DVD-RW, WLAN 802.11 b/g/n, Vista Home Premium (FIN/SWE/UK), 4 x USB... mainokset vilisevät lyhenteitä ja kummallisia termejä. EI ihme, että tietokoneen ostaminen on vaikeaa. Sanastomme auttaa, olkaa hyvä!

Mainoksessa voi olla esimerkiksi tällaiset tiedot:

1. Intel Celeron M900 -prosessori (2,2GHz)
2. 160GB kovalevy
3. 2GB keskusmuisti
4. 17” näyttö
5. DVD-RW
6. WLAN 802.11 b/g/n
7. 4 x USB
8. Office Ready
9. Web-kamera
10. Vista Home Premium (FIN/SWE/UK)

Ja tätä ne tarkoittavat:

1. Prosessori eli suoritin on tietokoneen aivot. Mitä tehokkaampi suoritin, sitä tehokkaampi tietokone. Tässä koneessa on Intel-nimisen yrityksen Celeron-niminen suoritin, jonka nopeus on 2,2 gigahertsiä. Jos haluat sujuvasti toimivan koneen, valitse sellainen, jossa on 1,6 gigahertsin tai sitä tehokkaampi suoritin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Kova- eli kiintolevylle käyttäjä voi tallentaa muistiin vaikkapa valokuvia, kirjoituksia ja musiikkia. Kovalevyn muistissa ovat myös kaikki tietokoneessa käytettävät ohjelmat. 160 GB:n eli 160 gigatavun kovalevylle mahtuu esimerkiksi 80 000 tavallisella digitaskukameralla otettua valokuvaa.

3. Keskusmuistia tietokone käyttää sellaisia tietoja varten, jotka eivät jää pysyvästi sen muistiin. Joskus kovalevyä on verrattu kellariin, jossa tavaroita säilytetään pitkään. Keskusmuisti on kuin keittiön pöytä, jolle tavarat lasketaan hetkeksi ennen kuin ne viedään oikeille säilytyspaikoilleen. Keskusmuistin määrä vaikuttaa osaltaan siihen, kuinka nopeasti tietokone toimii. Neljän giga­tavun (4 GB) muisti on suositeltava valinta.

4. Näytön koko ilmoitetaan ristikkäisten kulmien etäisyytenä. Minikannettavien näyttö on yleisesti noin 10 tuumaa, peruskoneen noin 15 ja vähän prameamman mallin 17 tuumaa.

5. Levyasemassa voi käyttää CD- tai DVD-levyjä. Niiltä voi joko soittaa musiikkia, katsoa elokuvia tai siirtää erilaisia sovelluksia tietokoneeseen. DVD-RW tarkoittaa, että koneessa on DVD-asema, jolla voi myös tallentaa.  

6. WLAN tarkoittaa langatonta lähiverkkoa. Jos tietokoneessa on WLAN-ominaisuus, sitä ei välttämättä tarvitse kytkeä piuhalla kiinni laajakaistamodeemiin. Tosin modeemissakin on silloin oltava WLAN-ominaisuus. 802.11 b/g/n kertoo tarkemmin WLANin tyypin, mutta peruskäyttäjän ei tarvitse siitä välittää. Mobiililaajakaistasta käytetään monia eri nimiä, esimerkiksi mokkula, nettitikku, liikkuva laajakaista, matkanetti jne. Ne kaikki tarkoittavat tietokoneen USB-liitäntään liitettävää laajakaistaa, joka käyttää matkapuhelinverkkoa.

7. USB-liitäntää käytetään, kun tietokoneeseen yhdistetään lisälaitteita, esimerkiksi hiiri, digikamera tai mobiililaajakaista. Peruskäyttäjälle voi riittää kaksikin USB-liitäntää, mutta innokkaalle digikuvaajalle tai musiikkiharrastajalle kolmesta neljään liitäntää voisi olla sopiva määrä.

8. Ohjelmia voi tietokoneessa olla useita. Esimerkiksi Office on Microsoft-yrityksen ohjelmapaketti, joka sisältää muun muassa Word-tekstinkäsittelyohjelman. Office ready -merkintä tarkoittaa, että tietokoneeseen on asennettu ohjelman kokeiluversio. Parin kuukauden käytön jälkeen ohjelma lakkaa toimimasta, ellei sitä osta omaksi.

9. Pikkuruinen kamera on yhä useammassa tietokoneessa. Se kuvaa näppäimistön ääressä istuvaa henkilöä. Sopivan ohjelman ja web- eli nettikameran avulla voi soittaa vaikka videopuhelun vaihto-oppilaana olevalle lapsenlapselle.

10 Käyttöjärjestelmä on ohjelmisto, jota ilman tietokone ei toimi. Suosituin järjestelmä on Windows. Kotikäytössä sen versioista yleisin on Windows Vista. Siitäkin on monta erilaista versiota, joista suositeltavin on Vista Home Premium. Miniläppäreissä käyttöjärjestelmänä on yleisesti Windows XP.

<ET keskustelu "sana-on-vapaa" />

Sisältö jatkuu mainoksen alla