Säästäminen on varmasti meille kaikille tuttua, mutta harvempi on siinä menestynyt. Säästäminen on melkein kuin laihduttaminen – monet tekevät sitä koko ajan, läpi elämän, mutta sen kummempia tuloksia saavuttamatta. Kun huomaat, että säästäminen on koko ajan mielessä, mutta rahat ovat silti tiukassa, on syytä tarkastaa säästämistottumukset ja pohtia omaa säästämistä. Miten säästää niin, että se tuntuisi myös kukkarossa?

Periaatteessa säästäminen on hyvin yksinkertaista – kuluta vähemmän kuin tienaat. Todellisuudessa tämä on vaikeampaa kuin uskoisi ja ihmiset ovat usein varsin epäloogisia säästämisessä. Saatetaan nähdä paljon vaivaa muutaman euron säästön vuoksi kun toisaalta tuhlataan helposti muutama satanen turhuuteen. Tällaiset tavat ovat usein tottumuksia ja epälooginen säästäminen  osittain tämä on laiskuutta, osittain mukavuudenhaluisuutta tai sitten vain ajattelemattomuutta.

Keräätkö tarjouksia ja etsit halvimpia lounaskahveja? Tavan mukaan metsästämme tarjouksia, mutta harva pysähtyy miettimään kuinka paljon nämä tuovat säästöjä. Esimerkiksi bensa mielletään kalliiksi ja useimmat kiinnittävät paljon huomiota bensan hintaan ja pyrkivät etsimään asemat, joista saa bensaa edullisimmin.  Kuitenkin jos bensa-asema ole matkan varrella, voi säästö voi jäädä hyvin pieneksi jollei olemattomaksi jos joutuu ajamaan pitkän matkan eikä bensaa hamstraa ja osta monen kanisterin verran.

Pienistä puroista syntyy suuri joki sanoo sananlaskukin ja pienetkin säästöt toki kannattavat, mutta lopulta merkitystä on isommalla kokonaiskuvalla. Kysy itseltäsi, miten paljon aikaa ja rahaa käytät tarjousten metsästämiseen. Monelle tarjousten etsiminen ja hakeminen onkin tapa tai harrastus, joka antaa mielihyvää eikä tuo varsinaisesti säästöjä. Tällainen näennäinen säästäminen tuo tunteen välittömästä säästämisestä ja tavoitteiden saavuttamisesta, mikä tuo monelle hyvän mielen mutta ei ole tehokasta.

Tarjousten perässä juokseminen vie ennen kaikkea aikaa ja rahaa voi tulla huomaamatta käytettyä matkoihin. Ostosten keskittäminen lähikauppaan on useimmiten lopulta tehokkaampaa kuin yksittäisten tarjousten hakeminen kauempaa ja useammasta vähittäiskaupasta.

Toki pienet, päivittäiset säästöt voivat tuoda myös merkittäviä säästöjä. Esimerkiksi edullisemman lounasvaihtoehdon valitseminen joka päivä töissä kerryttää mukavasti säästöjä. Myös siihen kannattaa kiinnittää huomiota, voiko valita halvemman tavan matkustaa työmatkan päivittäin. Tällaiset tasaiset, vaikkakin pienet säästöt tuovat selvää säästöä kuukausittain.

Säästämisessä tärkeintä on siis katsoa kulueriä kokonaisuudessaan ja tarkastella omaa taloutta kokonaisvaltaisesti. Suurimmat säästöt saat kun olet tarkkana isoissa hankinnoissa ja muistat esimerkiksi kilpailuttaa lainat. Kysy tarjouksia suuriin hankintoihin ja muista aina kilpailuttaa lainat. Etsi vippi, jossa on alhainen korko ja muista esimerkiksi kilpailuttaa asuntolaina myös jälkikäteen. Nämä voivat tuoda jo tuhansien eurojen säästöjä talouteesi. Suosittelen lämpimästi myös Kuluttajaliiton säästövinkkejä.

Kommentit (1)

Mikko
2/1 | 

Hyvä kirjoitus. Ämpärien perässä juokseminen kiteyttää mielestäni hyvin suomalaisen mielenlaadun. Ollaan valmiita käyttämään tuhottomasti energiaa muutaman euron arvoisen edun takia, mutta samaan aikaan taskuista vuotaa rahaa täysin turhiin kohteisiin. Kaikkien säästämistä yrittävien pitäisi tehdä tarkka kuluseuranta, jonka avulla voi tukkia suurimmat rahareiät.

Tuo vertauksesi laihduttamisen ja säästämisen välillä on mielestäni osuva. Molempien onnistumiseen vaaditaan normaalisti useita yrityksiä ja runsaasti kärsivällisyyttä. Muutos ei tapahdu hetkessä. Muistelisin, että ihminen vaatii keskimäärin ainakin kahdeksan yritystä uuden elämäntavan oppimiseen. Itse voin allekirjoittaa tämän monessa asiassa. :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla