Pirjo Knuutinen rakastaa nukkekoteja. ”Vain toinen nukkekotiharrastaja ymmärtää, miltä tuntuu, kun kuusi tuntia valmisteltu, mannaryyninkokoinen pala katoaa karvalankamattoon”, hän sanoo.

Pirjo Knuutinen, 60, Leppävirta

”Vanhat nalleni ovat kulkeneet mukana muutoissani 30 vuotta. Löysin ne ullakolta kuusi vuotta sitten, ja elämäni muuttui kuin taikaiskusta.

Arki ja sen kiireet unohtuivat, kun aloin tehdä nalleille Kolmen Karhun majataloa vanhaan kaappiin. Rakennan satua, jossa saan keksiä aivan kaiken. Kuvittelen, että Kultakutri on tullut häämatkalleen Karhujen majataloon Ranskan länsirannikolle. Kuvitteleminen on vapauttavaa.

Vain toinen nukkekotiharrastaja ymmärtää, miltä tuntuu, kun kuusi tuntia valmisteltu, mannaryyninkokoinen pala katoaa karvalankamattoon.

Samalla, kun maailma on kitistynyt pienoiskokoon, se on avartunut valtavan suureksi. Luulin olevani Leppävirran ainoa nukkekotiharrastaja, mutta muitakin ilmestyi kymmenkunta! Perustimme oman kerhon, Ministelijät. Vain toinen nukkekotiharrastaja kykenee ymmärtämään, miltä tuntuu, kun kuusi tuntia valmisteltu, mannaryyninkokoinen pala katoaa karvalankamattoon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oikeasti koko komeus on koottu roskista. Jos nukkekodin rikkoisi, siitä paljastuisi konvehtien muotteja, santapaperia, maalattua pahvia, rautalankaa, liimaa ja askartelumassaa. Erityisen ylpeä olen majatalon rustiikeista hanoista. Ne ovat maalattuja pumpulipuikkoja. Koko talossa on vain pari kaupasta ostettua esinettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perheeni on joustanut harrastukseni takia. Ruokapöytämme voi olla kuukausia nukkekotityömaana. Aviomies syö olohuoneessa lautanen polvillaan ja lähtee kuljettamaan nukkekotia näyttelyyn pakettiautolla, koska metrinkorkuinen majatalo ei mahdu henkilöautoon. Roskien kaunistaminen on myös ekoteko. Lapset oppivat kysymään jokaisesta roskasta, että äiti, tarvitsetko tätä?

Siivoaminen ei kuuluu satuun. Huh, säästyin juuri majatalon pölyjen pyyhkimiseltä, koska vaihdoin talon kaikki tapetit.”

Kiinnostuitko? Aktiivit auttavat alkuun: nukkekotiharrastajat.fi

Lue myös:

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 18/2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla