
Näyttelijä Tuija Piepponen kokkaa mielellään perheelle ja ystäville, mutta joutuu itse usein turvautumaan huoltoasemien sämpylöihin.
Rakastan kokkaamista, kokeilemista ja kiireettömiä hetkiä minulle tärkeiden ihmisten kanssa. Teen kaikki ruuat itse. Eineksiä en syö koskaan. Liikkuvan työni vuoksi joudun kuitenkin turvautumaan harmillisen usein huoltoasemavälipaloihin. Myös ruokarytmi on keikoilla epäsäännöllinen.
Kun olen kotona, teen pojalle ja hänen puolisolleen sekä tyttären tyttärelle ”kolhoosiruokaa”. Se voi olla esimerkiksi makaronilaatikkoa, borssikeittoa tai röykkiö karjalanpiirakoita. Joskus kun on aikaa, kokkailemme ja syömme yhdessä ystävieni kanssa.
Karjalanpaistin pitää maistua karjalanpaistilta, siihen ei chiliä tai paprikaa sotketa.
Tärkeitä asioita ruuassa ovat maku, terveellisyys, kattaus – ja aika. Syömiseen pitää olla aikaa, jos ruoka tehdään kunnolla ja pöydässä on perhettä tai ystäviä. Ruoka on kaiken perusehto. Siksi sitä pitää myös kunnioittaa.
Vaikka tykkään kokeilla ja tehdä yllätyksellisiä juttuja, kunnioitan vanhoja reseptejä. Karjalanpaistin pitää maistua karjalanpaistilta, siihen ei chiliä tai paprikaa sotketa.
Perheen suosikki on rosmariinilla maustetussa luonnonjogurtissa monta päivää marinoitu, miedossa lämmössä pitkään haudutettu paahtopaisti. Tarjoan sen kanssa kerma-sherry-voikastiketta, uunikasviksia ja perunaa. Sillä saa anteeksi kaiken!
"Kun vettä oli vähän, sipulin neste toimi myös esimerkiksi kastikkeiden perustana."
Käyn ostoksilla isommissa marketeissa, joissa myydään myös laatua, ei vain bulkkia. Kauppahalliin menen, jos vain pääsen ja löydän parkkipaikan. Liha- ja kalatiskeillä on yleensä osaavia ammattilaisia, jotka vastailevat mielellään kysymyksiin. Heidän kanssaan on mukava jutella.
Sipulia käytän älyttömästi, koska asuin jonkin aikaa Eritreassa, jossa se on useimpien ruokien pohjana. Kun vettä oli vähän, sipulin neste toimi myös esimerkiksi kastikkeiden perustana.
Katan pöydän kiireessäkin niin, että värit klaffaavat. Aamiaisella asettelen hedelmät, kasvikset ja leivät eri värisille lautasille. Jos aikaa on paljon, pöydässäkin on paljon kaikkea.
Tuijan valinnat
Lempiherkku
Itse tehdyt, rukiiset perunapiirakat voin ja maidon kanssa. Ähkyn saa kuudella piirakalla!
Paras juoma
Vesi ja Bavarian nollaolut, joskus piimä. Nollaolutta käytän sekä ruoka- että janojuomana.
Ulkona syömässä
Käyn ystävien ja perheen kanssa ulkona, jos ei ole aikaa kokata. Suosin kalaa ja äyriäisiä.
En välitä
Mättöruoka ei maistu. Parhaan hodarin sain New Yorkissa kadulta. Siinä oli fiilis mukana.
Ruuassa tärkeintä
Makujen harmonia ratkaisee. Hifistellä ei tarvitse, täytyy vain tietää miten tasapaino löytyy.
Lue ET-lehdestä 13/23 mitä kaikkea Tuija Piepposen ruokalistalla oli yhden viikon aikana. Katso myös ravitsemusterapeutti Katri Suhosen palaute, jossa hän suosittelee Tuijaa syömään useammin päivässä. Jos et ole ET-lehden tilaaja, tutustu digilehdet.fi-palveluun tai tilaa lehti tästä.
Tuija Piepponen, 75
- Nokialla viihtyvän Tuijan poika ja tytär asuvat omillaan. Kämppiksen virkaa ajavat pehmolelut, joita on paljon.
- Tuija näyttelee, vetää mummodiskoa, puhuu, kouluttaa, maalaa, käy konserteissa ja tunnustautuu hulluksi penkkiurheilijaksi.
- Motto on lainattu entiseltä teatterikoulun rehtorilta ja kuuluu näin: ”Tehdään ja mennään niin kauan kuin sokeri suussa sulaa!”