Kansanedustaja Ilkka Kanerva, 70, on pisimpään eduskunnassa ollut poliitikko. Hän on ollut siellä vuodesta 1975.
Kansanedustaja Ilkka Kanerva, 70, on pisimpään eduskunnassa ollut poliitikko. Hän on ollut siellä vuodesta 1975.

Juttusarjassa tunnetut ihmiset kertovat, millaisen neuvon antaisivat nuoremmalle itselleen.

”Älä anna virran viedä itseäsi”

”Olen parantumaton poliittinen broileri, mutta rakastan ihmisiä. Ihmisten kohtaaminen palauttaa minut elämän perusarvoihin, inhimillisyyteen.

Kotikylässäni Lokalahdella osattiin auttaa ja ymmärtää ihmisiä lähellä ja kaukana. Maatiloja hoidettiin yhteisvoimin: se oli sitä taakanjakoa, josta nykyisin niin paljon puhutaan. Paikkakunnalle asutetuilta siirtolaisperheiltä oppi erilaisuutta ja toisten hyväksymistä. Vanhempani olivat mukana seurakunnan tilaisuuksissa, ja minäkin kävin 50-luvulla esimerkiksi lähetysilloissa, joissa järjestettiin keräyksiä Ambomaalle. Nyt huomaan, miten lähellä ne olivat nykyisiä ulkopolitiikan kehitysyhteistyökuvioita.

Tein ison virheen, että annoin virran viedä itseäni.

Mutta politiikan agendaa eivät hallitse vähä-osaiset, kuten köyhät ja sairaat, joilla ei ole omia voimavaroja. Tein ison virheen, että annoin politiikan todellisuuden ja virran viedä itseäni. Maailma kiehtoi, ja kun istui kokoushuoneessa jossakin maailman metropolissa, asia vei niin vahvasti, ettei pystynyt keskittymään muuhun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olen joutunut useamman kerran tukistamaan itseäni, etten antaisi valtapolitiikan imeä minusta ihmisyyttä tai murtaa omaa identiteettiäni. Jossakin metsässä tai merenrannassa on sitten tullut hiljentymisen ja itsetilityksen paikka. Otan silloin kuvaannollisesti rantaruovikosta kiinni ja näen, etten ole ollut oma itseni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen välillä sokaistunut.

Myös henkilökohtaiseen elämääni politiikka on vaikuttanut. Olen välillä sokaistunut. Kompastumiseni ovat haavoittaneet minua.

Jos olisin nyt aloittamassa poliittista uraa, en lipsuisi omista elämänarvoistani. Hyvä poliitikko on sellainen, joka on myös hyvä ihminen. Lokalahden inhimilliset arvot pitäisi sovittaa käyttöön kaikkialla.”

Lue myös:

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 17/2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla