Bullet journal on kalenterin, tehtävälistojen ja päiväkirjan yhdistelmä, josta on tullut valtavan suosittu arjenhallintaväline niin Suomessa kuin maailmalla. Näillä ohjeilla sinäkin voit aloittaa oman bullet journalin.

Pidätkö kalentereista? Entä listojen tekemisestä? Huomaatko usein pähkäileväsi, että mitä viime viikolla tapahtuikaan? 

Jos vastasit myöntävästi edes yhteen kysymykseen, bullet journal saattaa olla sinua varten. 

Mikä bullet journal?

Viime aikoina suosiotaan hurjasti kasvattanut bullet journal on henkilökohtainen kalenteri, jota täytetään itse tyhjään vihkoon. Oikeastaan bullet journal – eli tuttavallisemmin bujo – on yhdistelmä kalenteria, päiväkirjaa ja erilaisia listoja. Sen avulla voi seurata omia mielialoja ja merkitä muistiin kivat sattumukset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Bujoon liittyy mindfullness-käsite: kun päässä pyörivät asiat kirjataan järjestelmällisesti ylös, ne eivät enää stressaa ja kuormita ajatuksia ja mieli pysyy vapaana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Bullet journalin kehitti newyorkilainen suunnittelija Ryder Carroll. Alla olevalla videolla hän selittää englanniksi bullet journalin idean. Saat suomenkieliset tekstit näkyviin, kun painat videon oikean alalaidan neljästä painikkeesta ensimmäistä. 

Kenelle se sopii?

Bullet journal sopii järjestelmällisille ihmisille – tai heille, jotka haluaisivat olla järjestelmällisempiä. Se sopii myös visuaalisille ja luoville ihmisille.

Parasta bujossa on se, että siitä voi tehdä juuri sellaisen kuin haluaa. Se voi olla kaunis ja näyttävä taideteos tai tavalliseen ruutuvihkoon tehty yksinkertainen kalenteri. Erilaisia kyniä ja värejä käyttämällä bujosta saa tehtyä oman näköisen.

Täydelliseltä bullet journalin ei tarvitse näyttää, kuten ei arjenkaan.

Mitä tarvitsen?

Perustarvikkeet ovat vihko ja kynä. Voit käyttää tavallista ruutuvihkoa tai viivallista muistikirjaa.

Bullet journal -intoilijoiden keskuudessa suosituin vihko on pisteytetty Leuchtturm 1917 -vihko. Siinä on valmiiksi tehty sisällysluettelo ja sivunumerot. Sivujen pisteet helpottavat suorien viivojen piirtämistä ja pitävät tekstit ojossa. Leuchtturmeja myydään esimerkiksi Stockmannilla, mutta aivan tavallinen ruutuvihko ajaa saman asian.

Kynäksi kelpaa lyijy- tai kuulakärkikynä, mustekynä, tussi tai värikynä. Voit käyttää erilaisia kyniä ja värejä. Sivuja voi myös koristella leimoilla, tarroilla, teipeillä ja kuvilla. Vain luovuus on rajana.

Miten bullet journalia tehdään?

Perusidea on se, että vihkoon kirjataan vuoden kulku kalenterimaisesti. Kalenteri etenee yleiskuvasta yksityiskohtiin.

Useimmiten alkuun kirjataan koko vuoden tärkeimmät tapahtumat ja päivämäärät. Esimerkiksi näin:

Seuraavaksi merkitään kuukausinäkymä, johon voi kirjoittaa tulevan kuun tärkeimmät asiat. Se voi olla pelkistetty...

...tai koristellumpi:

 

Half way through the month! 

Henkilön Jennifer (@journalbydesign) jakama julkaisu

Sitten tehdään viikkonäkymä, joka toimii kuin tavallinen kalenteriaukeama tai -sivu. Viikkonäkymä voi olla millainen vain. Yksinkertainen...

...tai leikkisä.

Bullet journalissa voi myös käyttää merkintöjä, joita kutsutaan nimellä keys eli avaimet. Ne ovat pieniä symboleja, jotka voi piirtää omien muistiinpanojen yhteyteen. Avaimet helpottavat asioiden erottamista toisistaan ja kertovat, onko kirjattu asia tärkeä tehtävä, tapahtuma, idea vai muu asia. Bujon alkuun kannattaa merkitä muistiin oma avainlista. 

Bullet journal on kätevä ja luotettava keino pitää oma arki hallussa. Kun asioiden ylös kirjaamisesta tulee rutiini, bujosta näkee helposti kaikki tärkeät tapaamiset, tehtävät ja omat ajatukset. 

Bujo on myös armollinen. Jos omalla tehtävälistalla ollut asia jää tekemättä suunniteltuna ajankohtana, sen voi siirtää seuraavalle kuulle.

Hauskinta bullet journalissa on kuitenkin se, että koska sitä täytetään itse tyhjille sivuille, voi kalenterinäkymien väleihin, alkuihin ja loppuihin lisätä vaikka mitä kivaa. Suosittuja ovat esimerkiksi:

Onnellisuuslista, johon merkitään kuukauden joka päivälle asia, josta oli kiitollinen tai joka teki onnelliseksi.

Tapakartoitus, johon merkitään asiat, jotka haluaa päivittäin toteuttaa. Niitä voivat olla esimerkiksi riittävä veden juominen, liikunta ja kodin siivous. Kun tavoite on hoidettu, sen viereen merkitään ruksi tai ruutu väritetään.

Mieliala- ja energiamittarit, joihin merkitään kunkin päivän mieliala ja vireystaso esimerkiksi eri värikoodein.

 

Käyttäjän @outipapu jakama julkaisu

Lisäksi bullet journaliin voi lisätä vaikka mitä hauskaa, kuten ajatuslauseita ja piirroksia.

Tähän bujoon on merkitty hauskasti popcorn-kuvioiden sisään elokuvia, joita tekijä haluaisi katsoa:

Lisää ideoita löydät Googlen kautta, blogeista ja Instagram-kuvapalvelusta, kun kirjoitat hakukenttiin "bullet journal". Hauskaa bujoilua!

Olen harrastanut tuota ideaa  jo kauan. Parhaan hyödyn olen mielestäni saanut muistiinpanoista silloin jos on tulossa suurempi joukko vieraita ja kaikki pitää muistaa tehdä ja valmistella. Kirjoitan listan tehtävistä Esim. pöytäliinat, tarjoiluastiat, koristeet, kynttilät, kukat. Suunnitelma tarjottavista. Olen huomannut että jos en ole kirjannut lapulle kaikkea mitä olen ajatellut tarjota, niin osa unohtuu kaappiin. Seuraava  listaus kauppa-asiat,  Jos minulla ei ole ostoslistaa niin puolet ostettavista on unohtunut. Lapsivieraille pieni leikkimielinen visailu jonka yleensä kehittelen itse. Vieraiden saapuessa onkin varma tunne kun lista on käyty läpi ja kaikki valmiina. Ei tarvitse sitten enää hoippua keittiötikkaiden päällä etsimässä kaapin ylähyllyltä tarjoiluvateja tai kukkamaljakkoa. Onhan nämä kaikki esivalmistelut ainakin minulle varamuistina ja olen sen huomannut että sitä tarvitaan!

syklaami

Olen omalla tavallani tehnyt tätä jo monta vuotta. Kun jäin leskeksi niin oli paljon asioita joita piti hoitaa ja ei välttämättä seuraavana päivänä muistanut niin aloin kirjoittaa niitä vihkoon johon merkitsin päivän. Tämä idea tuli oikeastaan mukana töistä. Mulla kävi paljon asiakkaita ja piti tehdä erilaisia ehdotuksia ja piirroksia. Suttupapereille tehdyt muistiinpanot menivät roskiin mutta vihkoon tehdyt säilyivät ja niihin voi palata. Suosittelen.  Monta vihkoa ja monta vuotta on laatikossa. Saavat  lapset ja lastenlapset joskus lukea. Minun romaanini.

Sisältö jatkuu mainoksen alla