Sunnuntaina 11.12. Jukkolanmäen Lohtajalla on kuhina päällä. Silloin aikaisemmin maataloustöissä palvellut navetanvintti on täynnä vieraita, joille tarjoillaan oikeaan lehmänmaitoon keitettyä riisikryynipuuroa navettakaffilassa. 

Jukkolanmäen navetanvintillä Kokkolan Lohtajalla järjestetään tänä vuonna jo neljättä kertaa joulutapahtuma. Aikaisemmin maataloustöissä palvellut navetanvintti on kunnostettu erilaisiin tilaisuuksiin ja juhliin sopivaksi, persoonalliseksi vierailukohteeksi.

Joulukuun 11. päivänä vintillä hautuu oikeaan lehmänmaitoon eli täysrasvaiseen tilamaitoon keitetty riisipuuro ja kahvinkeittimet porisevat. Käsityöläiset levittelevät myyntipöydilleen käsinkudottuja lapasia ja sukkia, kasvivärjättyjä lankoja, sammalkäsitöitä, lampaantaljoja ja risuluutia.

– Aito maalaistunnelma peltojen keskellä vetoaa ihmisiin. Navetasta on tullut lähes muodikas paikka, sillä kesäisin meillä on paljon tapahtumia navetanvintillä  ja tämä joulupuurokin keitetään jo neljättä kertaa, kertoo idean äiti, emäntä Eija Jukkola.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viime vuotisesta tapahtumasta muistan rivakan pakkasen ja lasten aidon ilon, kun he juoksivat ulos ja sisään navettaan. Navetan vintillä oli pitkät räsymatot lattialla. Joka puolella oil vanhoja esineitä, häivähdyksiä menneiltä vuosikymmeniltä. Ihmiset ostivat kotitekoisia pullapitkoja, limppuja, joululeivonnaisia ja laatikoita. Mitään joulukrääsää ei ollut, vaan tunnelma oli rauhaisa, hermo lepäsi. Emäntä Eija Jukkolan verevällä Lohtajan murteella lukema jouluevankeliumi sai minut laskeutumaan joulutunnelmaan. 

Navetanvintin joulun organisoi Navetan Naiset Ay, joka koostuu Jukkolan suvun kahdeksasta naisesta. Joukossa on äitejä ja tyttäriä, anoppeja ja miniöitä ja tätejä ja sisaria viideltä eri vuosikymmeneltä. Suvun miehet ovat myös mukana auttamassa omalla panoksellaan.

Tänä vuonna maalaishenkistä joulutunnelmaa huokuva vintti puetaan valoihin ja ja somistetaan jouluiseksi. Tasatunnein on tiedossa jouluista musiikkia ja ohjelmaa. Kello 12 luetaan jouluevankeliumi Lohtajan murteella. Viime vuonna tapahtumassa kävi arviolta vähintään 500 henkilöä ja vintillä kävi mukava kuhina koko tapahtuman ajan.

 

Jukkolanmäen Navetanvintin joulu sunnuntaina 11.12. klo 12-16.

Jukkolanmäentie 27, 68230 Lohtaja

Lisää tietoa: www.navetanvintti.com

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla