Toimittaja, kirjailija Maarit Tyrkkö, 70. Tyrkön toimittama Köyhä laulaja ja laulajan poika - Henry Theelin elämää duurissa ja mollissa -kirja ilmestyi syksyllä.
Toimittaja, kirjailija Maarit Tyrkkö, 70. Tyrkön toimittama Köyhä laulaja ja laulajan poika - Henry Theelin elämää duurissa ja mollissa -kirja ilmestyi syksyllä.

Jos voisin antaa yhden neuvon -juttusarjassa ihmiset kertovat, millaisen neuvon antaisivat nuoremmalle itselleen.

”Pysähdy välillä, älä juokse elämän läpi”

Nuorena kiiruhdin eteenpäin, tapahtumasta toiseen. Talletin muistoja leikekirjoihin ja pahvilaatikoihin ja säilytin kaikki toimittajana nauhoittamani keskustelut.

Aikaa tuntui riittävän vaikka mihin.

Vauhtini on ollut kova, ja mielenkiintoiset tapahtumat ja ihmiset ovat seuranneet toisiaan. Toimittajana tutustuin myös Urho Kekkoseen ja hänelle tärkeisiin ihmisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kohtauksen nähdessäni sisälläni kasvanut tunteiden tulivuori alkoi purkautua.

Nyt olen saanut seurata elämääni Tampereen Työväen Teatterin lavalla. Vielä tämän kevään ohjelmistossa on näytelmä Presidentti ja tyttö, joka on avannut itselleni elämästäni jotakin muuta kuin kirjoittamani kirjat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näytelmässä on kohtaus, jossa presidentti kysyy tytöltä, työntäisikö tyttö häntä pyörätuolissa Seurasaaressa, jos hän sairastuisi. Tyttö lupaa. Presidentti jatkaa: ”Entä jos sairastuisin niin (näyttää päätään), ettei yhteistyöstämme tulisi enää mitään, lupaatko silloin jatkaa omaa elämääsi ja etsiä jonkun, joka pitää sinusta huolta?” Tyttö lupaa – koska ei usko, että niin ikinä tapahtuisi.

Kohtauksen nähdessäni sisälläni kasvanut tunteiden tulivuori alkoi purkautua. Silmäni kostuivat. Mietin, olenko onnistunut tehtävässäni ja lupauksissani.

Päiviinsä ja itseensä katsominen vaatii vuosien kokemusta ja viisautta.

Elämästä tulisi nauttia joka päivä ja oppia ymmärtämään sitä syvemmin.

Huomaan yhtäkkiä olevani 70-vuotias. Muistot ovat tallella, mutta minulla on tunne, etten ehkä ehdi käydä keräämääni materiaalia läpi. On yhä vaikea pysähtyä. Olen kasvanut kiinni vauhtiin.

Elämästä tulisi nauttia joka päivä ja oppia ymmärtämään sitä syvemmin: käydä välittömästi läpi kokemuksia, iloita ja oppia niistä.

Opettelen pysähtymään nyt. Eläkeiän yksi tarkoitus on antaa aikaa itsensä ymmärtämiseen. Eräänä päivänä elämä on väistämättä ohitse.

Tuntuu haikealta. Olisinpa aloittanut pysähtymiset jo nuorena.

Artikkeli on julkaistu ET-lehdessä 7/2018.

Lue myös:

Sisältö jatkuu mainoksen alla