Sähkön hinta on korkea ja etenkin talven pakkasilla sähkön kulutus on huipussaan. Viime tammikuussa hätyyteltiin jo ennätyslukemia, kun sähkön kulutuksen tuntikeskiteho nousi yli 14 tuhannen megawatin. Suuri kulutus tarkoittaa myös sitä, että pahimmillaan sähkönjakelu voi jopa keskeytyä.

Sähkön säästäminen kannattaakin aloittaa heti ja omalta osaltaan vaikuttaa myös koko Suomen energiankulutukseen. Pienillä kodin muutoksilla säästää varmasti myös sähkölaskussa kymmeniä tai jopa satoja euroja vuodessa.

Sisälämpötilan laskeminen

Asuinrakennuksissa suurin menoerä muodostuu lämmitysenergiasta. Sähkölämmitteisessä asunnossa lämmitysenergian tarve laskee noin viisi prosenttia, kun sisälämpötilaa laskee yhdellä asteella. Huoneen sisälämpötila kannattaa pitää 20-22 asteen tuntumassa. Mikäli olet pitkään poissa kotoa, niin huonelämpötilaa kannattaa alentaa vielä enemmän.

Verhojen ja sälekaihtimien sulkeminen

Sisälämpötilan laskeminen säästää sähkössä, mutta yhtä tärkeätä on muistaa sulkea kaihtimet ja verhot yöksi, etenkin kovien pakkasten aikana. Ikkunoiden kautta lämpöä karkaa lähemmäs 20 prosenttia, mikä näkyy tietenkin sähkönkulutuksessa. Talvella verhoja ja kaihtimia kannattaakin pitää kiinni niissä huoneissa mitä ei käytetä.

Lamppujen vaihtaminen energiatehokkaampiin ratkaisuihin

Valaistus on lämmityksen ohella yksi suurimmista sähkösyöpöistä suomalaisissa kotitalouksissa, ja keskimäärin valaistus kuluttaa noin 22 prosenttia kaikesta sähköstä. Vanhat lamput kannattaakin vaihtaa energiatehokkaampiin ratkaisuihin, sillä energiansäästölamput ja tehokkaat led-valaisimet kuluttavat jopa 80 prosenttia vähemmän sähköä, kuin normaalit hehkulamput.

Energiansäästölamput kestävät noin 10 kertaa hehkulamppuja pidempään ja led-valojen elinkaari on jopa 50 kertaa pidempi, kuin hehkulampuilla. LED-lamput ovat toki kalliimpia, kuin esimerkiksi energiansäästölamput, mutta käytössä LED-valot maksavat itsensä takaisin 1-3 vuoden kuluessa. Tehokkaimmin sähkön säästäminen tapahtuu tietenkin, kun asunnosta sammuttaa turhat valot niistä huoneista, joita ei käytä. Hehkulampun, energiansäästölampun sekä ledien energiankulutuksen erot voit katsoa oheisesta taulukosta.

Kodin viihde-elektroniikka

Sähkölaitteet, kuten radio, televisio, tietokone, stereot sekä monet muut kodin viihde-elektroniikka laitteet kuluttavat sähköä myös silloin, kun laitteet ovat valmiustilassa. Kaikki sellaiset laitteet, joita ei käytä, kannattaakin ottaa pois kokonaan sähköverkosta, ja tietokone kannattaa sammuttaa valmiustilan sijaan.

Seuraavassa esimerkit keskimääräisestä sähkönkulutuksesta yleisimmillä kodin viihdelaitteilla:

  • LCD-Televisio 32 tuumaa: 0,12-0,19 kWh/h
  • LED-TV 42 tuumaa: 0,04-0,1 kWh/h
  • Video/DVD -laite: 0,02-0,03 kWh/h
  • Pelikonsolit: 0,05-0,16 kWh/h
  • Radio/stereot: 0,01 kWh/h
  • Pöytätietokone: 0,13-0,17 kWh/h
  • Kannettava tietokone: 0,03 kWh/h

Pyykkääminen ja astioiden pesu

Pyykkääminen sekä astioiden pesu vievät myös paljon sähköä. Astianpesukone vie 0,6-1,6 kWh / kerralta ja pyykinpesukone 0,6-1,8 kWh / kerta. Puolityhjää konetta ei kannatakaan käyttää, sillä tästä tulee vain ylimääräisiä kuluja. Sähkön ja veden säästämiseksi kannattaakin pestä vain täysiä koneellisia.

Jos käytössä on vanha astianpesukone tai pyykkikone, niin se kannattaa vaihtaa energiatehokkaampaan malliin. Koneet on jaoteltu niiden energiatehokkuuden mukaan A-G luokkiin. A++ - energialuokan koneet kuluttavat sähköä jopa 45% vähemmän, kuin A- energialuokan koneet. B-luokan koneet kuluttavat vastaavasti 45% vähemmän virtaa, kuin D tai E-luokkaan kuuluvat koneet.

Sähkön säästäminen keittiössä

Jääkaappi, mikro, liesi sekä muut keittiön laitteet kuluttavat sähköä vuoden ympäri. Näissäkin laitteissa kannattaa suosia energiatehokkaampia malleja. Eniten virtaa vievät tietenkin kylmälaitteet, mutta näidenkin sähkönkulutusta voit vähentää muutamalla toimenpiteellä.

Kylmälaitteet kuluttavat vähemmän virtaa, jos ne ovat erillään lämmönlähteistä, kuten hellasta tai lämpöpatterista. Kylmälaitteiden ympärillä tulisi olla myös hieman tilaa, jotta ilma pääsee vapaasti kiertämään sen ympärillä. Pakastimet ja jääkaapit kannattaa myös sulattaa ja puhdistaa säännöllisin väliajoin, tämä vähentää myös virrankulutusta merkittävästi.

Sähkön säästäminen onnistuu myös ruoanlaiton yhteydessä. Esimerkiksi keitinvesi kannattaa kiehauttaa ensin vedenkeittimellä, jonka jälkeen sen voi kaataa kattilaan. Vedenkeittimellä veden kiehauttaminen kuluttaa jopa 30% vähemmän sähköä, kuin liedellä keitetty vesi. Myös uunin käytössä sähköä voi säästää merkittävästi pistämällä ruoan kylmään uuniin odottamatta uunin lämpiämistä. Näin voi säästää uunin sähkönkulutuksessa jopa puolet.

Mikään energiamuoto ei ole täysin haitatonta, joten energian säästäminen ei ainoastaan pienennä sähkölaskuasi, vaan se myös säästää luontoa. Sähkön säästäminen onkin helpoin ympäristöteko minkä voit omalta osaltasi tehdä.

Lisää tietoa aiheesta: Turkuenergia.fiLed-talo.fi, Led-valot.info, Wikipedia

Kommentit (0)