Siinä ei pitkään nokka tuhissut, kun kokeneet talontuojat asettivat mökin pilareille. Tunnin kuluttua isäntä ja emäntä saattoivat jo juoda tupaantuliaiskuohuviinit terassilla.

2627749

Rekka kurvaa varovasti kapeaa mökkitietä perille talo kyydissään. Jukka Arbelius ja Sami Rytilä hyppäävät rekan nupista alas ja ryhtyvät hommiin. He ovat vuosien mittaan tuoneet ja asentaneet satoja rakennuksia.

Miehet levittävät hydrauliset tukijalat parin metrin päähän autosta molemmin puolin. Tämä estää rekan heilumisen noston aikana. Mökin ympärille pujotetaan nostoliinat, jotka kiinnitetään nosturiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jukka näpyttelee kaukosäätimestä käskyjä nosturille, liina kiristyy ja lähes 4000 kiloa painava talo nousee. Sami ohjaa käsin mökin kulkua ilmassa.

Jo tunnin kuluttua mökki on pilarien päällä. Olipa viihdyttävä näytelmä – tätä moni pikkupoika olisi varmasti seurannut mielellään.

Pieni on kaunista

Minulla on kahden aikuisen lapseni kanssa yhteisomistuksessa mökki eli verottajakielellä kiinteistöyhtymä. Paikka on kaunis ja rakas, vaikka siellä ei ole mitään nykyajan herkkuja, kuten sähköä, sisävessaa ja juoksevaa vettä. Syynä oli aluksi rahan puute, mutta sittemmin olotilaan on tottunut eikä rahatilannekaan ole muuttunut.

Tontilla on nököttänyt 16 vuotta 12 neliön tupa, jossa on sauna ja makuuhuone. Pihalle on tehty kesäkeittiö, jossa on kaasujääkaappi ja -liesi. Aurinkopaneeli tuottaa sähköä sen verran, että saa puhelimet ladattua ja mökkiin valoa. Viime kesänä hankittiin kylpypalju ja uusi laituri.

Homma toimi ja ”päämökin” arveltiin ilmaantuvan tontille vasta kaukana tulevaisuudessa. Sitten kun lapset rikastuvat.

Mutta viime kesänä näin Vantaan asuntomessuilla Salvos-mökin, joka tehdään Pyhännällä tehtaassa sisätiloissa ja tuodaan rekalla tontille kokonaisena. Ikkunoiden ja ovien paikat, koot ja määrä, huonetilojen järjestys ja koko sekä rakennuksen ulko- ja sisäväritys ovat muunneltavissa. Mökin muotokieli miellytti. Joulukuussa menin katsomaan mökkiä uudestaan valmistajan näyttelyyn Espooseen.

Näyttelystä lähdin yllättäen tulevana mökinomistajana. Tosin olin soittanut välipuhelun sukulaiselle, joka lupasi lainata rahat.

”Päärakennus” on suoraan sanottuna 22,5 neliön aitta. Siihen olisi voinut mahduttaa niin keittiön kuin vessankin, mutta me halusimme vain pienen makuuhuoneen ja tuvan.

Yhdellä seinällä on isot ikkunat, joista avautuva mahtava näkymä Saimaalle. Mukavuudet siis lisääntyivät: ennen sadetta pidettiin saunan kuistilla. Tai lähdettiin kotiin, jos sade jatkui päiväkausia.

Hankin mökkiin punaisen söpön puuhellan, joka hoitaa lämmityksen. Voi siinä ruokaakin kuumentaa. Tämä laajentaa mökin käyttöaikaa pidemmälle syksyyn.

Perusta on tärkein

Olemme aina unelmoineet mökistä niemennokan korkeimmalla paikalla, josta on upeat näkymät. Mutta säännöt olivat muuttuneet. 16 vuotta sitten saunamökin sai rakentaa kymmenen metrin päähän rannasta, nyt etäisyys rannasta on 25 metriä.

Kävimme Tapaninpäivänä katsomassa tilukset ja Salvoksen myyjä Petri Kinnunen tuli varmistamaan rekan pääsyn perille. Kaatotuomio tuli vain yhdelle mökkitien koivulle.

Pääsiäisenä kaadoimme talon paikalta 25 puuta ja 50 närettä. Säästö oli iso, sillä perustusporukalta tilattuna työ olisi maksanut 66 euroa tunti per mies.

Mökki oli paikoillaan Puumalassa 15.4., hyvissä ajoin ennen kesää. Sehän kävi nopeasti!

Mitä maksoi?

Perustus

Perustusurakka tasatun ja tiivistetyn sorapatjan päälle 3662 e

Tontista johtuneet lisäkustannukset

Miestyö 66 e / tunti x 22 tuntia 1452 e

Kaivinkoneen tuntihinta 86 e x 14 tuntia 1204 e

Suodatinkangas 89,60 e

Salaojaputket 5 kpl 174,50 e

Salaojan tarkastuskaivot, kaksi kpl  138 e

Aggregaatin vuokra 75 e x 2 päivää 150 e

Maantiivistäjän vuokra 78 e

Arvonlisävero 24 % 1348,58 e

Yhteensä perustus 6967,70 e

Perustuksen sorat 2847 e

Yhteensä 9787 e

Salvos Alisa -valmisaitta 22,5 m2

Tehtaalla valmistetut hirsimodulit, katto- ja lattiarakenteet, timpurintyöt, arkkitehtikuvat 10 409 e

Ovet, ikkunat, lukot, karapuut, pielilaudat, asennus 2994 e

Pintakäsittely sisältä ja ulkoa 1024 e

Lastaus, kuljetus, asennus 1343 e

Pakkaus- ja nostosuojat 234 e

Yhteensä noin 16 000 euroa

Lisäherkut

Hirsimuutos 70 millistä 95 millimetriin 1801 e

Terassi 2112 e

Turvalasit, isommat ikkunat,

paksummat ovet 1200 e

Eristeen lisäpaksuus 50 millistä 100 milliin 1031 euroa

Sähkösuunnitelma ja sähkötyöt, perustarvikkeet 1224 e

Yhteensä lisätarvikkeet 7637 euroa

Koko mökki ilman perustusta noin 23 640 euroa

Lisäksi

Kunnan rakennuslupa 607 euroa (lupa 280 e, kerrosalan mukaan 69 e, paikan merkitseminen 190 e, vastaavan työnjohtajan hyväksyntä, lainhuutotodistus 18 e).

Puuhella, piiput ja palosuojalevyt 3146 e

Kaikki yhteensä noin 37 100 e

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla