Lankomies vetää lonkkaa koko mökkivierailun ajan. Teinit kukkuvat yöt ja nukkuvat päivät. Kuulostaako tutulta? Pistääkö vihaksi? Ota käyttöön asiantuntijan vinkit ristiriitatilanteiden ratkaisuun. 

1. Sovittele aikataulut

Moni haluaa nukkua lomalla pitkään. Jos se ärsyttää aamuvirkkua puolisoa, kannattaa pyrkiä kompromissiin: yökyöpeli voi vaikka herätä parina päivänä syömään aamupalaa siipan kera. Isompi porukka voi puolestaan sopia, että toisten päivällinen on toisten lounas. Näin päästään syömään yhdessä joka tapauksessa.

2. Jaa työt 

Yksi tykkää puuhastella jatkuvasti, toinen lueskella riippumatossa. Jottei synny närää erilaisista lomailutavoista, kannattaa miettiä etukäteen, mitkä hommat mökillä täytyy tänä kesänä hoitaa. Sitten töistä laaditaan lista, jonka mukaan kukin hoitaa oman osansa omassa aikataulussaan.

3. Tasaa kulut

Jos mökille tulee enemmän väkeä kuin oma ydinperhe, kulut kannattaa jakaa. Se onnistuu helpoimmin siten, että etukäteen neuvotellaan puhelimessa tai sähköpostilla, kuka tuo mitäkin. Joillekin voi sopia myös se, että yksi tai kaksi mökkeilijää ostaa kaiken ja kulut jaetaan jälkikäteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4 Ole avulias vieras

Vieraiden on kohteliasta kysyä, mitä ruokaa tai muuta tarpeellista he voivat tuoda tullessaan. Heitä voi myös ohjeistaa ottamaan omat lakanat ja pyyhkeet. Vierailta voi myös tiedustella, haluaisivatko he osallistua mökin töihin. Esimerkiksi yhteinen risusavotta voi olla terapeuttista koko porukalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Kohtuulista lastenhoitotoiveet

Isovanhemmat hoitavat usein mielellään lapsenlapsia, mutta itsestäänselvyytenä heidän apuaan ei kannata pitää. Sellainen tappaa usein auttamisen halun. Keskimmäisen polven on kohteliasta etukäteen tiedustella, kuinka paljon ja missä tilanteessa isovanhemmat haluavat ottaa vastuuta lastenhoidosta.

6. Käytä alkoholia huomaavaisesti

Yhden ihmisen alkoholinkäyttö ei saa määritellä kenenkään lomailua. Jos huomaa juovansa paljon, voi pohtia, mihin tarvitsee lomalla alkoholia. Riittäisikö vähempi määrä rentoutumiseen? Lisäksi läheisillä on oikeus tuoda esiin, että toisen alkoholinkäyttö ahdistaa ja tuo pahaa mieltä.

Asiantuntijana perheterapeutti, psykoterapeutti Ann-Mari Hintikka

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla