Starttirahan saamisen edellytyksistä liikkuu paljon niin sanottuja urbaanilegendoja. Osassa tarinoista on totuudensiemen, toiset taas ovat täyttä palturia. Tässä blogikirjoituksessa kerron omia kokemuksiani starttirahasta ja sen ehdoista – nämä asiat olisin halunnut tietää ennen kuin (onnistuneesti) hain tukea vuosi ennen eläkepäivien alkamista.

Ai mikä ihmeen starttiraha? No starttirahahan on aloittaville yrittäjille suunnattu tuki, jonka tarkoitus on turvata henkilökohtaista toimeentuloa yrityksen käynnistysvaiheessa.

Reilun 700 euron suuruisella bruttotuella (per kuukausi) ei ehkä osteta kaviaaria ruokapöytään, mutta yritystoiminnan ensimmäiseksi puoleksi vuodeksi (tai pidemmäksikin aikaa, jos sinulle myönnetään jatkokausi) starttiraha tuo silti yrittäjälle jonkinlaista selkänojaa omaan talouden hallintaan.

Mutta mitkä ovat starttirahan ehdot – niitähän on kahdenlaisia. Jotta voit uutena yrittäjänä saada starttirahaa, sinun tulisi täyttää täyttää sekä

• itseäsi koskevat hakukriteerit että
• liiketoimintaasi koskevat edellytykset.

Katsotaan ensiksi läpi yrittäjää itseään koskevat starttirahapykälät.

No kuka sitten voi saada starttirahaa ja kuka ei?

 

Saadaksesi starttirahaa, sinun tulee olla joko:

• TE-toimistoon ilmoittautunut työtön työnhakija,
• sivutoiminen yrittäjä, joka siirtyy päätoimiseksi tai
• yrittäjä, joka aloittaa liiketoimintansa opiskelun tai perinteisen palkkatyön jälkeen.

Nämä ehdot on mainittu hyvin selvästi TE-toimiston verkkosivuilla.

Tässä vaiheessa sinäkin olet todennäköisesti vielä mukana kilvoittelemassa starttirahasta?

Katsotaanpa sitten yritystoimintaasi koskettavat starttirahan edellytykset.

 

Starttirahan hakijan liiketoimintaa koskevat ehdot

Ensinnäkin sinulla tulisi olla uskottavat valmiudet tehdä yritystoiminnastasi kannattavaa pitkällä aikavälillä. Arvio tästä asiasta tehdään oman toimialueesi TE-toimistossasi, ja voit parantaa asemaasi tekemällä uskottavan liiketoimintasuunnitelman ja rahoitusbudjetin. Neuvoja näiden tekemiseen saat TE-toimistosta alustavassa starttirahakeskustelussa, eli oman onnesi nojaan et jää.

Et saa aloittaa yritystoimintaasi ennen kuin olet saanut käsiisi myöntävän starttirahapäätöksen. Tämä tuli itselleni hieman yllätyksenä. Älä siis riennä suinpäin laittamaan yrityksen perustamisilmoitusta sisään ennen kuin asia on hoidossa. Jos siirryt sivutoimisesta päätoimiseksi yrittäjäksi, niin älä myöskään aloita päätoimista yrittäjyyttä ennen starttirahan myöntämistä. Alustavassa starttirahakeskustelussa sinun kannattaa kysyä TE-toimiston virkailijalta tarkkaa tulkintaa siitä, mitkä asiat katsotaan yritystoiminnan aloittamiseksi.

Starttirahapäätökset ovat aina ihmisten tekemiä, ja siksi tulkinnoissa voi esiintyä eroja toimialueittain. Kaikissa tapauksissa voit tehdä (matalalla profiililla) pieniä valmistavia toimenpiteitä, mutta esimerkiksi myynnin aloittaminen tulkitaan jo helposti liiketoiminnan aloittamiseksi.

Edellä mainittujen lisäksi sinulla tulisi olla oikea tarve starttirahalle, koska kyseessä on toimeentuloa varten luotu tukimuoto. Jos siis saat muita tukia (esim. opinto- tai työttömyystuki) tai olet perinyt rikkaalta sedältäsi kymppitonnikaupalla vuosittaisia pääomatuloja poikivan osakesalkun, et tule saamaan starttirahaa. Itsekään en olisi saanut tukea, jos olisin jo ehtinyt eläkkeelle ennen yritykseni perustamista.

Tarveharkintaan liittyy myös eräs mielenkiintoinen seikka: TE-toimiston virkailija voi suhtautua penseästi starttirahahakemukseesi myös siinä tilanteessa, että liiketoiminta- ja rahoitussuunnitelmiesi perusteella yritystoimintasi voi olla tulkita erittäin kannattavaksi heti alusta lähtien.

Et saa starttirahaa, jos yrityksesi pystyy tuomaan sinulle hyvän toimeentulon heti alusta alkaen. Edellä mainittu tilanne on toki erittäin hypoteettinen, mutta silti syytä mainita.

Joillain harvoilla yrittäjillä saattaa olla heti tiedossa niin iso kasa asiakkaita, että pienimpiin seteleihin voi kirjoitella muistiinpanoja...

Jos starttirahaa ei tipu, niin yrityksen rahoitus voi toki järjestyä muutakin kautta. Vaihtoehtoja ja erilaisia tukia Suomessa riittää aina pienistä säätiötuista innovaatioseteleihin ja maaseututukiin ja niin edespäin. Esim. Verrattu.fi on listannut kattavan selonteon erilaisista pienyritysten rahoitusvaihtoehdoista.

 

No sitten niihin urbaanilegendoihin, joista alussa puhuttiin…

Yksi yleisimmistä syistä starttirahan hylkäämiselle on väärä toimiala. Yksi starttirahan ehdoista on se, että se ei saa vääristää kilpailua. Tämän vuoksi esimerkiksi valtaosa ravintola- tai parturikampaamoyrittäjistä ei saa starttirahaa, vaikka monesti kuulee puhuttavan, kuinka esimerkiksi yhteen ja samaan liiketilaan perustetaan parin vuoden välein samojen yrittäjien toimesta uusi ravintola mukamas starttirahojen toivossa.

Kilpailun vääristyminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että starttirahan turvin uusi yrittäjä voisi alussa myydä tuotteitaan hieman halvemmalla ja näin viedä asiakkaat samalla paikkakunnalla toimivilta saman alan yrittäjiltä, jotka eivät starttirahaa saa. Ravintolayrittäjien lisäksi myös parturi-kampaajien, kosmetologien, kahvilanpitäjien ja hierojien on samasta syystä vaikea saada starttirahaa.

Poikkeuksia toki on: jos mailta tai halmeilta ei löydy vastaavan toimialan yritystä, niin periaatteessa starttirahan saaminen on mahdollista.

Tosin jos päätät perustaa kebabravintolan Enontekiön erämaahan, saatat joutua taikomaan rahoituslaskelmiisi melkoisia lukuja todistaaksesi toimintasi kannattavuuden.

Yritysmuotosi ei aseta toimialan tapaan esteitä starttirahan saamiselle. Ei siis ole väliä, päätätkö lähteä yrittäjäksi toiminimen, osakeyhtiön, avoimen yhtiön, kommandiittiyhtiön tai osuuskunnan kautta. Käytännössä kaikki yritysmuodot ovat tuen saamisen kannalta samalla viivalla. Se riittää, että olet y-tunnuksella varustettu oikea päätoiminen yrittäjä. Tämä mainittakoon siksi, että niin sanotut kevytyrittäjät, jotka työskentelevät ilman omaa y-tunnusta, eivät voi saada starttirahaa.

No niin. Siinä olivat starttirahan ehdot, eli ei muuta kuin yhteydenottoa TE-toimistoon, mikäli edellä mainitut asiat eivät sulkeneet sinua pois pelistä.
 

Lopuksi omia kokemuksiani starttirahasta

Aloittavat yrittäjät ja yrityksen perustajat saavat kuulla paljon pelotteluja paperisulkeisista ja tukiviidakkoon hukkumisesta. Oman kokemukseni mukaan starttirahan hakeminen on kuitenkin suhteellisen kevyt toimenpide. Jos sinulla on jo jonkin verran toimialaasi liittyvää kokemusta ja osaat loihtia liiketoimintasuunnitelman ja rahoituslaskelman ketterästi kuntoon, starttirahaprosessi on vietävissä läpi noin 2-4 viikossa.

Joissain tapauksissa saatat joutua käymään lyhyen yrittäjyyskurssin, joita järjestetään yhteistyössä paikallisten elinkeinoelämän toimijoiden kanssa. Näillä kursseilla opetellaan yrityksen pyörittämiseen liittyviä asioita, ja saat samalla apua rahoituslaskelmien ja liiketoimintasuunnitalman tekemiseen.

Yrittäjyyskurssi ei kuitenkaan ole pakollinen, jos starttirahakäsittelijä katsoo sinulla olevan ilman sitäkin hyvät edellytykset kannattavaan yritystoimintaan. Näin voi olla, jos esimerkiksi olet paiskinut pitkään saman toimialan hommia palkkatyöläisenä.

Yrittäjyyskurssi on kuitenkin hyödyllinen muutenkin kuin vain starttirahan näkökulmasta. Kurssilla käydään läpi monia tärkeitä perusasioita, kuten esimerkiksi markkinointia, liikeideaa, rahoitusvaihtoehtoja, kirjanpidon järjestämistä, yrittäjän eläkevakuuttamista ja niin edespäin.

Itse löysin liiketoimintasuunnitelman tekemiseen hyvää apua netistä Suomi.fi-sivustolta, ja varsinaisen starttirahahakemuksen tekeminen ei vienyt puolta tuntia kauempaa sen jälkeen, kun rahoituslaskelma ja liiketoimintasuunnitelma olivat kasassa. Muista myös se, että yrityksen rekisteröiminen on sallittua vasta sen jälkeen, kun olet saanut hyväksytyn starttirahapäätöksen.

Sitten ei muuta kuin yrittämään.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla