Kaamos ja joulun odotus adventteineen ovat aikaa, jolloin kodeissa kaivetaan esiin oikeat kynttilät. Elävän tulen loimotuksessa on kuitenkin omat riskinsä.

Yleisin rakennuspalon syy on huolimaton tulenkäsittely. Tässä muistilista, jota noudattamalla estät vahingon:

  1. Polttaessasi kynttilöitä, pidä saatavilla alkusammutusvälineet, kuten sammutuspeitto. Polta kynttilöitä vain niissä tiloissa, joissa oleskellaan. Viimeinen huoneesta poistuja sammuttaa kynttilät.
  2. Valitse kynttilänjalka, joka ei kaadu eikä syty palamaan. Parhaita materiaaleja ovat metalli, lasi, posliini ja kivi. Älä käytä kynttilänjaloissa muovia, paperia tai kangasta.
  3. Sijoita kynttilät niin, ettei niiden vieressä tai yläpuolella ole mitään syttyvää, kuten verhoja tai koristeita. Älä laita kynttilöitä television tai muovisten ulkokalusteiden päälle.
  4. Jätä kynttilöiden väliin riittävästi tilaa. Tiiviisti palavien kynttilöiden tulikuuma neste saattaa helposti roihahtaa. Aseta tuikut ja pöytäkynttilät noin viiden senttimetrin etäisyydelle toisistaan. Ohutpohjaiset lyhdyt, pöytäkynttilät ja tuikut tarvitsevat paksun, palamattoman alustan.
  5. Pidä tikut ja tuikut pois lasten ulottuvilta. Älä jätä lasta tai lemmikkieläintä yksin palavan kynttilän kanssa.
  6. Aseta ulkotulet riittävän etäälle rakennuksista ja toisistaan ja valvo niitä. Sijoita roihut vähintään kolmen metrin päähän kulkutiestä.
  7. Ulkotulet kannattaa sijoittaa palamattomaan astiaan, telineeseen tai tukevasti lumihankeen. Älä polta ulkotulia sisällä, parvekkeella, kuistilla tai katoksen alla.
  8. Tarkista vuoden käyttämättömänä olleet koristevalot ennen käyttöä. Vaihda uudet lamput rikkoutuneiden tilalle. Jouluvalot eivät saa olla kiinni ikkunaverhoissa.

Lähde: turvayhtiö Verisure

Lue myös: Jäikö liesi päälle?

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulipalon sattuessa

1. PELASTA JA VAROITA

Säilytä malttisi. Toimi rauhallisesti ja harkiten mutta ripeästi.
Pelasta ja varoita välittömässä vaarassa olevia. Älä saata itseäsi hengenvaaraan.

2. SAMMUTA

Yritä sammuttaa palo tai rajoittaa sitä alkusammutusvälineillä, kun palo on vielä hallittavissa.
Älä sammuta vedellä rasvapaloa, sillä se leviää räjähdysmäisesti pienestäkin vesimäärästä.
Vältä savukaasujen hengittämistä. Mene palon lähelle vasta, kun sinulla on alkusammutusvälineet käyttövalmiina.
Jos paloa ei pysty turvallisesti sammuttamaan, yritä rajoittaa paloa sulkemalla ovi. Jos palavaan tilaan johtava ovi on kiinni ja kahva tai ovi on kuuma, älä avaa ovea.

3. HÄLYTÄ APUA

Tee hätäilmoitus soittamalla hätänumeroon 112 turvallisesta paikasta. Muista, että savu tainnuttaa. Älä siis viivyttele palavassa tilassa.
Mikäli palo ei ole omassa asunnossasi, älä poistu savuiseen porraskäytävään.

4. RAJOITA

Sulje ovet ja ikkunat perässäsi,näin rajoitat palon leviämistä.
Varoita naapureita.

5. OPASTA

Ohjaa pelastushenkilöstö paikalle.

Lähde: Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos

 

Hyvät,tutut ohjeet ja vinkit on aina ajankohtaiset,olipa kyseessä joulu tai muu aika.Kynttilöitä ei saa missään tapauksessa jättää palamaan iteksijään,eikä sähkövimpaimia päälle,vaikka olisit poissa kotoa vain muutaman tunnin.Huolimaton ei saa olla.senhän tietää meistä jokainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla