Seat Leon X-Perience on valepukuinen katumaasturi.

Katumaastureita on arvosteltu – osin aiheetta – epäekologisiksi polttoainesyöpöiksi, jotka eivät mahdu edes parkkiruutuihin. Nelivetoinen ja maavaraltaan korotettu Seat Leon tarjoaa katumaasturin hyvät puolet farmariauton kuorissa.

Tilat

Seat Leon -farmari on sutjakka auto. X-Perience-versio on muuten samanlainen, mutta lokasuojissa on muhkeat muoviset pullistukset. Toisten mielestä ne tuovat autoon sopivasti maasturimaista ulkonäköä, mutta tuo on makuasia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Edessä on mainiot tilat. Ratti ja penkki säätyvät reilusti joka suuntaan, joten ajoasennon saa mieleisekseen. Penkki on kovan sorttinen, eikä välttämättä kaikkia miellytä. Nahkaverhoiltu ohjauspyörä taas on erinomaisen hyvin muotoiltu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kojelauta on selkeä. Suurinta osaa eri toiminnoista ohjataan ison kosketusnäytön kautta. Ilmastoinnille on omat nappulansa kuten pitääkin. 

Takapenkin istuinosa on niin tasaiseksi muotoiltu, että keskipaikallakin voi matkustaa. Jalkatilaa on etenekin reunapaikoilla yllättävän paljon. 190-senttisen kuljettajan taakse mahtuu hyvin samanmittainen matkustaja. Ensimmäisenä takapenkillä loppuu hartiatila, jos sinne sovittautuu kolme isoa aikuista.

Tavaratila on laakea, mutta näkösuojan alle jäävä tila ei ole kovin korkea. Jos näkösuojan poistaa, tila kasvaa korkeutta, mutta viisto takaluukku kaventaa tilaa yläreunasta. Menevästä ulkonäöstä maksetaan siis hiukan pienempänä kuljetustilana. Tavaratilaa saa laajennettua takapenkin selkänojan kippaamalla. Näin syntyvä n tilan pohja on tasainen.


Koska koeajetussa autossa ei ollut varapyörää, oli tavaratilan pohjan alla todella iso ylimääräinen säilytystila, jonne sopii iso määrä pienempiä nyssäköitä.

Takapuskuri on melko pitkä. Housunlahkeet kuraantuvat helposti, kun takakontista kurottelee tavaroita.

Turvallisuus

Nykyaikainen nelivetojärjestelmä lisää turvallisuutta huonoissa olosuhteissa - etenkin, kun siihen on yhdistetty ajonvakautusjärjestelmä kuten Leonissa on tehty. Auto ohjaaminen on vakaata ja johdonmukaista, vaikka taivaalta sataisi räntää ja kiukkuisia kissoja. Mikään tekniikka ei silti pelasta, jos ajonopeus on liian suuri keliin tien kuntoon nähden.

Hädän hetkellä matkustajia suojaa kaikkiaan seitsemän turvatyynyä. Kaikilla istumapaikoilla on kolmipisteturvavyöt. Lisäksi takapenkin reunapaikoilla on Isofix-kiinnikeet turvaistuimille.

Kuljettajalla on muuten hyvä näkyvyys, mutta sivupeilien muotoilussa ulkonäkö on ollut turvallisuutta tärkeämpää. Peilit kapenevat ulkoreunansa alaosasta. Sen takia viereisellä kaistalla ajavaa autoa ei välttämättä peilistä näy. Kuskin onkin parempi varmuuden vuoksi tähyillä olkansa yli ennen kaistanvaihtoa.

Koeajetussa autossa oli parkkitutkat edessä ja takana. Niiden ansiosta voi välttyä harmillisilta pikkukolhuilta, joiden korjaaminen tulee aina kalliiksi.

Monta kertaa pienet asiat voivat vaikuttaa paljonkin turvallisuuteen. Seatin nopeusmittarissa on harvempi asteikko taajamanopeuksissa. Sen ansiosta ajonopeus on helpompi sovittaa oikeaksi. Maantienopeuksissa asteikko on tiuhempi.

Talous

Leonin pahimmat kilpailijat löytyvät Seatiakin valmistavan Volkswagen-konsernin sisältä. Skodan, Audin ja Volkkarin ”piilomaastureihin” verrattuna X-Perience on edullinen. Etenkin, kun auton varusteluun kuuluu kokolailla kaikki mahdollinen.

Neliveto lisää väistämättä kulutusta. Virallinen kulutustieto on vain 4,7 litraa sadalla, mutta koeajon aikana dieseliä kului pari litraa enemmän.

X-Periencen kaltaisen erikoismallin voi olettaa olevan haluttu auto myös käytettynä. Auton jälleenmyyntiarvo säilynee siis hyvin.

Tekniikka

Koeajetussa autossa oli 1,6-litrainen dieselmoottori, joka on oikein hyvä valinta suomalaisille maanteille. Siinä on riittävästi ytyä auton kuljettamiseen, mutta polttoainekulut pysyvät kohtuullisina. Kiihtyvyys ei kuitenkaan huimaa päätä, joten kiireisemmän kuskin kannattaa harkita kaksilitraisella moottorilla varustetun auton hankkimista. Moottoreiden tehoero on 40 hevosvoimaa (110 ja 150 hv), ja tehokkaampi versio maksaa 2000 euroa enemmän. Oikein hätäisille on tarjolla 180-hevosvoimaiset diesel- ja bensaversiot. Samoja moottoreita käytetään myös aiemmin testaamassamme Volkswagen Passatissa.

X-Perience-malli on kauniilla kesäkelillä etuvetoinen, kuten suurin osa nykyautoista. Kun auto huomaa eturenkaiden lipsuvan, alkaa voimaa siirtyä myös takapyörille. Nelivetoinen auto etenee vakaammin huonoissakin olosuhteissa, eikä luminen mökkitiekään pysäytä etenemistä.

Autossa on tavallista farmari-Leonia kolmisen senttiä suurempi maavara. 17 senttiä ei ole maasturiluokkaa, mutta yhtä kaikki, autolla pääsee pahempiin paikkoihin kuin monella tavallisella henkilöautolla.

Seat Leon X-Perience 1.6 TDI 110 hv 4Drive X-Perience

LUKUJEN VALOSSA

Mitat (mm): pituus 4543, leveys 1816, korkeus 1481 , akseliväli 2630, raideleveys edessä 1547, takana 1510, maavara 172. Kääntöympyrä 10,2 m.
Painot (kg): omamassa 1472, kantavuus 538, perävaunu jarruin 1700 ja jarruitta 730.
Tavaratila (l): 587, laajennettuna 1470.
Moottori: iskutilavuus 1598 cm³, teho 81 kW (110 hv)/3200–4000 r/min, vääntö 250 Nm/1500–3000 r/min.
Kiihtyvyys: 0–100 km/h 11,6 sekuntia, huippunopeus 187 km/h.
Kulutus: 4,7 l/100 km, diesel.
Hiilidioksidipäästöt: 122 g/km.
Hinta: 30 269 euroa (lisävarustein 31 611 e).

ARVIO

Seat Leon X-Perience yhdistää farmariauton ja katumaasturin parhaita puolia. Lopputulos on valtaosin oikein onnistunut. Neliveto ja korotettu maavara auttavat selviämään hankalammastakin mökkitiestä. 

PLUSSAT

Moottorin ominaisuudet
Edullinen kilpailijoihin verrattuna

MIINUKSET

Kytkinpolkimen käyttö vaatii totuttelua
Muotoilu mennyt osin käytännöllisyyden edelle

Sisältö jatkuu mainoksen alla