Ryijyn tarina askarruttaa lukijaa. Keräilyn ja antiikin asiantuntija Pentti Avomaalla on oletus tarinasta, joka voi olla jo liiankin tuttu.

Tiedustelisin, kenen suunnittelema ryijy on? Entä kenen tekemä? Onko se miten yleinen ja mikä on sen arvo?

Mari Samuli

Tämänkin ryijyn kulkeutumisesta kysyjälle olisi mielenkiintoista tietää paljon enemmän. Ehkä suku on kotoisin Karjalasta, ja ryijy on tehty siellä aikoinaan? Tai sitten evakkomatkan jälkeen muistoksi taakse jääneestä kotiseudusta? Näistä ryijyistä monet on tehty juuri 1940- tai 1950-luvulla, mutta niitä tehtiin myös ennen sotia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Karjalaan ja erityisesti Viipurin linnaan liittyviä maalauksia ja ryijyjä on tehty paljon – erityisesti tämän mallin mukaisia ryijyjä, joissa siis kuvio on sama, mutta värit vaihtelevat hieman. Ryijy on tehty ompelemalla nukat valmiiseen pohjaan. Ryijymalleja ja tarvikepaketteja myi Suomen Käsityön Ystävät, ja malleja julkaistiin myös mm. Kotiliesi-lehdessä. Väritys tietysti vaihtelee hieman sen mukaan, minkälaiseksi kukin tekijä on halunnut linnan ympäristöineen nähdä ja tehdä. Tai minkälaisia lankoja on sattunut löytämään.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysyjä ei ole laittanut ryijyn mittoja, mutta otaksun, että ne ovat suunnilleen 100-115x130-145 cm. Sellaisia on ollut myynnissä niin kirpputoreilla kuin nettihuutokaupoissakin, ja pyyntöhinnat ovat olleet 60-90 euroa, koska kysymyksessä ei ole uniikkityö.

 

J

Minulla on isoäitini isoisälle kihlajaislahjaksi tekemä IKL aiheinen ryijy. Väritys sini-harmaa-musta ja karhun kuva tietenkin keskellä. Koko n. 80*80 cm Mikäköhän on tällaisen arvo?

Sisältö jatkuu mainoksen alla