
Opin ruuanlaiton säästövinkit jo lapsena äidiltäni. Hän oli oppinut ne omalta, pula-ajan nähneeltä äidiltään.
Mummo ei heittänyt pientäkään ruuantähdettä pois vaan keräsi ne yhteen, veti lihamyllyllä soseeksi ja paistoi pannulla. Mummon pyttipannupaistos oli kuulemma parasta ruokaa ikinä.
Opin ruuanlaiton säästövinkit jo lapsena äidiltäni.
Oma tärkein säästö- ja terveysvinkkini on, että kannattaa syödä kunnon ruokaa ja riittävästi. Silloin ei tarvitse närppiä voileipää ja kalliita välipaloja.
Laitan aina ruuan alusta alkaen itse, jolloin se tulee selvästi halvemmaksi.
Suunnittelu auttaa
Käyn kaupassa kerran viikossa. Käyn kaapit läpi, suunnittelen viikon ruokalistan ja kirjaan kauppalappuun, mitä tarvitaan. Lisäksi ostan tarjouksesta lihaa, kalaa ja kanaa, jotka laitan pakastimeen seuraavan viikon ruokia varten.
Huoneenlämmössä säilyviä tarvikkeita kuten hyvää, tummaa kahvia ja tomaattimurskaa rohmuan tarjouksesta kilokaupalla.
Kaupassa vertailen kilohintoja. Kun satokausi on ohi, vihannekset kannattaa usein ostaa pakasteina. Parsa- ja kukkakaalia saa talvella pakastealtaasta melkein puolta halvemmalla kilohinnalla kuin vihannesosastolta.
Hyvää, tummaa kahvia rohmuan tarjouksesta kilokaupalla.
Kesät vietämme mieheni kanssa mökillä. Poimimme pakastimen täyteen mustikoita ja puolukoita. Keräämme sieniä, jotka säilön suolaliemeen.
Mökillä kasvatan myös tomaatteja, kurkkua ja yrttejä. Talvella en osta kurkkua tai tomaattia, vaan höylään valkokaalia juustohöylällä raasteeksi, jonka maustan appelsiinilla tai puolukalla.
Hedelmiä ostan sen mukaan, mikä on sesongissa ja edullista.
Todella nuuka
Joka viikko meillä on liha-, kala- ja kasvispäivä. En itse syö punaista lihaa, mutta miehelleni teen uunissa lihapataa, jossa on luullinen liha ja kasviksia. Luuydin antaa pataan makua.
Välillä teen vanhoja luottoruokia, jotka osaan laittaa vaikka silmät kiinni, välillä kokeilen jotain uutta. Viimeksi löysin netistä kana-riisipellin ohjeen. Se oli hyvää eikä maksanut juuri mitään. Vitosella tein ison pellillisen, josta söimme monta kertaa.
Välillä teen luottoruokia, jotka osaan laittaa vaikka silmät kiinni.
Linssejä ja papuja minulla on aina kaapissa. Ne ovat todella halpoja ja terveellistä kasviproteiinia. Nopeasti kypsyvillä punaisilla linsseillä voi myös jatkaa edellisen päivän kastikkeen jämät muhennokseksi.
Hyvä halpa ruoka on risotto, johon tarvitaan vain riisiä ja kanalientä sekä sekaan itse poimittuja sieniä. Hintaa annokselle ei kerry euroakaan.
Tuore kala on kallista, mutta kokonaisena se on hiukan halvempaa kuin fileoituna. Laitan mausteet kalan sisään ja koko komeuden uuniin.
Myös leipä on kallista, joten leivon itse sämpylöitä, siemenleipää ja siemennäkkäriä. Vain hapanta ruisleipää en saa onnistumaan. Sen ostan kaupasta.
Hintaa risottoannokselle ei kerry euroakaan.
Jäin muutama vuosi sitten varhennetulle vanhuuseläkkeelle.
Koska olen aina elänyt nuukasti, minulla oli säästöjä, joiden turvin uskalsin jäädä pois töistä, vaikka eläke jäi pieneksi. Säästöjen ja pienen kulutukseni ansiosta pystyn edelleen matkustamaan talvella muutamaksi viikoksi lämpimään.
Tämä on lyhennelmä ET-lehdessä 10/2024 olleesta jutusta. Tilaajana voit lukea sen kokonaan täältä. Jos et vielä ole tilaaja, tutustu Digilehdet.fi-palveluun.