Lankomies vetää lonkkaa koko mökkivierailun ajan. Teinit kukkuvat yöt ja nukkuvat päivät. Kuulostaako tutulta? Pistääkö vihaksi? Ota käyttöön asiantuntijan vinkit ristiriitatilanteiden ratkaisuun. 

1 Sovittele aikataulut

Moni haluaa nukkua lomalla pitkään. Jos se ärsyttää aamuvirkkua puolisoa, kannattaa pyrkiä kompromissiin: yökyöpeli voi vaikka herätä parina päivänä syömään aamupalaa siipan kera. Isompi porukka voi puolestaan sopia, että toisten päivällinen on toisten lounas. Näin päästään syömään yhdessä joka tapauksessa.

2 Jaa työt 

Yksi tykkää puuhastella jatkuvasti, toinen lueskella riippumatossa. Jottei synny närää erilaisista lomailutavoista, kannattaa miettiä etukäteen, mitkä hommat mökillä täytyy tänä kesänä hoitaa. Sitten töistä laaditaan lista, jonka mukaan kukin hoitaa oman osansa omassa aikataulussaan.

3 Tasaa kulut

Jos mökille tulee enemmän väkeä kuin oma ydinperhe, kulut kannattaa jakaa. Se onnistuu helpoimmin siten, että etukäteen neuvotellaan puhelimessa tai sähköpostilla, kuka tuo mitäkin. Joillekin voi sopia myös se, että yksi tai kaksi mökkeilijää ostaa kaiken ja kulut jaetaan jälkikäteen.

4 Ole avulias vieras

Vieraiden on kohteliasta kysyä, mitä ruokaa tai muuta tarpeellista he voivat tuoda tullessaan. Heitä voi myös ohjeistaa ottamaan omat lakanat ja pyyhkeet. Vierailta voi myös tiedustella, haluaisivatko he osallistua mökin töihin. Esimerkiksi yhteinen risusavotta voi olla terapeuttista koko porukalle.

5 Kohtuulista lastenhoitotoiveet

Isovanhemmat hoitavat usein mielellään lapsenlapsia, mutta itsestäänselvyytenä heidän apuaan ei kannata pitää. Sellainen tappaa usein auttamisen halun. Keskimmäisen polven on kohteliasta etukäteen tiedustella, kuinka paljon ja missä tilanteessa isovanhemmat haluavat ottaa vastuuta lastenhoidosta.

6 Käytä alkoholia huomaavaisesti

Yhden ihmisen alkoholinkäyttö ei saa määritellä kenenkään lomailua. Jos huomaa juovansa paljon, voi pohtia, mihin tarvitsee lomalla alkoholia. Riittäisikö vähempi määrä rentoutumiseen? Lisäksi läheisillä on oikeus tuoda esiin, että toisen alkoholinkäyttö ahdistaa ja tuo pahaa mieltä.

Asiantuntijana perheterapeutti, psykoterapeutti Ann-Mari Hintikka

 

Rento, verkkomainen kassi on mukava heittää olalle tai kietaista pyörän ohjaustankoon.
Rento, verkkomainen kassi on mukava heittää olalle tai kietaista pyörän ohjaustankoon.

Pirteä tuliaiskassi syntyy nopeasti puuvillalangasta. Samalla opit helppoa simpukkavirkkausta. Tämä ohje löytyy puutteellisena ET-lehden numerosta 13/2018. Alta löydät ohjeen kokonaisuudessaan.

Virkkaa kesän pirtein kassi puuvillalangasta helppoa simpukkavirkkausta. Valitse suosikkisävysi ja istahda laiturin nokkaan virkkaamaan.

Kesäkassi

Näitä tarvitset:

  • 250 g virkkaus­lankaa (50 g = 125 m) tässä Schachenmayr Catania-lankaa:
  • 1 kerä (50g): tummansinistä 0201, tummaa turkoosia 0400 ja turkoosia 0146.
  • 2 kerää vaaleaa
  • turkoosia 0397.
  • virkkuukoukku
  • nro 2,5 mm
  • parsinneula
  • sakset

Vinkki! Voit virkata kassin myös kokonaan yhdestä väristä.

Näin virkkaat kassin:

1. Luo 150 kjs, sulje krs 1 ps:lla ensimmäiseen kjs:aan. Aloita sitten virkkaus vaihtaen väriä joka kerros, jos haluat aaltomaisen raidallisen lopputuloksen. Virkkaa 1 krs ks ja sulje krs 1 ps:lla. Virkkaa simpukoita tummansinisellä: 3 kjs (= 1.p) 2 p allaolevaan ks:aan, jätä 2 ks väliin, *1 ks seuraavaan s:aan, jätä 2 ks väliin, 5 p seuraavaan s:aan, jätä 2 ks väliin*, toista * – * yhteensä 25 kertaa ja lopeta virkkaamalla 2 p alun ks:aan, sulje krs 1 ps:lla.

2. Virkkaa tumman- turkoosilla * 1 ks edellisen krs:n simpukan keskelle, 5 p seuraavaan ks:aan * toista * – * koko krs ja sulje krs 1 ps:lla alun ks:aan. Vaihda turkoosiin ja virkkaa 3 kjs (= 1.p), 2 p samaan ks:aan,* 1 ks keskelle seuraavaa simpukkaa, 5 p seuraavaan ks:aan *, toista * – * koko krs, lopeta virkkaamalla 2 p alun ks:aan, 1 ps. Virkkaa vaalean- turkoosilla kuten tumman- turkoosilla. Vuorottele raitaryhmiä näin yhteensä 10 kertaa ja virkkaa lopuksi vielä 1 raita vaaleanturkoosilla.

3. Solmi vierekkäiset langat umpisolmulla yhteen ja pujottele langanpäät langanväriseen simpukkaan nurjalla. Leikkaa liika lanka pois. Ompele kassin pohja tummansinisellä luotospistoin.

4. Virkkaa kahvaa varten 140 krs ja virkkaa 8 krs ks, käänny reunoissa 1 kjs:lla. Ompele kahva päistään kassin toiselle sivulle turkoosiin raitaan nurjalle ja noin 15 cm:n päähän toisistaan. Ompele lopuksi oikealta muutama pisto pitämään kahvoja suorassa.

Valmista!

Hiuspinnistä on moneksi. Kokosimme listan toisenlaisista tavoista käyttää pinniä.

1. Hyödynnä käyttämätön hammastahna

Hammastahnatuubissa on vielä useaan pesukertaan ainesta silloinkin, kun siitä ei käsin puristamalla tule ulos mitään. Hiuspinni auttaa puristamaan viimeisetkin ulos: liu’uta tuubi pinnin väliin ja vedä pinniä tiukasti tuubin päästä aina suulle asti. Näin saat tasaisen paineen ja viimeisetkin tahnat käyttöön.

2. Sulje pussit siististi

Leipä- ja sipsipussit saa pidettyä kiinni siistimmin, kun käyttää pinniä  pelkän pussinsuun pyörittelyn sijaan. Taita pussin reuna ja kiinnitä taitos pinnillä tai parilla, niin ruokasi pysyvät tuoreena pidempään.

3. Merkkaa lukemasi

Hyvästi rumille hiirenkorville! Saat nopean kirjanmerkin, kun työnnät pinnin oikean sivun kohdalle. 

4. Korjaa housut

Purkautuiko housujen lahje? Voit sujauttaa muutaman hiuspinnin lahkeeseen pitämään tukea siihen saakka, kun pääset korjaamaan sen neulalla ja langalla.

5. Kokoa rahasi

Taita setelit keskeltä ja laita tukku pinnin väliin. Ulkomailla matkustaessa tämä vinkki toimii hyvin naisilla, jotka haluavat piilottaa rahansa rintaliivien sisään: pinni pitää setelit kiinni liiveissäkin.

6. Kunnosta vyö

Jos vyöstä puuttuu lenkki eikä sen repsottava pää pysy paikallaan, hiuspinni auttaa. Kiinnitä vyönpää vyöhön kiinni hiuspinnillä, eikä se enää ärsytä irtonaisena.

7. Kiinnitä lankakerän pää

Ärsyttävätkö purkaantuvat tai muuten vain repsottavat lankakerien päät? Työnnä pinni langanpään ympäri ja työnnä kerään aivan kuin kiinnittäisit hiuksiasi. 

8. Pelasta vetoketju

Jos vetoketjun pää menee rikki silloin, kun olet liikenteessä, korvaa se pinnillä. Vedä pinni reiän läpi ja saat nostettua vetoketjun helpommin ylös.

9. Käytä klemmarina

Itsestään selvää, mutta hyvä pitää mielessä: pinniä voi käyttää klemmarin tapaan.

10. Ripusta kevyitä juttuja

Onko joulupalloista irronnut vuosien saatossa ripustuslenkki? Ripusta pallot hiuspinnillä. Lomamatkalla voit käyttää hiuspinnejä pyykkipoikien korvikkeena ja ripustaa kevyet vaatteet narulle pinnien avulla.

11. Kiinnitä rannekoru

Lukollisen rannekorun kiinnittäminen ilman apua voi olla kinkkinen homma. Pinni tulee apuun: pujota se korun lukon läpi ja aseta keskelle ranteesi sisäsyrjää. Näin saat lisää pinta-alaa, josta ottaa kiinni. Pitele pinniä sormillasi, kun kurotat kiinnittämään lukon. Lukitse koru ja liu'uta pinni pois.

12. Poista kivet kirsikoista tai oliiveista

Työnnä pinni kirsikan tai oliivin keskelle ja ja työnnä kivi ulos toisesta päästä.

13. Koristele kynnet

Tee itsellesi pinnin avulla kauniit, kuvioidut kynnet. Lakkaa ensin kyntesi haluamallasi värillä ja anna kuivua. Kasta sitten pinnin pyöreä, sileä pää toisen väriseen kynsilakkaan ja paina kevyesti kynttäsi vasten. Näin saat luotua hauskoja pilkkuja, palloja tai vaikka kukkakuvioita kynsiisi. 
 

Lähteet: goodhousekeeping.com, experthometips.com

Käytätkö sinä hiuspinnejä? Oletko huomannut niistä apua muissakin askareissa kuin hiusten laittamisessa? Kerro vinkkisi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.