Marja Mölsän Suo-villasukat olivat yleisön kakkossuosikit ET:n syksyn villasukkakisassa. Katso sukkien ohje tästä!

Lieksalainen Marja Mölsä, 59, sai idean suosukkiin alkusyksystä ollessaan Lapissa vaeltamassa.

– Reitit kulkivat myös soilla. Ihastuin suovilloihin ja tunturin laella päätin, että haluan ikuistaa ne sukkiini! Suo-sukat syntyivät jämälangoista. Varren yläosan sininen kuvaa taivasta pilvenhaituvineen. Tarkoituksella sukkien kärjet ovat erilaiset – vaihteleehan suonkin väri eri paikoissa.

Marja neuloo joka päivä kaikkialla muualla paitsi töissä. Useimmiten neuloessaan hän istuu sohvalla, katselee telkkaria ja surffailee netissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– En osaa istua jouten, ja toisaalta neule auttaa keskittymään vaikkapa elokuvaan. Neule on aina mukana myös matkoilla, kyläillessa ja kokouksissa. En osaa kuvitella elämää ilman sukkaneuletta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kerran kesällä Marja otti aurinkoa Lieksan sataman uimarannalla ja neuloi villasukkaa.

– Ohi kulki kaksi teinityttöä. He katsoivat minua hetken ja kuulin toisen sanovan: "Näitkö, tuo eukko neuloi rannalla?"

Marjan mies on jo eläkkeellä ja jälkikasvu muuttanut pois kotoa. Neuleharrastukselle on kosolti aikaa, sillä kun hän tulee töistä kotiin odottaa keittiössä valmis ruoka ja viikkosiivouksetkin on tehty.

Marja neuloo villasukkia intuition, mielialan ja fiiliksen mukaan.

– Rakastan vimmata värien kanssa! En tykkää neuloa valmiiksi suunniteltuja kuvioita. Olen sitä mieltä, että jos villasukan neuloo suoraan mallista kuvion ja värit kopioimalla, sukista puuttuu sielu ja tekijän oma henki. Minulle jokainen tekemäni sukkapari on aarre. Haikein mielin niitä sitten eteenpäin luovutan, mutta pakkohan se on. Luotan siihen, että jokainen neulomani sukkapari pääsee hyvään kotiin ja iloisiin jalkoihin.

Varpu-ystävä neuvoi Marjan muutama vuosi sitten Voihan villasukka -ryhmään Facebookissa.

– Siinä vaiheessa tuntui, että harrastukseni lähtee suoranaisesti keulimaan! Mikä valtava ideapankki! Nyt olen jo useamman neuleryhmän jäsen, ja to do -kansiossani on jo vaikka mitä kivaa. Napsin aina idean sieltä, toisen täältä ja teen niistä omannäköisiäni sukkapareja.

Suo-sukat Marja aikoo pitää itsellään muistona ihanasta Lapin reissusta.

– Toista samanlaista paria en aio tehdä, vaikka muutamat ystävistäni ovat niitä toivoneet.

Kaksi Marjan neulomaa sukkaparia on jäänyt pysyvästi mielen sopukoihin. Hän sai kutsun tasavallan presidentin itsenäisyyspäiväjuhlaan vuonna 2014.

– Heti kutsun saatuani aloin neuloa sukkia Saulille ja Jennille. Presidenttipari tuli juttelemaan kanssamme juhlaillan aikana. Kerroin heille, että olen neulonut heille villasukat kiitokseksi kutsusta ja postitan ne juhlien jälkeen. He ilahtuivat kovin ja Jenni kertoi rakastavansa villasukkia. Sain myöhemmin presidentin kansliasta kiitoskirjeen lähettämistäni sukista.

Suo-sukat

 • Koko: 38/39
 • Sukan mitat: varren pituus: 33 cm, pohkeen ympärysmitta: 28 cm, jalkaterän pituus: 23 cm.
 • Lanka: Novita 7 veljestä -lankaa (75 % villa, 25 % polyamidi, 150 g = 300 m) 150 g lemmikinsinistä (127) ja yht. 100 g jämälankoja esim. havunvihreää (371), nurmikonvihreää (394), luumua (070), hunajankeltaista (289), ruskeaa (069) sekä 7 veljestä Aurora -lankaa (75 % villa, 25 % polyamidi, 100 g = 200 m) sinikirjavaa (815) ja vihreänkirjavaa (833). Lisäksi hieman valkoista pörrölankaa kirjontaan.
 • Puikot: sukkapuikot 4 mm tai käsialan mukaan.
 • Kierrejoustinneule: Neulo suljettuna neuleena. 1. krs: *2 o, 1 n*, toista *-*. 2. krs: *Nosta 1 s neulomatta, lisää 1 s (= neulo sama s etu- ja takareunastaan oikein) ja vedä nostettu s neulottujen yli, 1 n*, toista *-*.  Toista 1.-2. krs:ia.
 • Sileä neule: Neulo suljettuna neuleena kokoajan oikein.
 • Vahvistettu neule: Neulo tasona ohjeen mukaan.
 • Pintaneule: Neulo suljettuna neuleena ohjeen mukaan.
 • Tiheys: 23,5 s ja 28 krs = 10 cm kirjoneuletta.
 • Malli: Marja Mölsä
 • Ohje: Marja Rautiainen

Tee näin

Luo vaaleansinisellä langalla 54 s ja jaa ne 4:lle puikolle (13+14+14+13 s). Neulo kierrejoustinta 9 cm. Neulo joustimen alaosa halutessasi sinikirjavalla langalla. Neulo vielä sileää neuletta 13 cm ja jatka sitten raidoittaen näin: 1 krs havunvihreä, neulo sitten 1 krs kirjoneuletta näin: * vaaleansinisellä 2 o, havunvihreällä 1 o*, toista *-* krs loppuun. Jatka 2 krs havu, neulo 1 krs kirjoneuletta vihreänkirjavalla ja havunvihreällä kuten edellä. Jatka 1 krs vihreänkirjava, 1 krs havu, 1 krs vihreänkirjava, 1 krs luumu, 1 krs havu, 2 krs luumu, 1 krs havu, 1 krs luumu. Aloita sitten kierrejoustin ja neulo aina mallineuleen 1. krs jollain jämälangalla ja 2. krs havunvihreällä esim. näin: 1 krs hunaja, 1 krs havu, 1 krs luumu, 1 krs havu, 1krs hunaja, 1 krs havu, 1 krs nurmikonvihreä, 1 krs havu. Kun olet neulonut kierrejoustinta 6 cm, jätä 2. ja 3. puikon s:t odottamaan ja aloita kantalapun neulominen 1. ja 4. puikon 26 s:lla. Neulo ensin 1. puikon s:t näin: *1 o, nosta 1 s neulomatta*, toista *-* vielä 5 kertaa, 1 o ja käänny. Jatka vahvistettua neuletta tasona.

1. krs (np): Nosta 1. s neulomatta, 25 n ja käänny.

2. krs: *nosta 1 s neulomatta, 1 o*, toista *-* krs loppuun ja käänny. Neulo 26 krs toistamalla 1.-2. krs:ia ja raidoita kantalappu haluamallasi tavalla kahdella tai useammalla värillä. Aloita sitten kantapohjan kavennukset silmukkajaolla 9-9-8 s.

1. krs (op): Neulo vahvistettua neuletta 17 s, tee ylivetokavennus (= yvk: nosta 1 s neulomatta, 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli), käänny.

2. krs: Nosta 1. s neulomatta, 7 n, kavenna 2 n yht. ja käänny.

3. krs: Nosta 1. s neulomatta, 7 o, tee yvk ja käänny. Toista 2.-3. krs:ia kunnes kaikki sivusilmukat on kavennettu ja jäljellä on 9 s. Katkaise lanka. Poimi sitten kantalapun vasemmasta reunasta kiertäen 13 s + 1 s 1. ja 2. puikon välistä sekä 3. ja 4. puikon välistä 1 s + 13 s kantalapun toisesta reunasta. Jaa vielä kantapohjan 5 s 1. puikolle ja 4 s 4. puikolle = 65 s (19+14+14+18 s). Aloita terän neulominen. Tee samalla sivukavennukset ja neulo terän päällä 19 s:lla pintaneuletta näin:

1. krs: Neulo havunvihreällä 17 o, kavenna 2 o yht., 6 o, *1 n, 1 o*, toista *-* vielä 8 kertaa, 1 n, 6 o, tee ylivetokavennus, 16 o.

2. krs: Neulo hunajankeltaisella oikein ja kavenna samalla krs:n alussa 2 o yht. = 64 s (18+14+14+18 s). Jatka mallineuleita ja terän sivukavennuksia ja neulo samalla yhden krs:n raitoja vuoroin havunvihreällä ja jämälankojen eri väreillä. Kavenna terän sivuilla ensin joka kerroksella vielä 4 kertaa ja sitten joka 2. krs:lla kunnes kaikilla puikolla on 11 s. Jatka mallineuleita kunnes terän pituus on 18 cm ja aloita kärjen sädekavennus. *Kavenna jokaisen puikon lopussa 2 o yht. ja neulo 2 välikerrosta*, toista *-* vielä kerran. Kavenna sitten joka 2. krs kunnes puikolla on 6 s. Kavenna lopuksi joka kerroksella ja vedä lanka viimeisten 8 s:n läpi. Neulo toinen sukka samoin.

Viimeistely: Ompele jälkipistoin varren vaaleansiniselle osuudelle havunvihreällä langalla 7 erimittaista pystysuoraa vartta. Tee varret aina yhden s:n keskelle. Aloita pistot nilkan leveämmästä havunvihreästä raidasta, ompele kohti sukan suuta ja tee varren loppuun 3-4 vaakasuoraa, yhden silmukan levyistä, tiheää pistoa kukan kannaksi. Ompele lopuksi valkoisella pörrölangalla 6-10 erimittaista säteittäistä pistoa kukan terälehdiksi. Aloita ja lopeta jokainen pisto kukan kannan yläreunaan. Päättele langat.

Malli: Marja Mölsä

Lankatiedustelut: Novita Oy, www.novitaknits.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla