Anopin lähes 40-vuotias hapanleivän juuri sai ET:n päätoimittaja Katriinan oivaltamaan jotain oleellista elämästä.

Jo ensivisiitillä anoppilassa kiinnitin huomiota keittiössä olevaan isoon ämpäriin. Se oli nostettu hyllylle aivan katonrajaan ja peitetty juhlavasti kauniilla puuvillaliinalla. Siellä lepäsi anopin hapanleivän juuri.

Itse juuri ei näyttänyt kovinkaan juhlavalta, sillä se oli vain taikinaa, jota oli jätetty kuivumaan ämpärin laidoille. Ohuelti, jottei homehtuisi.

Anoppi oli tehnyt juuren itse kefiiristä 80-luvun alussa. Kiivaimpina limppuvuosina appivanhemmat leipoivat yhdessä kolme pellillistä leipiä joka kuukausi. Yhdessä, koska anoppi leipoi leivät, mutta ison taikinan alustaminen oli miesten hommaa. Samoin kuin viiden kilon jauhosäkin kantaminen kerrostalon neljänteen kerrokseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

90-luvun alussa juuri muutti ämpäristä pienenä taikinamöykkynä neljänneslitran pakasterasiaan. Appivanhemmat olivat saaneet tietää, että juuri säilyy pakastimessa yhtä hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Juuri voi edelleen hyvin, ja sille on myös jälkipolvia luvassa.

Juuri kävi meilläkin hoidossa, kun appivanhemmat viettivät kesän mökillä ja lepuuttivat kaupunkipakastintaan sen ajan. Kuluneen rasian päällä luki himmeällä ”juuri”. Olen kova karsimaan vanhoja tavaroita ja pelkäsin koko kesän, että heitän vahingossa pois 40 vuotta tarkoin varjellun aarteen. Myöhemmin kuulin, että anoppi oli varmuuden vuoksi jakanut juurta useaan rasiaan ja pakastimeen.

Juuri voi edelleen hyvin, ja sille on myös jälkipolvia luvassa. Se alkaa pian elää ja kehittyä mökkinaapurin tyttären keittiössä, kunhan anoppi vain muistaa noukkia häntä varten kunnon nokareen valmiista taikinastaan.

Koko leipomisperinne kertoo kauniilla ja konkreettisella tavalla appivanhempieni pitkästä yhteiselosta ja yhteisistä arvoista. Heidän elämää seuratessa tuntuu, että arvokkaimmat asiat ovat lopulta hyvin yksinkertaisia – niiden pitää antaa vain rauhassa kehittyä ja kypsyä. Niin kuin vanhetessaan paraneva hapanleivän juuri ja pitkä yhteinen elämä.

Nautitaan kesästä, rakkaudesta ja perinteistä!

Katriina Palo-Närhinen
ET:n päätoimittaja

Ota yhteyttä: katriina.palo-narhinen@sanoma.com

Pääkirjoitus on julkaistu myös ET-lehden numerossa 13/2018. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla