Kesäinen Lappeenranta ei ollut enää sama kuin lapsuudessa. ET:n päätoimittaja Katriina päätti, että nauttisi vastedes kaupungista vain rakkaissa muistoissaan.

Olen aina rakastanut Lappeenrantaa. Lapsena ja nuorena kävin siellä joka kesä tätini ja serkkujeni luona. Iloiset eteläkarjalaiset, rehevät lehtimetsät ja Chymoksen karkkitehdas jäivät mieleeni ikiajoiksi.

Täti otti sukulaiset aina lämpimästi vastaan. Hänellä oli neljä omaa lasta, mutta kesäisin minä ja siskoni mahduimme hyvin joukon jatkeeksi. Joskus mukana oli pikkuserkkujakin.

”Söimme vetypiirakat torilla.”

Täti piti keskustelemisesta ja oli kiinnostunut kaikesta ja kaikista: luonnosta ja historiasta, tuttavista ja tuttavien tuttavista. Hän tutustutti minut Lappeenrantaan ja sen historiaan ja erityisesti omaan sukuumme esi-isineen. Hän matkusti paljon ja rohkaisi minuakin ulkomaanmatkoille. Kerran hän jopa järjesti minut lappeenrantalaisnuorten Amerikan-reissulle, koska omassa kotikaupungissani sellaista ei ollut tarjolla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tänä kesänä vierailimme mieheni kanssa taas Lappeenrannassa. Tätiäni emme enää tavanneet. Hän kuoli viime talvena 87-vuotiaana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teimme samoja asioita, joita tädinkin kanssa teimme: söimme vetypiirakat torilla, ja kyllä, Laakon kojulla, sillä tädin mukaan juuri Laakon mamma oli 60-luvulla keksinyt tuon tuhdisti täytetyn lihapiirakan. Kävimme linnoituksella ja tutkimme 1700-luvun pikkuvihan muistomerkkiä ja sen keskellä törröttävää puunpalaa. Muistomerkkiin isketty laatta tosin kertoi, ettei puu ollutkaan kellunut veressä, kuten täti oli minulle sanonut.

”Minulle kaupungin henki oli hävinnyt tädin mukana.”

Meillä oli mukavaa, mutten usko, että enää palaamme Lappeenrantaan. Minulle tärkeä kaupungin henki oli hävinnyt tädin mukana.

Monet hyvät muistot ovat sidoksissa hetkeen, jossa ne syntyvät. Kun muistot irrottaa ajasta, niiden taikapöly karisee. Tärkeintä ei kuitenkaan ole testata, kestävätkö muistot tätä päivää, vaan nauttia tunteista, joita ne yhä herättävät. Lappeenranta on nyt parhaimmillaan muistoissani, yhdessä tätini kanssa.

Nautitaan lämpimästä syksystä ja mukavista muistoista!”

Katriina, päätoimittaja

Ota yhteyttä: katriina.palo-narhinen@sanoma.com

Uusi ET-lehti 18/2018 on ilmestynyt. Uusimman digilehden löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla