Ihmiset jonottavat Kallion Herkut -myyntipöydälle Karhupuistossa Helsingissä. Tarjolla on vegaanisia leivonnaisia. Kuva Tuomas Sarparanta.
Ihmiset jonottavat Kallion Herkut -myyntipöydälle Karhupuistossa Helsingissä. Tarjolla on vegaanisia leivonnaisia. Kuva Tuomas Sarparanta.
Eija Linkola kaataa kahvia. Puurobaarissa hautuu suomalaista superruokaa: Salaisen Reseptin kaurapuuroa, uutispuuroa ja ohrapirtelöä. Kuva Kimmo Lind.
Eija Linkola kaataa kahvia. Puurobaarissa hautuu suomalaista superruokaa: Salaisen Reseptin kaurapuuroa, uutispuuroa ja ohrapirtelöä. Kuva Kimmo Lind.
Ville Hulkkonen Tuffan Tyrnibaarissa Helsingin Vallilassa. Kuva Heidi Uutela.
Ville Hulkkonen Tuffan Tyrnibaarissa Helsingin Vallilassa. Kuva Heidi Uutela.
Kettu kokkina -ravintolassa Tampereella pääruokana on kullankeltaista kurpitsakeittoa linsseillä, kaurakermalla ja sienillä, seurana leipää sitruuna-nokkospestotäytteellä. Kuva Ella Kiviniemi.
Kettu kokkina -ravintolassa Tampereella pääruokana on kullankeltaista kurpitsakeittoa linsseillä, kaurakermalla ja sienillä, seurana leipää sitruuna-nokkospestotäytteellä. Kuva Ella Kiviniemi.
Falafeliz-ravintolan tarjoilut maistuvat Albin Silfverbergille ja Marika Mäklinille töölöläisellä sisäpihalla. Taustalla Liisa Kirjavainen ja Siiri Laari. Kuva Roy Bäckström.
Falafeliz-ravintolan tarjoilut maistuvat Albin Silfverbergille ja Marika Mäklinille töölöläisellä sisäpihalla. Taustalla Liisa Kirjavainen ja Siiri Laari. Kuva Roy Bäckström.
Le Garage Helsingin Kulosaaressa. Lounaalla Maire ja Paavo Halttunen. Kuva Heidi Uutela.
Le Garage Helsingin Kulosaaressa. Lounaalla Maire ja Paavo Halttunen. Kuva Heidi Uutela.
Leipä voi olla myös taideteos. Kuva Hulda Sif Ásmundsdóttir.
Leipä voi olla myös taideteos. Kuva Hulda Sif Ásmundsdóttir.
Anni Ahlberg (vas.) ja Meeri-Emilia Särkkä (oik.) hyväntuulisina Slurpsnam-ikkunakioskin keittiössä. Kuva Eino Nurmisto.
Anni Ahlberg (vas.) ja Meeri-Emilia Särkkä (oik.) hyväntuulisina Slurpsnam-ikkunakioskin keittiössä. Kuva Eino Nurmisto.
Sushia valmistumassa huutokauppaa varten, jossa hintaa korotettiin 50 senttiä huudolta. Kuva Tuomas Sarparanta.
Sushia valmistumassa huutokauppaa varten, jossa hintaa korotettiin 50 senttiä huudolta. Kuva Tuomas Sarparanta.
Suolaisia piiraita Asemapäällikön kahvilassa Lahdessa. Kuva Lassi Häkkinen.
Suolaisia piiraita Asemapäällikön kahvilassa Lahdessa. Kuva Lassi Häkkinen.
Aulikki Åkerberg nauttii juustopiknikin ja rypälemehua. Elävä swingmusiikki maistui myös. Kuva Anssi Kumpula.
Aulikki Åkerberg nauttii juustopiknikin ja rypälemehua. Elävä swingmusiikki maistui myös. Kuva Anssi Kumpula.
Joona Sorsa (vas.) ja Pirjo Littunen myyvät glögiä ja rahkahomejuustopipareita Senaatintorilla. Kuva Anssi Kumpula.
Joona Sorsa (vas.) ja Pirjo Littunen myyvät glögiä ja rahkahomejuustopipareita Senaatintorilla. Kuva Anssi Kumpula.

Ravintolapäivää vietetään jälleen lauantaina. Tänä vuonna mukana on myös Martta-järjestö.

Ympäri Suomen, myös maaseuduille, nousee tuhansia pop up -ravintoloita.

Ravintolapäivänä kuka tahansa voi perustaa päiväksi ravintolan kotiinsa tai vaikkapa ulos. Päivän tarkoituksena on pitää hauskaa, jakaa uusia ruokakokemuksia sekä nauttia yhteisestä ympäristöstä porukalla.

Marttojen pop up -ravintoloissa tarjotaan länsiafrikkalaisia makuja. Martat kokkaavat ravintolapäivänä makuja Kamerunista, joka on Marttojen kehitysyhteistyön kohde- ja kumppanimaa vuosina 2012–2014.

- Yhteistyökumppanimme Kamerunissa opastavat köyhiä naisia hyvään ravitsemukseen ja käyttämään kotitaloustaitojaan omien yritysten perustamiseen. Koko perhe hyötyy ja hyvinvointi lisääntyy, kertoo Marttaliiton kansainvälisestä toiminnasta vastaava Terhi Lindqvist.

Tänä vuonna vietetään vielä kaksi ravintolapäivää, sunnuntaina 17.8. ja lauantaina 15.11.

Marttojen Ravintolapäivän tapahtumat löytyvät Marttojen nettisivuilta.

Ravintolapäivien nettisivulta voit etsiä lähimmän ravintolan.

Ravintolapäivänä elintarvikkeiden tilapäinen myynti on sallittua eikä toiminnasta tarvitse tehdä ilmoitusta ympäristökeskukseen. Ravintolapäivänä ravintolan pitäjiltä ei edellytetä hygieniaosaamistodistusta.

Lähde: Martta-järjestö, Evira