Nykyään näkee kirjoituksia yhä enemmän siitä, kuinka nykyajan lapset ovat huonoja lukemaan ja koulussa lukemaan oppiminen tuntuu olevan lapsille yhä vaikeanpaa. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005395586.html , mutta melko harvoin vastaan tulee kirjoituksia ja uutisia, joissa neuvottaisiin pienten lasten vanhempia panostamaan asiaan enemmän. Välillä alkaa tuntumaan siltä, että asiaa jopa vähätellään liikaakin.

Vauvoille ja pienille lapsille olisikin erittäin tärkeää heidän kannalta lukea mahdollisimman paljon. Ei ole väliä luetko kirjaa, lehtiä, nettikirjaa tai sanomalehteä, kunhan vain luet, koska se auttaa kielen ja puheen kehityksessä. Pienet vauvat eivät tiestystikkään tajua mitä luet, mutta se ei haittaa mitään, koska tärkeintä lukemisessa on se, että vauva kuulee lukemisen ja tunnistaa puheen rytmin. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/12/09/lue-lapselle

Iltasatujen lukeminen lapsille ja vauvoille on hyvä tapa ja sitten kun lapsi oppii itse lukemaan, niin kannattaa antaa lapsen lukea puolestaan vanhemmille iltasatu ääneen joka ilta. Ääneen lukeminen on myös yksi hyvä asia, koska kouluissa luetaan paljon vuoronperään ääneen ja kun sitä on pienestä pitäen tehnyt, niin koulussa lukeminen ei juurikaan enää jännitä.

Mitä enemmän lapselle luetaan, sitä enemmän hän kiinnostuu lukemisesta ja kirjoista kun oppii itse lukemaan. Heti kun lapsi on siinä iässä, että hän osaa jo vähän lukea, niin lasta kannattaa kannustaa lukemaan. Lapsen ei tarvitse heti aloittaa lukemaan paksua kirjaa, koska nykyään lapsille löytyy todella paljon erilaisia aikakauslehtiä. Jopa 3-vuotiaille lapsille tehdään omia sarjakuvalehtiä, joiden tarinat ovat lyhyitä ja valmiiksi tavutettuja.

Heti kun lapsi on oppinut edes vähän lukemaan, niin silloin on hyvä aika hankkia aiheeltaan sellainen lehti, jota hän tykkää lukea. Lehden voi hankkia tänä päivänä monesta paikasta. Voit pyytää ystäviltä lainaksi kirjoja tai lehtiä, ostaa lehden kaupasta irtonumerona tai vaihtoehtoisesti jonkun mielenkiintoisen kirjan tai käydä lainaamassa kirjastosta. Yksi vaihtoehto on tehdä lehtitilaus netissä. Lehden saakin aina edullisemmin netistä kuin kaupoista, koska kaupoissa aikakauslehdet myydään irtonumeroina. Netistä löytyy kaikista lehdistä edullisia lehtitarjouksia. Halvimmillaan netistä voi saada lehtitilauksen ja tilaajalahjan jopa alle 8 eurolla.

Lasten suosituimpia lehtiä ovat ylivoimaisesti sarjakuvalehdet ja niitäkin on varmasti kirjastoissa paljon. Tilastojen valossa Aku Ankka sarjakuvalehti on ollutkin vuodesta toiseen suosituin lastenlehti. Aku Ankka ilmestyy joka keskiviikko tuhansille Suomalaisille, sillä lehteä tykkää lukea niin aikuiset kuin lapsetkin. Noin 3-7-vuotiaille lapsille on jo suunniteltu Aku Ankka lehteä parenpi versio, joka on Aku Ankka Juniori. Lehti on suunniteltu yhteistyössä varhaiskasvatusammattilaisten kanssa, joten sarjakuvalehden tarinat sopivat mainiosti aivan pienille lapsille.

Kuten jo aijemmin kirjoitin, lehtitilaus on mahdollista tehdä jopa alle 8 eurolla https://www.lehtitarjouksia.com/ toki lehden voi hankkia muualtakin kuin tilata netistä, kirjastosta tai kaverilta. Lehden voi ostaa nimittäin myös puhelinmyyjältä. Puhelinmyyjissä on vain se huono puoli, että ne harvoin sattuvat soittamaan juuri silloin, kun on aikeissa tilata jonkun aikakauslehden. Lisäksi puhelinmyyjät kaupittelevat usein vain paria lehteä. Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa, että jos sinulla on salattu numero, nii silloin puhelinmyyjät eivät yleensä soita sinulle.

Matkoille lähtiessä lapset pakkaavat yleensä autoon mukaan leluja ja lehtiä, jolloin pitempikin matka taittuu mukavammin. Matkalukemiseksi ei yleensä valita sitä kaikista paksuinta kirjaa, vaan matkalle otetaan mielummin mukaan kevyt ja ohut Aku Ankka sarjakuvalehti tai jokin muu aikakauslehti. Jos lapsi ei ole kiinnostunut paksuista kirjoista ja Aku Ankka on ainut lehti, jota tykkää lukea, niin silloin kannattaa antaa lapsen lukea Aku Ankkaa kaikessa rauhassa, koska sillä ei ole loppujen lopuksi mitään väliä mitä lukee, kunhan lukee.

Nyt vuonna 2017 alkaa kuitenkin pikku hiljaa tuntumaan siltä, että älypuhelimet ja tabletit alkavat syrjäyttämään jopa lasten suosikki lehtiä. Toki tabletista ja puhelimestakin voi lukea lehtiä eri vekkopalveluista. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että liika on aina liikaa. Mikäli lapsi katsoo puhelimen tai tabletin näyttöä monta tuntia päivässä, niin lapsen silmät väsyvät todella paljon. Jos tabletti kuitenkin päätetään jossain vaiheessa ostaa lapselle, niin tabletteja kannattaa vertailla, koska osa tableteista on valmistettu hieman erilailla ja suunniteltu nimenomaan lukemista varten.

Pienille lapsille ei välttämättä kannata opettaa puhelimen ja tabletin käyttöä liian aikaisin, koska silloin lehdet ja kirjat ei enää juurikaan kiinnosta. On paljon parenpi lasta ajatellen kannustaa lapsi mielummin lukemaan kirjoja ja lehtiä. Nykyään aikakauslehtien valikoima alkaa olemaan niin suuri ja monipuolinen, että mielenkiintoista luettavaa löytyy vanhemmille ihmisille, nuorille ja lapsille. Kuten aijemmin kerroin, lehdet voi hankkia useasta paikasta tai vahtoehtoisesti lainata, mikäli ei ole ylimääräistä rahaa lehtiin.

Jos lapselle on luettu paljon pienenä, niin usein se huomataan jopa päiväkodeissa, koska lapsilla, joille on luettu paljon on huomattavasti laajenpi sanavarasto ja rikkaanpi mielikuvitus. Lapset, joille on luettu paljon vauvana ja lapsena, oppivat myös helpommin lukemaan kuin lapset, joille ei ole luettu  ollenkaan. Tässä vielä hieman lisäsisältöä aiheeseen liittyen. http://www.kirjastokaista.fi/miksi-lukeminen-kannattaa-10-faktaa-lukemis...

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla