Oletko etsinyt kotimaisia, värikkäitä vaatteita? Toimittaja Reija Ypyä tapasi kaksi kekselistä kierrättäjänaista.

Jos haluat persoonallista, ekologista ja juuri itsellesi sopivaa vaatetta, niin kannattaa pyöriä joulun alla markkinoilla ja myyjäisissä. Niissä tapaa paljon kotimaisia pienyrittäjiä, joilta voi ostaa tai tilata kuin itselleen luodun vaatteen – ja kohtuuhinnalla.

Anne Tarvainen osti värikkään takin  itselleen Helsingissä käsityökorttelit-tapahtumassa. Hän oli nähnyt Marika Kongan suunnittelemia ja tekemiä retrotakkeja aikaisemmin Kierrätystehdas-tapahtumassa Helsingissä. Silloin hän päätti tilata takin omilla mitoillaan.

– Pidän värikkäistä vaatteista. Asuin kymmenen vuotta Afrikassa, Tansaniassa ja Etelä-Afrikassa. Hiirenharmaa ei ole minun juttuni. Värit innostavat, ja tykkään erityisesti oranssista ja ruskeasta. Tämä takki herättää taatusti huomiota, Tarvainen nauraa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Harvalla meistä on keskivertovartalo. Siksi takki omien mittojen mukaan kuulostaa hyvältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Artenomi Marika Konga, 32, valmistaa Mäntyharjussa uniikkeja takkeja värikkäistä kierrätyskankaista.

Vanhasta verhosta takki

– Pääsääntöisesti ompelen tilauksesta. Asiakas valitsee kankaan, hihan ja takin pituuden, hihansuiden rakenteen, hupun mallin, taskutyypin ja vuorimateriaalin. Malliltaan takki on kevyesti tyköistuva kaupunkitakki.

Marika on tähän mennessä ommellut noin 50 retrotakkia muiden ompelutöidensä ohella.

– Yhden takin valmistamiseen kankaiden leikkuusta loppusilitykseen menee noin viisi tuntia. Kierrätyskankaat täytyy myös pestä, silittää ja tarkistaa reiät. Kankaiden keräily alkoi, kun anopin kaappien kätköistä alkoi paljastua aarteita.
Käsityöllä itsensä elättävä saa paiskia urakalla. Vaikka Marika lopettaa ompelun neljältä, työpäivä jatkuu lasten mentyä nukkumaan yhteydenpidolla asiakkaiden kanssa, verkkokaupan päivityksellä ja tuotteiden postituksella.  

– Takkini herättävät muistoja ihmisissä. ”Minulla oli ensimmäisessä kodissani verhot samasta kankaasta.” Värikkäille takeille on kysyntää mustan ja harmaan tarjonnan seassa.

 Mistä löytäisimme värikkäitä kotimaisia vaatteita? Vinkkaa meille ja muille!

Sisältö jatkuu mainoksen alla