Jos kokkaaminen tai kaupassa käyminen kyllästyttää, kokeile reseptikassipalveluita tai valmiiden annosten tilaamista kotiin. Näin se käy!
1 Millaisia vaihtoehtoja arkiruokailemiselle on?
Kotona syömisestä voi nauttia silloinkin, kun kokkaaminen kyllästyttää tai kaupassa ei jaksa käydä. Niin sanotut reseptikassit sopivat niille, jotka pitävät ruoan laittamisesta, mutta eivät ennätä suunnitella tulevia ruokia tai käydä joka viikko isoilla ruokaostoksilla. Palvelu tuo kotiovelle valmiiksi mietityt reseptit ja niihin tarvittavat raaka-aineet.
Erilaiset yritykset toimittavat myös kotiruoan kaltaisia perusruokia suoraan kotiin. Niiden kohdalla ei tarvita edes pannua tai kauhaa, pelkkä lämmitys riittää.
2 Miten reseptikassi-palvelut toimivat?
Reseptikassien idea on simppeli: tilaaja valitsee kassin yrityksen verkkosivuilla, ja se toimitetaan valittuun osoitteeseen sovittuna aikana. Kassissa on reseptit ja raaka-aineet useimmiten kolmeen ateriaan. Esimerkiksi siis vaikkapa ohjeet savukalapihveihin, pastavuokaan ja broileristroganoffiin ja niiden mukana kanat, kalat, kasvikset, pastat ja mausteet. Itselle jää ainoastaan ruokien valmistus ohjeita noudattamalla.
Kassien reseptit vaihtuvat joka viikko, mutta niiden sisältämien ruokien tyyliin voi itse vaikuttaa. Tarjolla on esimerkiksi pienillekin syöjille helposti kokattavaa arkiruokaa tai hieman yllättävämpiä makuja. Ruokakassipalveluita tarjoavat esimerkiksi Ruokaboksi, Anton & Anton ja Komero.
3 Millaista ruokaa voin tilata valmiina?
Perinteisen kotiruoan ystävä voi tilata jääkaappiinsa vaikkapa tomaattikeittoa, lasagnea tai kinkkukiusausta.
Esimerkiksi Feelia-palvelussa tilaaja saa valita haluamansa ruoat sekä määrän. Kinkkukiusausta voi tilata 600 gramman tai 2,5 kilon pakkauksissa. Pienempi riittää kahteen isoon annokseen, isommalla ruokkii vaikka viikonloppuna syömään tulevat perheenjäsenet. Ruoat on pakattu niin, että ne säilyvät avaamattomina viikkoja syömäkelpoisina.
Fuel me:n kaltaiset palvelut ovat puolestaan keskittyneet terveellisten, yksittäisen ruoka-annosten tarjoamiseen. Niissä ruoat tilataan annoksittain joko kotiin tai noutopisteelle.
Myös monet catering-palvelut ja lounasravintolat tarjoavat mahdollisuutta tilata valmiita ruokia kotiin. Asiaa kannattaa kysyä oman asuinalueen yrityksistä.
4 Ulottuvatko palvelut myös pienemmille paikkakunnille?
Reseptikassipalveluista Ruokaboksi toimittaa eri kaupunkeihin ja niiden ympärysalueille laajasti ympäri Suomea.
Anton & Antonin kasseja voi tilata lähes koko Uudenmaan alueelle.
Komeron reseptin ja ainekset sisältäviä ateriabokseja voi ostaa mukaan ruokakaupoista eri puolilta maata. Yrityksen verkkokaupasta voi tilata samalla idealla toimivia, huoneenlämmössä säilyviä hätävarabokseja myös suoraan kotiin minne tahansa.
Feelia toimittaa ruokia koko Suomen alueella, Fuel me Helsingissä. Palveluista löytyy siis vaihtoehtoja lähes asuinpaikasta riippumatta.
5 Paljonko kotiin tilattu ruoka maksaa?
Kahden hengen talous saa reseptikassin vajaalla 70 eurolla kuljetusmaksuineen. Se sisältää tavallisesti reseptit ja raaka-aineet kolmeen eri ateriaan.
Komeron niin sanotut hätävaraboksit maksavat 10 euroa laatikolta, ja niistä kokkaa yhden aterian kahdelle henkilölle. Fuel me -palvelussa yksittäinen ruoka-annos maksaa noin 10 euroa. Feelian kinkkukiusausta puolestaan saa kaksi ja puoli kiloa 15 eurolla. Tilauksen koosta riippuen päälle voi näissä palveluissa tulla 5-10 euron toimitusmaksu.
6 Täytyykö tilaukseen sitoutua pitkäksi aikaa?
Palveluissa voi itse valita, haluaako ruokia tilata vain kerran vai jatkuvana tilauksena. Jatkuvassa tilauksessa esimerkiksi reseptikassi toimitetaan ovelle kerran viikossa. Myös jatkuvan tilauksen voi useimmiten laittaa tauolle vaikkapa loman tai sukuloinnin ajaksi.
Jos taas jollakin viikolla pöytään istahtaa tavallista useampi ruokailija, tilausta voi myös muokata. Silloin kahden hengen reseptit voi vaihtaa esimerkiksi viidelle hengelle suunniteltuun ruokakassiin.
7 Huomioidaanko erikoisruokavaliot?
Useimmat palvelut tarjoavat myös kasvisruokailijoille suunniteltuja reseptikasseja ja ateriavaihtoehtoja. Monilta löytyy myös valmiiksi gluteenittomia annoksia tai vähintään sellaisia reseptejä, jotka ovat itse muutettavissa gluteenittomiksi.
Muuta vaikeaa allergiaa sairastavan kannattaa kuitenkin olla itse valppaana. Palveluiden reseptit ja valmiit ateriat saattavat sisältää pähkinöitä, kananmunaa ja allergisoivia kasviksia tai hedelmiä. Tuotekuvaukset ovat selkeästi esillä yritysten verkkosivuilla, joten ainesosat voi helposti tarkistaa etukäteen.
8 Haluaisin kokata kerrankin hienommin. Onko siihen tarjolla apua?
Jos tiedossa on hääpäivä tai ystävä täyttää pyöreitä, voi ravintolatasoista illallista kokeilla kokata myös kotona. Tällaista palvelua tarjoaa esimerkiksi Tähtikokin ruokakassi. Sen mukana tulevat tavallisten reseptikassien tapaan reseptit ja raaka-aineet. Kassin sisältö, neljän ruokalajin illallinen on ravintola Demon ja huippukokki Tommi Tuomisen suunnittelema.
Tarjolla on menuvaihtoehdot lihansyöjille sekä kasvissyöjille. Niiden avulla kotona voi loihtia vaikkapa kotimaista karitsan niskaa tai tattipolentaa.
Neljän ruokalajin menun ainekset sisältävä kassi maksaa 69 euroa henkilöltä. Palvelua voi hyödyntää pääkaupunkiseudulla, Järvenpäässä ja Lahdessa.
9 Mitä iloa ruokapalveluista on?
Kun ruoat tilaa valmiina tai vähintään suunniteltuna suoraan kotiin, kaupassa käymiseen ja kokkaamiseen kuluvan ajan voi käyttää vaikkapa ystävien tapaamiseen tai lapsenlasten kanssa leikkimiseen.
Reseptikassien reseptien avulla voi tutustua uusiin makuihin ja saada ideoita arkiruoan tuunaamiseen. Myös hävikkiä on helppo vähentää, kun tilauksessa ei tule mukana ylimääräisiä ainesosia. Ruoka popsitaan suoraan suuhun, ja kaikki mukana tulevat ainekset menevät käyttöön.
Suunnittelua helpottaa entisestään se, että reseptikassien ohjeet ovat yleensä nähtävissä jo edellisellä viikolla.
Palveluista löytyy vaihtoehtoja lähes asuinpaikasta riippumatta.
Reseptikassien avulla voi tutustua uusiin makuihin ja saada ideoita arkiruoan tuunaamiseen.
Tiesitkö?
65-74-vuotiaista tapaa syödä päivällisen. Lounaan syö noin 90 prosenttia ikäryhmästä.
Fakta:
Ruokaympyrä kohdalleen.
Miehistä lähes 80 prosenttia kuluttaa punaista lihaa suositeltua enemmän. Naisten kohdalla sama luku on vajaa 30 prosenttia.
Kasviksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä puoli kiloa päivässä. Se toteutuu vain harvoilla: naiset syövät keskimäärin vajaat 400 grammaa ja miehet reilut 300 grammaa. 65-74-vuotiaat syövät tuoreita hedelmiä nuorempia ikäryhmiä enemmän.
Jotain teemme kuitenkin myös oikein: E- ja B12-vitamiineja sekä kivennäisaineita saamme ruokavaliostamme usein riittävästi.
Lähde: FinRavinto-tutkimus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Lähde: FinRavinto-tutkimus
Juttu on julkaistu ET-lehdessä 17/2022.