Kirjailija Kaisa Haatanen yllättyi, kuinka vähän ja alakuloisesti meillä keskustellaan naisten ikääntymiseen liittyvistä ilmiöistä. Hän päätti kirjoittaa kirjan, jossa virtsankarkailu, dosetti ja kohdunpoisto voivat herättää myös hilpeyttä.

Kun kirjailija Kaisa Haatanen alkoi kirjoittaa kirjaa keski-ikäisen naisen elämästä, hän teki heti yhden tärkeän päätöksen.

–  Lupasin itselleni, että olen rohkea ja kirjoitan kaikesta, mistä haluan ilman turhaa kainostelua. Kun päätös oli tehty, sitä oli lopulta yllättävän helppo noudattaa.

Niin Kaisa Haatasen elokuussa ilmestyneeseen esikoisromaaniin Meikkipussin pohjalta tallentui ajatuksia ja viiltävän ironisia tilannekuvauksia virtsankarkailusta ystävien merkitykseen ja naapurihäiriköinnistä kulttuurielämyksiin. Aiheita, jotka kiinnostavat viisikymppistä naista, näppärästi aakkosjärjestykseen luetteloituna.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Inkontinenssisuojien myynti räjähti käsiin

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Iloinen kohdunpoistaja

Kaisa Haatasen kirjan päähenkilö Tytti Karakoski muistuttaa aika lailla Haatasta itseään. Myös Tytti on keski-ikäinen, kustannusalalla työskentelevä sinkku, joka rakastaa Englantia, hyvää viihdettä, omaa pikku autoaan, satunnaisia kekkereitä ja toisaalta täysin itselle omistettuja paitulipäiviä. Ja myös Tytti uskaltaa puhua ikääntymisestä, moninaisine lieveilmiöineen. Jos nyt vaikkapa kohdunpoistoa voi pitää jonkinlaisena lieveilmiönä.

"On ällistyttävää, kuinka vähän kohdunpoistosta puhutaan, edes naisten kesken."

– Juuri tuo kirjan luku kohdunpoistosta on herättänyt lukijoissa eniten reaktioita. On ällistyttävää, kuinka vähän siitä puhutaan, edes naisten kesken, Haatanen toteaa.

Hänen mielestään monet tuntuvat edelleen ajattelevan, että kohdunpoisto on määrittelee pysyvästi naisen seksuaalisuutta.

– Ja erityisesti, että kyseessä olisi kaltaisilleni lapsettomille naisille lähestulkoon aina erittäin traumaattinen kokemus. Minulle operaatio oli helpotus, pääsin eroon äärimmäisen hankalista kuukautisista. Siksi olenkin nauranut, että voin kirjan kautta antaa kohdunpoistolle uudet, iloisemmat kasvot.

Onko sinulla vaihdevuodet? Lue 10 kysymystä ja vastausta

Ikä joustaa

Meikkipussin pohjalta -kirjan ensimmäinen painos loppui ennen kuin se ehti kunnolla edes kauppoihin. Haatanen myöntää, että entisenä kustannuspäällikkönä hän halusi kirjoittaa kirjan, jota luetaan – ja myös ostetaan.

– Meiltä puuttuu viisikymppisten naisten viihdekirjallisuus. Keski-ikäiset naiset ovat kyllä huumorin kohteina, mutta eivät tekijöinä. Ja kun asettuu pilkan kohteeksi, voi ruoskia itseään ihan mielin määrin.

Eikä ikääntyminen Haatasen mielestä niin kamalaa ole kuin usein väitetään. Vaikka kremppoja alkaa kerääntyä, mieli ei kangistu. Oikeastaan ikä tuo kirjailijan mielestä ällistyttävän paljon henkistä joustovaraa.

"Meiltä puuttuu viisikymppisten naisten viihdekirjallisuus."

– Toisaalta olen nyt sama ihminen kuin 15-vuotiaana. Saan olla yhtä pöljä, mutta tällä elämänkokemuksella en kuitenkaan ole. Se on aika mahtava yhdistelmä.

Kysely

Onko sinulta poistettu kohtu?

Ei
Ei
57.4%
Kyllä
Kyllä
42.5%
Ääniä yhteensä: 40
Sisältö jatkuu mainoksen alla