Lukijamme on säilyttänyt sokeriottimiaan "aarrelaatikossaan". Hyvin tehty, toteaa asiantuntijamme Pentti Avomaa. Hyväkuntoisten ottimien hinta on useita satoja euroja.

Olen aikoinaan ostanut huutokaupasta nämä venäläiset sokeriottimet, joita en kyllä raaski käyttää, vaan ne ovat minulla vain ”aarrearkussani” muiden pienten hopeaesineiden joukossa. Sinne ne ovat unohtuneet pitkiksi ajoiksi, mutta nyt satuin kaivamaan ottimet esille. Monet muut hopeaesineet ovat vuosien myötä tummuneet miltei rumiksi, mutta tämä säihkyy yhä hienosti.

Mistähän ottimet ovat, milloin tehty ja mikä voisi olla arvo?

Nimimerkki Sokeri pohjalla

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nämä emalihopeiset ja kullatut sokeriottimet on tehty vuonna 1889 Moskovassa. Emalointi on tehty niin sanotulla cloisonné-tekniikalla, jossa kuvioiden ääriviivat juotetaan alustaan metallilangalla, ja solut täytetään sitten erivärisillä emalikentillä. Se on siis varsin työläs menetelmä, mutta antaa kauniin lopputuloksen osaavissa ja viitseliäissä käsissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Venäläiset emalihopeaesineet ovat erittäin haluttuja keräilijöiden keskuudessa

Pitoisuusleima on tyypillinen venäläinen eli 84 – se tarkoittaa 84 zolotniki – eli hopeapitoisuus on 875 promillea. Painoa on aika paljon eli 46 grammaa. Leimat ovat varsin hankalassa paikassa tutkittaviksi, mutta tarkastaja on ollut Anatoli Artsybashev.

Tekijäkin selvisi vihdoin: hän on Pjotr Abrosimov, joka vaikutti Moskovassa 1869–1908. Hän on tunnettu hopeaseppä, jonka töitä on myyty maailman arvohuutokaupoissa. Venäläiset emalihopeaesineet ovat erittäin haluttuja keräilijöiden keskuudessa ympäri maailmaa. Nämä sokeriottimet näyttävät varsin hyväkuntoisilta – niitähän ei siis ole juurikaan raaskittu käyttää – joten arvioisin käyväksi hinnaksi 300–450 euroa.

Mitä haluat kysyä antiikista ja keräilytavaroista?

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla