Eero Wikin savityöt ovat täyttäneet kodin autotallia ja saunaa myöten.
Eero Wikin savityöt ovat täyttäneet kodin autotallia ja saunaa myöten.

Helsinkiläisen Eero Wikin, 74, ensimmäisen saviruukku suli uuniin. Kommellus opetti kerralla, että keramiikan valmistus vaatii malttia.

"Innostuin keramiikasta sattumalta kolmekymppisenä Kanariansaarilla. Törmäsimme kiertoajelulla valtavaan uuniin. Samassa ryhmässä reissannut vanhempi nainen kertoi sen olevan saviesineiden polttoon tarkoitettu.

Rouva paljastui keraamikoksi, joka oli juuri luopumassa työtiloistaan ja -välineistään Helsingin Merihaassa. Suomeen palattuani ostin häneltä pienen polttouunin ja dreijan.

Olin kiinnostunut taiteesta. Alan opiskelu innosti, mutta en halunnut hylätä vakituista työtäni pankkivirkailijana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sijoitin työvälineet autotalliin. Ensimmäistä ruukkuani paistoin liian vähän aikaa ja turhan korkeassa lämpötilassa, mikä sai sen sulamaan. Samalla uuni rikkoutui käyttökelvottomaksi. Myöhemmin opin, että suomalainen punasavi vaatii täydellisesti kovettuakseen 12 tunnin paistoajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vahingostani viisastuneena hakeuduin työväenopiston kurssille. Vuosien varrella olen muotoillut savesta muun muassa noin puolimetrisen rättisitikan, Porvoon tuomiokirkon ja abstraktin kuvauksen unesta. Lopulta innostuin hankkimaan uuden uunin ensimmäisen rikkoutuneen tilalle.

Kahdeksan vuotta sitten vaimoni Katri sai kaksi aivoinfarktia peräkkäin. Pitkän kuntoutusjakson aikana hakeuduin usein keramiikan pariin. Saven käsittely tyhjentää pään hetkeksi huolista ja ikävistä ajatuksista, sillä dreijaaminen vaatii keskittymistä.

Viime kesänä myin töitäni Helsingin Kauppatorilla. Hittituotteitani olivat pienet koristepöllöt. Niitä on lentänyt turistien matkassa ympäri maailmaa aina Australiaan saakka."

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 3/2017.

Keramiikka

Mitä?

Lähtökohtana on savi tai savipohjainen raaka-aine. Siitä muotoillaan monenlaisia esineitä käsin ja erilaisin työkaluin. Esineet paistetaan kahteen kertaan 1020-1260-asteisessa uunissa. Koristeellisuutta saadaan aikaan patinoinnilla ja lasitteilla.

Kenelle?

Sopii kaikille. Keramiikkaesineiden tekeminen vaatii keskittymiskykyä ja kärsivällisyyttä. Kätevä valmistaa kippoja, haasteita haluava koriste-esineitä. Uunin hinta on 3000-6000 euroa. Kotimaista punasavea saa eurolla kiloa, ja sitä myydään 10 kilon pusseissa.

Näin alkuun

Helpoimman startin saat menemällä kansalais- tai työväenopiston alkeiskurssille, jossa savi, työkalut ja mahdollisuus polttaa esineet uunissa sisältyvät opetuksen hintaan. Aloittelijan kannattaa tutustua kunnolla tekniikoihin ennen kuin hankkii omia välineitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla