"Odotin ensimäistä työpäivääni pienoisen jännityksen vallassa. Lähes kaikki työkaverit olivat jo eläkeikäisiä ja heidän paras työkuntonsa oli huvennut."

Jätkän mieli paloi joka kevät ponttuulle. Siihen aikaan ei puhuttu metsureista, vaan kaikki tukkitöitä tekevät olivat jätkiä, ja tukkijätkän status oli korkealla.

Sain kesätyöpaikan vuonna 1957 Ukkola Oy:n tukkilajittelulle Rukavedelle. Se sijaitsi sahan läheisyydessä noin kilometrin päässä rannasta.

Ponttuu oli tiiviisti yhteen liitetyistä jykevistä hongista muodostettu kelluva lautta. Sen päälle oli rakennettu päreillä vuorattu ja katettu koppi tauko- ja ruokatuvaksi. Ponttuu oli kiinnitetty pohjaan juntatuista tukeista muodostettuun ”ukkoon”, jonka ympäri sitä reivattiin tuulen suunnan mukaisesti. Tuuli oli välttämätön apu tukkien uittamista lajittelun läpi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Työt aloitettiin tasan seitsemältä. Minut määrättiin koltsittajaksi eli minun piti mennä keluveneellä tuulen yläpuolella olevan sekasuman sisään ja varmistaa, että tukit soljuvat tasaisena virtana lajitteluun. Se meinasi tyssätä heti alkuunsa. Raskas keluvene oli vaikea saada kireiksi vedettyjen puomien yli. Ukot heittivät jo herjaa, että minkälainen savottalainen tänne nyt oikein on tullut, kun se ei saa edes venettä puomin yli. Kimpaantuneena soudin veneen täydellä vauhdilla kohti puomia ja pääsin kuin pääsinkin yli. Sitten vain suman sekaan ja koltsittamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keluveneeni oli kookas soutuvene. Se oli varustettu keskimmäisten hankaimien paikalle asennetulla vääntötapeilla pyöritettävällä kelulla, jonka ympärillä oleva sinkki kulki perässä olevaan ohjainhaarukan läpi. Sinkin pää oli kiinnitetty ykköslankkuun.

Välillä tukit ruuhkautuivat ja juuttuivat paikoilleen sekasumassa. Ne piti auttaa liikkeelle soluttautumalla veneellä ruuhkan keskelle ja keluta se sinkin avulla auki. Alkuun se tuntui hankalalta, mutta työ tekijäänsä neuvoi. Opin hyvin pian näkemään, mihin ruuhka oli kasaantumassa ja pystyin laukaisemaan sen jo ennakolta.

Rapakaljavastuussa

Varsinainen lajittelu tapahtui ponttuuseen liitetyillä kolmella sillalla. Tukit uitettiin siltojen ali, mitattiin ja lajiteltiin paksuuden mukaan alapuolella oleviin pusseihin. Vireä tuuli oli hyvä apulainen, mutta täysin tyyni ilma oli töiden kannalta pahin. Ukkojen mukaan silloin tuuli pystyyn, eikä lajittelusta tullut mitään. Tukit sumppuuntuivat alapussien kurkulle ja työt seisoivat. Silloin tehtiin puomien huoltotöitä, siirreltiin tukkilauttoja sopiviin paikkoihin ja hoidettiin muitakin korjaustöitä.

Minun ei tarvinnut osallistua noihin töihin, ja silloin jäi aikaa uimiseen ja vähän auringonottoonkin. Opettelin kesän aikana tukkijätkän perustaidon eli sestomisen. Se tarkoitti yhdellä tukilla seisten seilaamista hakavartta apuna käyttäen. Minulla oli opettajana oikea tukkilaiskisojen mestarismies.

”Koltsita! Koltsita poika!” oli huuto, jonka kuulin lukemattomia kertoja kesän aikana. Se tarkoitti, että jatkuva tukkivirta lajitteluun oli katkeamassa. Lajittelu oli urakkahommaa, eikä siinä ollut varaa luoviin taukoihin.

Minulle annettiin kunniatehtäväksi huolehtia siitä, että ponttuulla oli aina ykkösolutta eli rapakaljaa. Hellepäivinä sitä kului paljon, ja jouduin päivittäin hakemaan kylän kaupasta täydennystä. Jokainen maksoi juomansa yhteiseen kassaan, eikä kertaakaan esiintynyt vaillinkia.

Huutomies tunnettiin kylillä asti

Jokainen mies ponttuulla oli oma persoonansa. Kahvi- ja ruokatauoilla huuli lensi hervottomasti ja kuulin monenlaisia tarinoita menneiltä savotoilta.

Parhaiten mieleeni on jäänyt kakkoslankun huutomies. Hän oli hyvä suustaan ja huusi tukit ylösottajalle. Samalla hän opasti kolmoslankun miehiä tunnistamaan tukkien paksuudet. Se auttoi niiden sortteeraamisessa oikeisiin pusseihin.

Se mies olisi päihittänyt suunsoitossa nykyiset jääkiekkoselostajat mennen tullen. Hänen käyttämänsä vahvasti seksuaaliset ja joskus rivotkin ilmaisut eivät tosin olisi sopineet lasten korville, ja nuori ylösottajatyttö punasteli alkuun niitä kuunnellessaan. Huutomies oli savotan hengen kohottaja ja huumorin ylläpitäjä. Hänen maineensa oli kantautunut kylille asti ja hyvin usein onkimiehiä hakeutui kuuloetäisyydelle.

Pientä jäynää

Kesän aikana työporukka hitsautui hyvin yhteen ja minut hyväksyttiin porukkaan. Leikillistä kiusantekoakin oli, mutta ei sitä silloin miksikään työpaikkakiusaamiseksi osattu luokitella. Jätkät tekivät pientä jäynää toisilleen. Minunkin käskettiin hakea sahan työnjohtajalta lintulenkin avain. Lintulenkki oli paksu kettinki, jolla puomit kiinnitettiin toisiinsa ja lenkissä oli lukituslaite, jonka avainta minun käskettiin hakea.

No, eihän sitä lintulenkin avainta ollut olemassakaan. Sain jo sahalla kuulla pilkalliset naurut, mutta kun soutelin takaisin ponttuulle, ei naurun remakalle meinannut tulla loppua ollenkaan. Lohdutukseksi minulle kerrottiin, että sama kompa tehtiin jokaiselle kesätyöpojalle.

Kun työt loppuivat neljältä, alkoi usein venekuntien välinen kiltasoutu rantaa kohti. Se alkoi yleensä humoristisella nokittelulla, mutta kiihtyi lopulta totiseksi taisteluksi.

Kesätyöpoika

Sisältö jatkuu mainoksen alla