Laajat jokamiehenoikeudet takaavat, että voimme liikkua ja leiriytyä vaikka ventovieraan mailla.

1. Mitkä ovat jokamiehenoikeudet?

Ne tarkoittavat oikeutta liikkua, oleskella, leiriytyä tilapäisesti ja hyödyntää luonnontuotteita toisen maalla ilman omistajan suostumusta. Oikeudet eivät koske piha-alueita tai viljelyksiä.

Luonnonsuojelualueet ovat poikkeus. Niillä liikkuminen on yleensä rajoitettua.

2. Ketä ne koskevat?

Jokamiehenoikeudet ovat Suomessa varsin laajat, ja niitä voidaan rajoittaa vain viranomaisen päätöksellä. Ne koskevat kaikkia valtiomme rajojen sisäpuolella asuvia tai oleskelevia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomen kansalaisuus ei ole edellytys. Näin ulkomaalaisetkin voivat esimerkiksi poimia luonnonvaraisia marjoja ja sieniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Miten luonnossa saa liikkua?

Liikkua voi jalan, hiihtäen, polkupyörällä tai ratsain. Maanomistajalle, maankäytölle tai luonnolle ei saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä. Lintujen pesintää tai riistaeläimiä ei saa häiritä, ja roskaamiskielto koskee kaikkia alueita. Moottoriajoneuvolla ei saa ajaa maastossa ilman maanomistajan lupaa.

4. Mitä voi kerätä?

Poimia saa marjoja, sieniä, rauhoittamattomia kukkia sekä maahan pudonneita oksia ja käpyjä.

Sammalta tai jäkälää ei saa ottaa ilman maanomistajan suostumusta. Luvatta ei saa kaataa eläviä tai kuolleita puita eikä niistä saa ottaa oksia, tuohta tai pihkaa. Ruokamaailmassa nyt kovin trendikkäitä kuusenkerkkiä ei saa siis kerätä ilman maanomistajan lupaa. Myös maahan kaatuneen puun ottamiseen tarvitaan suostumus.

Onkia ja pilkkiä saa vapaasti.

5. Missä voi leiriytyä?

Teltta pitää pystyttää riittävän etäälle asumuksista, ja pitkästä leiriytymisestä on syytä neuvotella maanomistajan kanssa. Uimarannoilla leiriytyminen ei yleensä ole sallittua, mutta virkistysalueilla on usein erityisiä telttailupaikkoja. Toisen maalle ei saa rakentaa eikä sitä saa kaivaa niin, että jää pysyviä jälkiä. Ajoneuvossa voi yöpyä tien välittömässä läheisyydessä.

6. Missä voi tehdä tulet?

Nuotiota tai muuta avotulta ei saa tehdä ilman maanomistajan lupaa. Jos metsä- tai ruohikkopalovaara on ilmeinen, tulta ei saa sytyttää lainkaan.

Virkistys- ja leirintäalueilla on yleensä käytettävissä erityisiä tulentekopaikkoja. Retkikeitintä ei katsota avotuleksi, joten sillä saa kokata ilman erillistä lupaa.

Lähde: ym.fi, luontoon.fi, erityisasiantuntija Miliza Malmelin, ympäristöministeriö.

Artikkeli on julkaistu myös ET-lehden numerossa 12/2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla