoloista saa päivällä eläkeläisalennuksia.
  6. Elän ex tempore -elämää. Päätän vasta aamulla, mitä teen. Ostan vaikka halvan bussilipun lähikaupunkiin ja käyn siellä retkellä.
  7. Tunnen itseni tärkeäksi. Voin hoitaa sairastunutta lastenlasta tai vaikka naapurin lasta. Auttaminen tuo hyvää mieltä kaikille.

Plussaelämää lastenlasten kanssa

Helsinkiläinen Aira Väisänen, 66, kertoo alkukriisin jälkeen nauttineensa eläkkeelläolosta.

– Olen uutisnälkäinen, uppoudun aamuisin Helsingin Sanomiin ja seuraan monia nettisivuja. Käyn pari kertaa viikossa liikunnassa, saman verran muissa ryhmäharrastuksissa. Yllättäen olen muuttumassa kulttuurimummoksi, koska saan liput elokuviin ja teattereihin päivä- tai eläkeläishinnoin. Tuntuu ylelliseltä istua elokuvissa kello 12. Opiskeluaikaisen ystävättären kanssa kokeilemme kerran kuussa uutta ruokapaikkaa. Lounasaikaan monissa ravintoloissa saa eläkeläisalennuksen. 

Aira toteaa myös olevansa onnekas, kun voi ja saa olla mukana 7- ja 4-vuotiaiden tyttärenpoikien arjessa. Hän oli itse aikoinaan kahden tytön kiireinen yksinhuoltaja, ja muistaa, että säätämistä riitti.

– Tunnen, että minua tarvitaan. Voin olla pojille yhtenä lisävoimavarana toisten isovanhempien lisäksi. Pääsen taas leikkimään piilosta ja tutustumaan poikaenergiaan!

Vuorotyötä tekevien vanhempien päivät vaihtelevat ja venyvät. Airalle napsahtaa yleensä pari iltapäivää viikossa, joskus lauantai tai sunnuntai tai muutama sairaspäivä.

– Nämä eivät rasita minua yhtään. Läheisyys tuo iloa puolin ja toisin.

Aira on huomannut, että eläkkeelläkin pitää olla sovittuja aikatauluja, tapaamisia ja tapahtumia. Muuten viikoista tulee pelkkää löysää puuroa. Elämänlaatu on paljolti oman uteliaisuuden ja aktiivisuuden varassa.

– Varsinkin yksinasuvan on opeteltava sitkeästi itsensä johtajaksi, koska työpaikan pomo tai kukaan muukaan ei enää kerro, mitä tänään tai huomenna pitäisi tehdä. Ja silti parasta on arjen väljyys, mahdollisuus tarttua yllätyksiin, katsella rauhassa pihlajassa herkuttelevia tilhiä tai lukea kirjaa vielä silloinkin, kun työikäiset menevät nukkumaan.

Kuntoilua ja kirjoittamista

Järvenpääläinen Raili Ojala-Signell, 67, löysi kuntoilun vasta eläkkeellä, vaikka pyöräily ja kävely ovat aina olleet osa arkea.

– Menin kolmen kuukauden ohjattuun ryhmään, jossa opetettiin kädestä pitäen eri liikuntavaihtoehtoja. Liikkumisesta tuli osa arkeani. Nykyisin käyn ainakin kolmesti viikossa jumpissa tai kuntosalilla. Senioreiden ohjattu kuntosalitreeni on tuonut elämääni uusia ystäviä. Myös talviuinti on tärkeää. Loka-huhtikuussa käyn jumpan jälkeen avannossa, Raili kertoo.

Kirjoittajaryhmät ovat täynnä eläkeläisiä, joilla vihdoin on aikaa tutkia muistiinpanoja ja vanhoja valokuvia. Raili kirjoitti omakustanteena elämänkertansa vuonna 2014 ja ystävänsä Aunen elämänkerran vuonna 2016. Raili on kuurojen vanhempien kuuleva lapsi, ja työtäkin hän teki kuulovammaisten parissa.

– Olen skannannut sukulaisten ja tuttavien valokuva-albumeita lapsuuteni ja nuoruuteni Säynätsalon kuurojen yhteisöstä, retkistä, juhlista sekä vierailuista. Kuvia on noin 1500, ja aion tehdä niistä Ifolorin ohjelmalla valokuvakirjan. 

Raililla on etäavomies. Molemmat elävät omissa kodeissaan 40 kilometrin päässä toisistaan.

– Se on meille paras ratkaisu. Arkipäivät rauhoitamme omille jutuillemme. Viikonloput ovat yhteistä aikaa, jolloin harrastamme kulttuuria, ystävien tapaamista, mökkeilyä ja puutarhanhoitoa.

Uusi, hyvä elämänvaihe

Mikkeliläinen Heikki Kupiainen, 63, on ollut osatyökyvyttömyyseläkkeellä elokuusta 2015  lähtien.

– Sain osa-aikaeläkepäätöksen 60-vuotiaana. Se ei tullut yhtään liian aikaisin, Heikki toteaa, ja kertoo kokemusten kahdesta kevennetystä työvuodesta olleen pelkästään myönteisiä.

Työ, lepo ja palautuminen olivat oikeassa suhteessa. Työ ei vienyt kaikkea energiaa ja toimintatarmoa.

Heikki Kupiainen.
Heikki Kupiainen.

– Työskentelen lukion historian ja yhteiskunnallisten aineiden lehtorina ja jaksan nyt nauttia aiempaa paremmin työstäni. Työntekoon on palannut iloisuus, rentous ja letkeys - jopa tilannekomiikkakin saattaa toimia.

Ja mikä parasta: vapaa-ajalla Heikki jaksaa puuhastella ja harrastaa. Puuhaa riittää kotitarpeiksi omakotitalossa ja loma-asunnolla. 

– Kuntoilu raikkaassa ulkoilmassa on hyvä vastakohta siisteille sisätöille. Virtaa liikenee niin vanhoille kuin uusillekin harrastuksille. Päivänokoset ovat uusi ylellisyys – samoin kiireettömät aamut. Tästä mieluisasta elämänvaiheesta on hyvä siirtyä aikanaan täyseläkeläiseksi melko hyväkuntoisena, vireänä ja tyytyväisenä.

Joulutähti ja amaryllis pitävät pintansa, mutta viime vuosien aikana suosioon on noussut myös menneiltä vuosikymmeniltä tuttu joulukukka. 

Joulutähti on monille suomalaisille joulukukkien kruunaamaton kuningas, mutta tiesitkö, että muualla Euroopassa se ei kuulu jouluun lainkaan? 

– Keski-Euroopassa joulutähden nimi on tähtilatva ja se on suosittu äitienpäiväkukka, kertoo Kukkakauppa Bieder Ruoholahden floristi Tapio Komminaho.

Joulukukat voi hankkia jo hyvissä ajoin. Esimerkiksi joulutähti kestää hyvällä hoidolla ainakin kuukauden verran. Se viihtyy vedottomassa, valoisassa paikassa ja pitää tasaisesta kosteudesta. Mullan pinta saa kuivahtaa kasteluiden välissä, niin joulutähti ei varista alimpia lehtiään ja pysyy kauniina aattoon asti.

Joulutähti on edelleen erittäin suosittu joulukukka, mutta ei enää se ostetuin.

– Viime vuonna meillä myytiin eniten kotimaista amaryllista, Komminaho paljastaa.

Amaryllis on sipulikukka ja siten vaatimaton hoidon suhteen. Se ei tarvitse kuin tilkan vettä siinä vaiheessa, kun kukka alkaa avautua.

– Osa ei anna vettä silloinkaan, mutta itse annan hivenen, jotta kukka avautuu kauniisti eikä siihen jää ryppyjä avausvaiheessa, Komminaho vinkkaa.

Toinen suosittu joulun sipulikukka on hyasintti. Sekin on muualla Euroopassa kevään eikä joulun kukka: hyasintin keltaista versiota myydään esimerkiksi Tanskassa ja Hollannissa eniten pääsiäisen aikaan. 

– Hyasintti on klassikko, mutta tänä päivänä osa ihmisistä on aika tuoksuherkkiä, joten voimakkaan tuoksunsa vuoksi hyasinttia ei osteta enää niin paljon kuin ennen. 

Amaryllis ja hyasintti ovat Komminahon mukaan ehdottomasti helppohoitoisimmat joulukukat: niille riittää pari tilkkaa vettä koko niiden elinkaaren aikana.

– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.
– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.

Uudet tuulet

Vai kaipaisitko kotiin jotain raikkaampaa vaihtoehtoa joulukukalle? Jos joulutähti ja amaryllis tuntuvat tylsiltä valinnoilta, vaihtoehtoja on. Tällä hetkellä suurta suosiota nauttii vuosikymmenten takaa tuttu kaunotar.

– Jouluruusu teki paluun noin kymmenen vuotta sitten ja sitä esitellään nyt joka sisustuslehdessä tyylikkäänä, kauniina joulukukkavaihtoehtona.  Sitä oli paljon jo 1900-luvun alussa ja siitä aina 50-luvulle asti. Sen jälkeen meillä Suomessa alkoi olla lämpimämpää, ja joulutähdet ja kumppanit nousivat suosioon, koska ne tarkenivat jouluruusua paremmin, Komminaho kertoo. 

Toinen kaunis, ei-perinteinen joulukukka on valkoinen orkidea.

– Ne voidaan koristella kukkaliikkeessä vaikka kävyillä tai ruseteilla. 

Jouluruusua saapuu ostamaan myös huhtikuussa eläkkeelle jäänyt Aune-Marja Sinisalo, 63. 

– Pistäydyin hiljattain pikkusiskoni Seijan luona ja hänellä oli jouluruusu. Ihastelin sitä ja Seija sanoi, että muistaa jouluruususta aina Aura-Leenan, isosiskomme, joka kuoli tammikuussa. Aura-Leena osti usein meille siskoksille jouluruusut. Nyt saamme ostaa ne itse, Sinisalo kertoo. 

Komminaho neuvoo Sinisalolle, miten jouluruusun saa kukoistamaan.

– Laitoin näille liikkeen ruusuille aamulla lisää ja juuri katsoin, että kannattaa kohta lisätä. Nämä juovat paljon. 

Aune-Marja Sinisalo käy usein samassa kukkaliikkeessä. Joulukukat hän ostaa joka vuosi hyvissä ajoin ja saa niitä myös ystäviltään. 

– Suosikini on nyt tämä jouluruusu, mutta amaryllis on myös aivan ihana. Pidän punaisista ja valkoisista joulukukista. Ostan ne jo aikaisin ja toivon, että ne kuolevat pian joulun jälkeen – sitten jo riittää, hän nauraa. 

Lue kattava opas: Näin hoidat kaikkia joulukukkia oikein