Suomessa kisataan kesäisin monen eriskummallisen lajin maailmanmestaruudesta. Katso hullu lista ja hauskat videot!

Järvisählyn MM-kisat 30.6.

Järvisählyn MM on rento tapahtuma, joka järjestetään tänä vuonna Yyterin kylpylähotellin rannassa. Järvisählyä pelataan rajatulla alueella rantavedessä. Maalivahtia ei kisassa ole, ja salibandypalloa on tuunattu kelluvaksi. Kilpailut huipentuvat rantabileisiin.

Eukonkannon MM-kisat 6.–7.7. 

Hulluista suomalaisista kilpailuista tunnetuin järjestetään vuosittain Sonkajärvellä. Eukonkannon maailmanmestaruuskisoissa parivaljakko rämpii läpi 253,5 metrin pituisen radan. Kannettava eukko voi olla oma tai toisen, mutta iältään yli 17-vuotias. Eukon tulee painaa vähintään 49 kiloa – jos painoa on vähemmän, eukko saa selkäänsä eukonkantorepun ja painoja. 

Mukana on myös ikämiesten sarja (kantajan oltava 40-vuotias tai vanhempi), joukkuesarja (kolme miestä kantaa samaa eukkoa vuorotellen) sekä 100 metrin sprintti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Voittajapari palkitaan tuotepalkinnolla, jonka lisäksi pari saa eukon painon verran eukonkantojuomaa eli olutta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viikateniiton MM-kilpailu 7.7.

Liminganlahden Niittypäivän yhteydessä järjestetään 25. kerran viikateniiton MM-kisat. Tarjolla on yksilö- ja joukkuekilpailu. Katso täältä taidonnäytteitä vuodelta 2015.

Saappaanheiton MM-kisat 7.–8.7. Kinnulassa

Vuodesta 1992 asti käydyt saappaanheiton maailmanmestaruudet ratkottiin ennen Suomessa. Lajin kansainvälistyttyä MM-kisoja on käyty esimerkiksi Ruotsissa, Virossa, Italiassa ja Saksassa. Tänä vuonna kisa järjestetään Kinnulassa. Legendaarisessa kilpailussa viskataan kumisaapasta mahdollisimman pitkälle.

Suopotkupallon MM-kisat 13.–14.7.

Suofutiksen MM-kisat järjestetään 18. kerran Hyrynsalmella. Tittelistä kilpailee nykyään jopa 300 joukkuetta, mikä on melkoinen saavutus, koska ensimmäisissä SM-kisoissa oli mukana 13 joukkuetta. MM-kilpailu on järjestetty vuodesta 2000 lähtien. Joukkueita on viime vuosina ollut mukana esimerkiksi Englannista, Hollannista, Venäjältä, Skotlannista ja Islannista. Vieraita liikuu alueella tapahtumaviikonloppuna jopa 30 000. 

Heinäseipäänheiton MM-kisat 14.7.

Kannonkoskella järjestetään kesällä seitsemännet heinäseipään- ja leppäseipäänheiton MM-kilpailut. Heinäseiväs voi painaa jopa 3,5 kiloa, leppäkeihäs noin 700 grammaa. Kisassa miehet heittävät heinäseivästä, naiset leppäkeihästä ja alle 16-vuotiaat heinäseipään tappia. 

Reiska-MM eli tohvelifutiksen MM-kisat 19.–21.7.

Jalkapalloa voi pelata myös tohveleissa – Reino-tohveleissa nimittäin. Tohvelifutiksessa jalkoihin hyväksytään vain aidot Reinot, naisilla myös Aino-tossut ovat hyväksytyt. Pelijalkinetta ei saa muunnella eikä kiinnittää jalkaan millään tavalla, säännöissä kerrotaan. Suureen suosioon noussut kisa pelataan Vesannon nurmikentillä. 

Kesäpilkin MM-kisat 23.–29.7.

Pudasjärvellä järjestetään "kesäpilikin" MM-kisat 15. kerran. Pilkkiminen onnistuu kesällä, sillä järveen on ankkuroitu styroksilauttoja, joihin on tehty reiät. Viime vuonna kilpailijoita saapui ympäri Suomen sekä Pohjois-Ruotsista. 

Suolentopallon MM-kisat 27.–28.7.

Jos suopotkupallo ei kiinnosta, miten olisi suolentopallo? Haukivuoren Rajasuolla järjestetään swampvolleyn eli suolentiksen MM-kilpailut. Alaikäraja on 18 vuotta ja sarjoja on kolme: kilpasarjat, harrastesarjat sekä yrityksille ja yhdistyksille tarkoitettu business-sarja. 

Chilinsyönnin MM-kisat // tauolla

Suomen tulisin festivaali eli Chilifest Finland on järjestetty Tampereella Tullikamarin aukiolla ja Pakkahuoneella. Tapahtuman päättää Naga Morich -chilin syömisen maailmanmestaruusmittelö, jossa popsitaan yhtä maailman tulisimmista chililajikkeista. Chiliwiki-sivustolla Naga Morichin poltetta kuvaillaan näin: "Hedelmäisen herkullinen maku ja ensijärkytyksen jälkeen infernaaliseksi nouseva polte ovat ikimuistoinen elämys!" Tänä vuonna chilifest jää tauolle.

Ilmakitaransoiton MM-kisat 27.7.–1.8. Oulussa

Hevitukka heilumaan! Ilmakitaransoiton maailmanmestari valitaan vuosittain Oulussa. Maailmallakin tunnetaan jo tämä musiikin ilojuhlatapahtuma, jossa osallistujat vinguttavat lavalla kuvitteellista kitaraa musiikin tahtiin. Kilpailijoita on ilmoittautunut mukaan yli 20 maasta. Viime vuonna mestaruuden nappasi ranskalainen Sylvaine "Günther Love" Quimene.

Karhunveiston MM-kisat 16.–18.8.

Ilomantsissa järjestettävä Karhufestivaali on Suomen itäisin kulttuurifestivaali, joka juhlistaa uudistuvaa kansanperinnettä ja Suomen kansalliseläintä karhua. Tänä vuonna festareilla kilpaillaan karhunveiston maailmanmestaruudesta. Veistö tapahtuu moottorisahaa käyttäen, viimeistelyyn saa käyttää muita työkaluja. 

Mölkyn MM-kisat 17.–18.8. Porissa

Suomalaispeli mölkyn maailmanmestaruudesta pelataan tänä kesänä taas Suomessa, Porin urheilukeskuksessa. Kisaan osallistutaan 4–6 pelaajan joukkuein. Viime kesänä mölkkyä heitettiin Tsekin Rakovnikissa ja sitä edellisenä Ranskan Bretagnessa. Laji onkin levinnyt maahan hyvin, sillä Ranskasta löytyy jo yli miljoona mölkkyharrastajaa. 

Marjastuksen MM-kisat 1.9.

Innokkaan marjastajan kannattaa suunnata Suomussalmelle syyskuun alussa. Siellä järjestetään jo 19. kerran marjastuksen maailmanmestaruuskilpailu, jossa poimitaan puolukkaa tunnin ajan. Kisaan voi osallistua yksin tai kolmihenkisellä joukkueella. Yksilösarjassa poimitaan varrettomalla poimurilla, joukkuesarjassa on käsinpoimintasarja. Lapsille on omat sarjansa. Kerättyjä marjoja ei tarvitse puhdistaa. 

Karaoken MM-kisa 14.–18.11. Málagassa

Kesäkisasta ei ole kyse, mutta tiesitkö, että myös karaoken maailmanmestaruuskisa on peräisin Suomesta? Kilpailu alkoi Heinolassa vuonna 2003 ja se on sittemmin levinnyt muun muassa Bangkokiin, Moskovaan, Irlantiin, Singaporeen ja Kanadaan. Suomen edustajat valitaan 31.8.–1.9. ravintola Tulisuudelmassa Original Sokos Hotel Vantaalla.

 

Vai riittäisikö suomenmestaruus? Valitse näistä 

Valehtelun SM-kisat (järjestettiin 23.3.)

Kauhavalla järjestetään vuosittain Aprillipäivän tienoilla Valehtelun SM-kisat. Uskomattomia tarinoita kertovat osallistujat kilpailevat Mestarivalehtelijan tittelistä. Katso alta video vuoden 2007 kisoista:

 

Ilmatangon SM-kisat 11.–15.7.

Seinäjoen Tangomarkkinoilla on järjestetty ilmatangon SM-kisat vuodesta 2006 lähtien. Mielikuvitusta kutkuttelevassa lajissa tanssitaan tangoa näkymättömän partnerin kanssa. Ei varpaille tallomista, eikä askelten unohtaminen haittaa!
 
 

Tarinaniskennän SM-kisat 14.7.

Kärsämäellä järjestettävässä Tarinaniskennän suomenmestaruusfinaalissa kerrotaan enintään seitsemän minuutin mittainen omakohtainen tarina. Tarinan on pohjauduttava itse koettuun, perheessä tai suvussa tapahtuneeseen tositapahtumaan. Rooliasuja tai muuta rekvisiittaa ei sallita. 
 

Oopperakaraoken SM-kisat 20.–29.7.

Joroisten Musiikkipäivillä järjestetään tänä vuonna toista kertaa oopperakaraoken mestaruuskilpailut. Kisaan voivat osallistua kaikki halukkaat. Levykirjastosta on valittavissa on yli 200 ooppera-aariaa ja musikaalikappaletta.
 

...ja myös näistä on joskus kisattu

Kehonrummutuksen MM-kisat

Turussa kilpailtiin erikoisesta musikaalisesta taidosta vuonna 2015. Kehonrummutuksen MM-kisat käytiin Aurajoen rantamaisemissa. Kisassa rummutettiin omaa tai kaverin kehoa ja tuotettiin erilaisia ääniä lavashowta unohtamatta.

WC-rullan heiton SM-kisat

WC-rullan heiton suomenmestaruudesta ehdittiin kilpailla Kokemäellä vuosina 2007 ja 2008, mutta yleisön puutteen vuoksi kisat lopetettiin. Heittotyyli kisassa oli vapaa, ja ratkaisevaa oli se, missä kohdassa rulla putosi maahan. 

Vittuilun SM-kisat

Rehelliset Lapin miehet ry järjesti "pottuilun" SM-kilpailut vuosina 2007–2009. Kisalavalla oli kaksi kilpailijaa kerrallaan ja suoritus katsottiin onnistuneeksi, kun vastustaja, no, vittuuntui. Mittelössä pärjäsi nokkeluudella, nopealla reagoinnilla ja hyvällä verbaalisella ulosannilla. Kiroilua ei sallittu. Vuonna 2013 koomikko Ali Jahangiri järjesti samannimiset kisat, joihin osallistui 16 Stand Up -koomikkoa. 

Pehmiksen syönnin SM-kisat

Lempäälän Ideapark järjesti vuonna 2009 pehmiksen eli pehmytjäätelön syönnin suomenmestaruuskisan, jossa piti syödä minuutissa mahdollisimman paljon pehmistä. Kilpailun voitti sittemmin supermenestyksekkäänä poplaulajana tutuksi tullut Robin!

Saunomisen MM-kisat

Löylynheiton maailmanmestaruudesta kilpailtiin vuosittain 1999–2010, alun perin Heinolassa. Kilpailu nousi uutisiin maailmalla, kun vuonna 2010 venäläinen osallistuja Vladimir Ladyženski kuoli kilpailupaikalle ja suomalainen Timo Kaukonen loukkaantui vakavasti. Kaukonen oli koomassa kaksi kuukautta. Hänen ihostaan paloi yli 70 prosenttia ja hänen sisäelimensä kärsivät pahasti. Tämän jälkeen kisoja ei olla enää järjestetty. 

Kännykänheiton MM-kisat

Kännykänheiton maailmanmestaruudesta kilpailtiin ensimmäistä kertaa vuonna 2000 Savonlinnassa. Maailmanennätyksen heitti rantasalmelainen Ere Karjalainen 101,46 metrin heitollaan vuonna 2012. Laji levisi myös muualle: Sveitsi ja Saksa järjestivät ensimmäiset kisansa vuonna 2005. Vuonna 2012 Belgiassa järjestettiin omat kisat, ja voittajat saivat palkinnoksi kisamatkan Savonlinnaan. Kännykänheiton MM-kisat ovat toistaiseksi tauolla. 

Sääskentapon MM-kilpailut

Pelkosenniemellä kilpailtiin 1990-luvulla hyttysentaposta. Tappaminen, myös hyttysten, katsottiin kuitenkin vääräksi toiminnaksi ja kisat lopetettiin vuonna 1999 moraalisiin perusteisiin vedoten. Maailmanennätykseksi jäi 21 tapettua hyttystä viidessä minuutissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla