Ryijyn tarina askarruttaa lukijaa. Keräilyn ja antiikin asiantuntija Pentti Avomaalla on oletus tarinasta, joka voi olla jo liiankin tuttu.

Tiedustelisin, kenen suunnittelema ryijy on? Entä kenen tekemä? Onko se miten yleinen ja mikä on sen arvo?

Mari Samuli

Tämänkin ryijyn kulkeutumisesta kysyjälle olisi mielenkiintoista tietää paljon enemmän. Ehkä suku on kotoisin Karjalasta, ja ryijy on tehty siellä aikoinaan? Tai sitten evakkomatkan jälkeen muistoksi taakse jääneestä kotiseudusta? Näistä ryijyistä monet on tehty juuri 1940- tai 1950-luvulla, mutta niitä tehtiin myös ennen sotia.

Karjalaan ja erityisesti Viipurin linnaan liittyviä maalauksia ja ryijyjä on tehty paljon – erityisesti tämän mallin mukaisia ryijyjä, joissa siis kuvio on sama, mutta värit vaihtelevat hieman. Ryijy on tehty ompelemalla nukat valmiiseen pohjaan. Ryijymalleja ja tarvikepaketteja myi Suomen Käsityön Ystävät, ja malleja julkaistiin myös mm. Kotiliesi-lehdessä. Väritys tietysti vaihtelee hieman sen mukaan, minkälaiseksi kukin tekijä on halunnut linnan ympäristöineen nähdä ja tehdä. Tai minkälaisia lankoja on sattunut löytämään.  

Kysyjä ei ole laittanut ryijyn mittoja, mutta otaksun, että ne ovat suunnilleen 100-115x130-145 cm. Sellaisia on ollut myynnissä niin kirpputoreilla kuin nettihuutokaupoissakin, ja pyyntöhinnat ovat olleet 60-90 euroa, koska kysymyksessä ei ole uniikkityö.

 

Isäni ja hänen armeijakaverinsa löysivät nämä astiat hyvin pakattuina lattian alta eräästä tuvasta, jossa saksalaiset olivat majailleet Lapin sotaan asti. Milloin Arabia on tehnyt astiaston. Mikä mahtaa olla astioiden arvo? Eeva

Asiantuntija vastaa:

Astiasto on mahtanut melko tuliterä silloin, kun se on pakattu tuvan lattian alle piiloon. Koristeaihe on Maisema, jota Arabia käytti lähes sata vuotta. Näissä astioissa on leima, jota käytettiin 1932–49.

Maisemaa on tehty ainakin sinisenä, punaisena ja harmaana.

Kyseessä on 6 hengen kahvikalusto, johon (alunperin) kuuluu kahvikannu, sokerikko, kermakko ja kuusi kuppiparia pullalautasineen. Yksi kuppi ja asetti näyttäisivät puuttuvan. Kahvikalusto ei ole vallan harvinainen eikä kallis, ehkäpä 100–150 euron arvoinen, jos kuudes kuppipari on olemassa – mutta kaluston tarina on palanen historiaa.


Kannattaako vanhoja Arabian Disney-astioita antaa lasten leikkeihin, vai olisiko ne parempi siirtää turvaan myyntiä varten?

Lukija kysyy:

"Äitini aikoi antaa omia leikkikalujaan lapsenlapsilleen. Otin ne kuitenkin pois heiltä, sillä nämä lienevät Arabian 1940-luvun lastenastioita. Onko näillä jotain arvoa vai pannaanko takaisin leikkeihin?"

Asiantuntija vastaa:

Teko oli julma lasten kannalta – mutta eipä siitä huolimatta palauteta astioita leikkeihin!

Nämä Disneyn Mikki Hiiret, Lumikit ja Kääpiöt ovat tavattoman suosittuja keräilijöitten keskuudessa. Lumikki-astiastoa valmistettiin vuosina 1939–1953 ja Mikki-kahviastiastoa 1937–1945. Kuvassa näkyvää Hannu ja Kerttu -astiastoa valmistettiin 50-luvulla.

Valokuvasta eivät pikkuviat näy, mutta jos esineet ovat aivan ehjiä, niitten arvo on helposti 30–50 euroa kuppiparilta ja ainakin saman verran sokerikolta. Ja koska tämänikäisiä Disney-esineitä ei enää lisää tule, arvo vain nousee.

Uskoisin, että lapset vielä aikanaan kiittävät viisaasta takavarikointipäätöksestä.

Päivitys 15.3.2017:

Maaliskuussa 2017 kahvikannusta, kermakosta ja sokerikosta koostuvasta Lumikki-asiastosta pyydettiin Huuto.netissä 245 euroa. Lumikki-kahvikupin pyyntihinta liikkui noin 50-90 euron välillä ja Lumikki-lautasen kappalehinta oli 35 euron luokkaa.

Hyvin säilynyttä Minni Hiiri -kahvikuppia kaupattiin 95 eurolla.