Tiesitkö, että terveyspommi lehtikaalista voi muotoilla näyttävän ”puun” ovenpielen tai parvekkeen koristeeksi? Kylmänkestävä kaali säilyy komeana syksyyn saakka.
Näin onnistut:
1. Osta valmis taimi tai kasvata siemenestä
- Valitse korkeaksi kasvava lajike.
- Lehtikaalille riittää noin kuukauden esikasvatus sisällä.
- Istuta taimi muhevaan multaan, noin 30–50-litraiseen ruukkuun tai maahan, toukokuun lopulla.
- Kaali pitää tasaisesta kosteudesta, joten peitä multa taimen ympärillä kosteutta pidättävällä katteella, vaikkapa ruohosilpulla tai oljella.
2. Suojaa alkukesällä harsolla tai kaaliverkolla
- Kaikki kaalikasvit ovat ötököiden herkkua. Esimerkiksi kirpat rei’ittävät lehdet pitsimäisiksi.
- Juhannuksen jälkeen ötökkätilanne yleensä helpottaa ja suojan voi ottaa pois.
3. Kastele usein ja lannoita säännöllisesti
- Lannoita lehtikaalia hyötykasveille tarkoitetulla lannoitteella.
- Etenkin jos kaali kasvaa tuulisella paikalla, se voi tarvita kesän aikana tukikeppiä kasvaakseen suoravartiseksi.
4. Kerää alimpia lehtiä syötäväksi
- Kun keräät alimpia lehtiä pitkin kesää syötäväksi, kaaliin syntyy vähitellen paljas runko ja lehdet kasvavat tupsuna latvassa.
- Lehtikaalin pehmeät ja makeat nuoret lehdet sopivat sellaisenaan salaattiin.
- Isoina lehtien rakenne kovenee ja ne vaativat kypsennystä.
Tämä on ote ET-lehdessä 6/2025 julkaistusta laajasta puutarhajutusta. Tilaajana voit lukea kaikki hyödylliset vinkit täältä. Jos et ole tilaaja, tutustu Digilehdet.fi-palveluun tai tilaa lehti tästä.
Joistakin puutarhaliikkeistä voi ostaa myös valmiita lehtikaalipuita. Kuva: Sorrin puutarha
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa meitä Facebookissa