Tänä keväänä valmistuu 27 015 uutta ylioppilasta, joista 29 on viisikymppisiä tai vanhempia. 
Yli viisikymppiset kirjoittivat kolme laudaturia: äidinkielestä, ruotsista ja psykologista. Vaikeinta senioriylioppilaille oli englanti, jonka reputti kolme. Yli viisikymppiset eivät saaneet hylsyjä missään muussa aineessa kuin englannissa. 

Ylioppilaaksi voi valmistua, vaikka reputtaisi yhden pakollisista kokeista, jos muut kokeet menevät tarpeeksi hyvin ja tuottavat tarpeeksi niin sanottuja kompensaatiopisteitä. Ylioppilastutkintoon kuuluu vähintään neljä koetta. Ainoa pakollinen koe on äidinkielen koe, jonka lisäksi on valittava kolme koetta toisen kotimaisen kielen, vieraan kielen, reaaliaineiden ja matematiikan kokeista. Pakollisten kokeiden lisäksi kokelas voi suorittaa yhden tai useamman ylimääräisen kokeen.

Reaaliaineista yli viisikymppiset ylioppilaat kirjoittivat eniten yhteiskuntaoppia. Toiseksi suosituin oli terveystieto.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kirjoitettujen aineiden määrässä Suomen ennätys on 16 ainetta. Se on vuonna 2015 helsinkiläisestä Ressun lukiosta ylioppilaaksi valmistuneen Karoliina Koposen nimissä. Hän kertoi viime keväänä MTV3:lle urakoineensa uteliaisuudesta ja halusta rikkoa vanha ennätys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikkien aikojen parhaat arvosanat, 12 laudaturia, on kirjoittanut tänä keväänä Mikkelin lukiosta valmistuva Vikke Elfving.

Kevään vanhin ylioppilas on Ylöjärven Viljakkalassa asuva Pirkko Vuolle, 70. Aikanaan vain kansalaiskoulun käynyt nainen suoritti ensin netissä peruskoulun ja sen jälkeen lukion. Pirkon tarinan voit lukea täältä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla