Ikääntyvien yrittäjien määrä on kasvanut selvästi viimeisen 20 vuoden aikana, vaikkakin jyrkin nousu on taittunut hieman 2010-luvun lopun huippuvuosiin verrattuna. ET-lehti ja monet muut mediat uutisoivat muutama vuosi sitten, kuinka 55-74-vuotiaiden yrittäjien lukumäärä kasvoi vuosien 2000-2010 välillä 60 000:sta aina 100 000:een saakka.
Yhtenä syynä kehitykseen voidaan pitää digitalisaatiota ja yrityksen perustamispolun siirtymistä verkkoon. Esimerkiksi toiminimen perustaminen onnistuu verkossa kätevästi noin puolessa tunnissa. Lisäksi kevytyrittäjyys eli laskutuspalveluiden käyttö on nostanut päätään, ja yhä useampi seniori on perustanut oman toiminimen hyvin sujuneen kevytyrittäjyysjakson päätteeksi.
Syitä yrittäjäksi ryhtymiseen eläkkeellä voi olla lukuisia: jotkut hakevat lisätienestiä eläkkeen oheen, toiset vain mielekästä tekemistä. Oli syy mikä tahansa, ennen yrityksen perustamista kannattaa käydä läpi ainakin nämä viisi asiaa.
1) Mikä on paras yritysmuoto senioriyrittäjälle?
Usein sopivin yritysmuoto eläkeläiselle on toiminimi eli virallisemmin yksityinen elinkeinonharjoittaja. Tämä johtuu puhtaasti siitä, että toiminta on usein pienimuotoista, suuria rahallisia alkupanostuksia ei tarvita ja liiketoimintaan osallistuu vain eläkeläinen itse.
Toiminimen perustaminen on lisäksi halpaa (60€), eikä siihen tarvitse sitoa pääomaa samaan tapaan kuin osakeyhtiössä. Huomionarvoista toki on, että osakeyhtiön perustamiseen tarvittava alkupääomavaatimus poistuu kesällä 2019. Tämä todennäköisesti lisää jonkin verran osakeyhtiön perustavien eläkeläisten määrää.
Vaikka kevytyrittäjyys eli laskutuspalvelun käyttö ei ole varsinainen yhtiömuoto, moni eläkeläinen arpoo vaihtoehtoja oman toiminimen ja laskutuspalvelun käytön välillä. Usein vastaus dilemmaan löytyy toiminnan säännöllisyydestä: jos laskutettavaa riittää joka kuukausi, toiminimen perustamista kannattaa harkita.
Yritysmuodoista ja niiden valinnasta voit lukea lisää esimerkiksi Accountor-sivuston oppaasta.
2) Pitääkö senioriyrittäjän maksaa YEL-vakuutusta?
Yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus on pakollinen hankinta 18-67-vuotiaille yrittäjille, joiden työtulo yltää vuodessa vähintään 7799,37 euroon. Työtulo on oma arviosi, ja sillä tarkoitetaan summaa, jonka maksaisit palkkana samaan työhön pestatulle ulkopuoliselle työntekijälle vuoden aikana.
Tietyssä iässä yrittäjän ei siis enää tarvitse hankkia YEL-vakuutusta, ja toki monen senioriyrittäjän toiminta on niin pienimuotoista, että YELiä ei edes sen takia vaadita. YEL-vakuutuksen minimihinta vuodessa on noin 1400 euroa, joten tämäkin asia kannattaa huomioida.
Muutoin yrityksen perustamistoimet ovat eläkeläiselle täsmälleen samat kuin kenelle tahansa muullekin. YEL-vakuutusta aletaan kuitenkin yleensä kaupitella sähköpostitse heti siinä vaiheessa, kun oma yritys on rekisteröity kaupparekisteriin. Asiassa kannattaakin olla tarkkana.
3) Voiko eläkeläinen saada starttirahaa?
Useimmissa tapauksissa vastaus otsikon kysymykseen on ei.
Starttiraha on aloittaville yrittäjille tarkoitettu tuki, jonka saaminen on kuitenkin eläkeläisen näkökulmasta kinkkistä. Sitä nimittäin myönnetään vain tarveharkintaisesti yrittäjän toimeentuloa turvaamaan. Starttirahahakemuksessa on määritelty, että vanhuuseläke – myös varhennettu sellainen – on tukimuoto, joka torppaa starttirahan saamisen.
Senioriyrittäjän näkökulmasta hyvä uutinen on kuitenkin se, että muitakin pienyrittäjille tarkoitettuja tukimuotoja löytyy runsaasti. Myös monet pienyhdistykset ja säätiöt tukevat senioriyrittäjyyttä pienillä rahallisilla summilla. Erilaisista pienyritysten rahoitus- ja tukimuodoista on kerrottu laajahkosti esimerkiksi tässä yritysoppaassa.
4) Haluatko nostaa elämänlaatuasi? Perusta siis yritys!
Aalto-yliopiston professori Teemu Kautonen selvitti taannoin tutkimuksessaan, millä tavalla yrittäjäksi ryhtyminen eläkepäivillä vaikuttaa ihmisen elämänlaatuun.
Vastaus oli rohkaiseva: tulosten mukaan työuran loppupuolella yrittäjäksi siirtyneet henkilöt paransivat selvästi elämänlaatuaan.
Huomionarvoista oli varsinkin se, että vanhemmalla iällä yrittäjäksi ryhtynyt joukko koki itsensä keskivertoa onnellisemmaksi huolimatta siitä, että heidän tulotasonsa saattoi laskea ja työtuntien määrä nousta. Kautosen tutkimuksesta on kerrottu tässä Mandatum Lifen artikkelissa.
5) Tiesitkö, että yrittäjyys voi näkyä positiivisesti sosiaalisten piiriesi laajentumisena?
Oman sivutoimisen yrityksen perustaminen on toiminut monelle eläkeläiselle myös tapana kasvattaa sosiaalista piiriään ja aktivoitua samalla sähköisten palveluiden käyttöön.
Monella suomalaisella paikkakunnalla toimii iäkkäämmille yrittäjille suunnattuja ryhmiä, ja vastaavia verkostoitumispaikkoja löytyy myös sosiaalisen median kanavista kuten Facebookista.
Kukaan ei ymmärrä yrittäjää paremmin kuin toinen yrittäjä, ja monelle vanhemman väestön yrittäjälle sosiaalinen aspekti on yksi tärkeimmistä syistä yrittää. Yrittäjäkollegoiden lisäksi juttua riittää myös asiakkaiden kanssa.