- Voi kauheeta, 70-vuotias Pirkko Vuolle parahtaa kuullessaan, että on tämän kevään vanhin ylioppilas.

Ylöjärven Viljakkalassa asuva Pirkko Vuolle on tehnyt hurjan urakan viimeisten kahdeksan vuoden aikana: ensin hän suoritti netissä peruskoulun, sitten lukion. 

Nuorena tyttönä Pirkon opinnot jäivät kansalaiskouluun. Oppikouluun oli kotoa yli 70 kilometrin matka, joten mahdollisuutta pidemmälle opiskeluun ei ollut. Pirkosta tuli maalaistalon emäntä ja Auliksen vaimo. He pitivät 35 vuotta lypsykarjaa ja kasvattivat kolme lasta, kaksostytöt ja pojan. Pirkko on kehitysvammaisen poikansa omaishoitaja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun toinen tyttäristä otti tilan hoitaakseen ja eläkeikä alkoi lähestyä, Pirkko ryhtyi miettimään lukion käymistä. Kansalaiskoulupohjalla ei pääse lukioon, joten ensin oli käytävä peruskoulu pois alta. Pirkosta se oli helppo homma. Lukiossa piti alkaa tehdä todella töitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

- En ensin kertonut kenellekään, että aloitin lukion. Ajattelin, että jos en vaikka selviäkään. 

Reaaliaineet olivat Pirkon vahvuus, hän pitää lukemisesta ja nautti historian, uskonnon, maantiedon ja yhteiskuntaopin opiskelusta. Matikkakin meni hänen arvioimaansa helpommin, mutta englanti tuotti vaikeuksia.

- Ei sanojen opettelu niinkään, eikä edes kielioppi, mutta se kirjoitetun tekstin tuottaminen! Suomen kielessä ei ole niin tarkkaa, missä järjestyksessa sanat lauseessa ovat, mutta englannissa on.

Pirkko suoritti leijonanosan opinnoistaan netissä. Ylioppilaaksi hän valmistuu Karkun evankelisesta opistosta, jossa hän kävi englannin ja matematiikan tunneilla viimeisenä vuonna. Yli viisikymmentä vuotta nuoremmat opiskelutoverit ottivat hänet hyvin vastaan.

- Nuoret ovat muuttuneet siitä kun itse olin nuori. Oppilaat eivät jännitä opettajia millään lailla. Varmaan siinä on hyviäkin puolia, vaikka itseäni monesti tilanteet luokassa hymyilyttivät. 

Pirkko ryhtyi opiskelemaan omaksi ilokseen, ja suosittelee samaa muillekin, jos sitoutuminen ei pelota. Jos hän nyt aloittaisi alusta, hän yrittäisi järjestää niin, että pääsisi opiskelemaan enemmän paikan päällä.

- Oli aika haastavaa yksin keittiönpöydän ääressä opiskella englantia ja matikkaa. Toisaalta oli hienoa saada ahaa-elämyksiä! Ne ja kokeiden tulokset kannustivat eteenpäin. Yksi parhaista muistoista on kymppi uskonnosta todistuksessa.

Tulevaisuuden kannalta valkolakilla ei ole Pirkolle merkitystä, mutta keskusteluissa hän huomaa pärjäävänsä aiempaa paremmin. 

- Yleissivistävää tietoa on karttunut hirveästi. Tiedän, miten asiat ovat, ja mikä on faktaa.

4. kesäkuuta Pirkko pitää ylioppilasjuhlat. Suunnitelmat ovat vielä alkuvaiheessa, mutta sen hän jo uskaltaa luvata, että pöydässä on sekä suolaista että makeaa tarjottavaa. Jatkosuunnitelmia Pirkolla ei vielä ole - voi olla, että opiskelukin jossain muodossa vielä jatkuu.

-  Asumme kahdensadan metrin päässä kirjastosta, ja juuri nyt luen urakalla romaaneja. Niiden lukeminen jäi opiskelun aikana kokonaan.

Tammikuussa 70 vuotta täyttäneen Pirkon lisäksi myös Lohjan luokion iltalinjalta valmistuu vuonna 1946 syntynyt ylioppilas.

 

 

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla