Ämpärit riviin ja potut multaan! Kun toimit rivakasti, pääset nauttimaan oman parvekkeen perunasadosta juhannuksena. Jos maltat odottaa satoa, valikoima laajenee. Miten olisi parsaperuna?

Tahtoisitko herkutella juhannuksena itse kasvatetuilla perunoilla?  Vielä ehdit, kun pistät heti toimeksi. Varhainen peruna tuottaa satoa kahden kuukauden päästä istutuksesta.

Pottumaaksi riittää muutama muoviämpäri parvekkeella. Kymmenen litran ämpäri laitetaan kaksi siemenperunaa, jotka tuottavat hyvinkin viitisen kiloa perunaa. Varaa muutama ämpäri ja istuta uusi satsi parin viikon välein, niin saat perunaa koko kesän.

Jos parveketta ei ole, voit kysyä, löytyykö taloyhtiösi pihamaalta paikka muutamalle vehreälle pottuämpärille, jotka jo sinällään ovat pihankuin pihan kaunistus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lajikkeita piisaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siemenperunaksi käy vaikka jääkaapista napatut perunapussin pohjimmaiset, mutta tällä hetkellä kaupoissa ei myydä syötäväksi varhaislajikkeita. Juhannussadon varmistat, kun ostat puutarhamyymälästä siemenperunoita. Varhaisia kesälajikkeita ovat tutut Hankkijan Timo ja Siikli, muita aikaisin satoa tuottavia lajikkeita ovat esimerkiksi Adora, Amazone, Annabelle,  Arielle, Barima, Carrera ja Colomba.

Jos tilaa on käytössä enemmän, voit valita juhannusperunoiden lisäksi kokeiluun toinen toistaan jännittävämpiä myöhäisiä lajikkeita. Punakuorinen Bellarosaa ja  huikean sinivioletti Blue Kongo näyttävät komeilta salaatissa. Manteli- ja parsaperunat innostavat herkkusuut istutushomiin.

Onhan siinä itua?

Anna siemenperunoitten itää valoisassa paikassa, noin 20 asteen lämpötilassa. Pistä perunat  vaikka munakennoihin ja suihkuttele niitä niin, etteivät ne liikaa pehmene lämpimässä. Idut kasvavat parissa viikossa muutaman sentin pituisiksi, jolloin peruna on valmis istutettavaksi.

Istutusastian pohjassa pitää olla reikä, josta liika vesi pääsee valumaan pois. Laita astian pohjalle kerros soraa salaojaksi ja sen päälle noin 20 sentin kerros ilmavaa, hiekkapitoista multaa. Aseta perunat toisistaan erilleen mullan päälle ja peitä ne noin 10 sentin multakerroksella.  Tässä vaiheessa  astia on noin puolillaan.

Laita istutusastia valoisaan paikkaan. Ihannelämpötila taimien kasvulle on noin 15 astetta. Pidä multa kosteana, mutta kaada ulos valunut vesi pois alusvadilta.

Suojaan kylmältä

Peruna on arka kylmälle. Pidä astiat sisällä, kunnes ilmat lämpiävät yli 10 asteen. Sen jälkeenkin nosta taimet yöksi sisälle, jos mittari yöllä uhkaa painua alle nollan.

Kun taimessa on vartta 7-10 senttiä, lisää multaa sen verran, että ainoastaan latva jää näkyviin. Tee tämä uudelleen, kun varsi taas on venynyt. Multa suojaa kasvavia mukuloita vihertymiseltä.

Kastele perunantaimia tarpeen mukaan niin, että multa pysyy kosteana. Kaksi kuukautta istutuksesta peruna alkaa kukkia, ja sato on kerättävissä. Aina kukkia ei kehity, vaikka sato on korjattavissa. Nosta perunat taimi kerrallaan, vain sen verran kuin käytät samana päivänä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla