Lukijallamme on omituinen lasiesine. Keräilyn asiantuntija Pentti Avomaa kertoo mistä on kyse – ja tietysti sopivan hinnan.

Olen perinyt oheisen lasiesineen, joka näyttää kauniilta niin muodoltaan kuin väreiltäänkin, mutta en ole löytänyt sitä mitään signeerausta enkä tietoa valmistajasta. Korkeus on noin 17 senttiä. Käyttöä sille en oikein keksi, vaikka se kyllä voisi olla jonkun nesteen säilytyspullo. Onhan siinä korkkikin. Mitä siitä voisi kertoa?

Nimimerkki Pullon henki

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kyllä se on suomalaista tuotantoa, tarkemmin sanoen Nuutajärvellä puhallettua. Suunnittelija on taiteilijaprofessori Kaj Franck. Kysymyksessä on kuuluisan Kremlin Kellot -karahvin yläosa, joka sinänsä on kaunis yksinäänkin, mutta kyllähän se alaosaa kaipaisi ollakseen täydellinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näitä yläosia – tai pikkukarahveja – on myynnissä silloin tällöin niin Suomessa kuin ulkomaillakin, mutta alaosia harvemmin. Tuo alaosa ei mielestäni yksinään ole läheskään niin hienoa kuin yläosa, joten kun niitä on kuulemma aikoinaan voinut ostaa erillisinäkin, on luonnollista, että yläosia on myyty enemmän. Toisaalta molempia on vuosien mittaan saattanut mennä rikki, joten parinhaku voi onnistuakin – sitä ainakin suosittelen, sillä yksinään kumpikin on vähän orpo. Tässä tapauksessa 1+1=3, eli kyllä kokonaisuus on paljon kauniimpi ja arvokkaampi kuin osiensa summa.

Pelkkiä lasikorkkejakin kaivataan, mutta niitä on tarjolla hyvin harvoin

Kaj Franck suunnitteli karahvin aikoinaan kuulemma  käyttölasistoksi, mutta harva sitä on raaskinut käyttää,  eli siitä tuli varsin pian koriste- ja keräilyesine. Ehkä siinä yläkarahvissa voisi vaikkapa likööriä säilyttää, mutta toisaalta lasin väri estäisi näkemästä liköörin hienoa väriä – siihen sopisi paremmin kirkas lasi.

Kremlin kellot -karahvin hinnat ovat vaihdelleet huomattavasti riippuen muun muassa myyntipaikasta ja värivaihtoehdoista. Hintavaihteluväli on ollut yleensä 800–1800 euroa. Pelkästä yläosasta korkkeineen on pyydetty 400–600 euroa. Pelkkiä lasikorkkejakin kaivataan silloin tällöin designliikkeistä, mutta niitä on tarjolla hyvin harvoin, ja tuskinpa sellaistakaan saa alle 200 euron.

Mitä haluat kysyä antiikista ja keräilytavaroista?

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla