Sinikka Sokka juhli elokuussa 70-vuotissyntymäpäiviään. Hänet nähdään tällä hetkellä Kansallisteatterin Musta Saara -musikaalissa.
Sinikka Sokka juhli elokuussa 70-vuotissyntymäpäiviään. Hänet nähdään tällä hetkellä Kansallisteatterin Musta Saara -musikaalissa.

Jos voisin antaa yhden neuvon -juttusarjassa tunnetut ihmiset kertovat, millaisen neuvon antaisivat nuoremmalle itselleen.

”Kun lapsesi on pieni, elä hänen ehdoillaan”

”Kun tyttäreni Emilia syntyi vuonna 1977, olin 29-vuotias. Vaikka minulle silloin hoettiin, että lapsi on pieni vain vähän aikaa, en syvällisesti ymmärtänyt asiaa. En tajunnut, että uraa ehtii elämässä kyllä tehdä, mutta lapsuuden lyhyttä aikaa oman lapsen kanssa ei saa koskaan takaisin.

Sodanjälkeinen sukupolvi halusi luoda omanlaisensa suhteen vanhemmuuteen. Silloin oltiin lastenkasvatuksessa hyvin radikaaleja ja väitettiin, että laatu korvaa määrän. Me nuoret uskoimme siihen helposti. Ajattelimme, että lapsi kyllä pärjää ja hänet voi ottaa mukaan minne tahansa.

Olin nuorena ammatillisesti epävarma ja itsetuntoni oli heikko.

Olin nuorena ammatillisesti epävarma ja itsetuntoni oli heikko. Työtahti oli kova. Kun sain kiinnityksen KOM-teatteriin, olin jatkuvasti kiertueilla, usein pari kolme viikkoa kerrallaan. Siitä seurasi, että minulle ei päässyt kehittymään oikeanlaista kiintymyssuhdetta tyttäreeni.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tein mielestäni silloin oikein. Olin älyttömän kiinnostunut omasta työstäni, mutta pelotti sanoa, että haluaisin nyt pitää tauon ja olla lapsen kanssa kotona. Me naisnäyttelijät vaikenimme, kun kiertuekäsky tuli. Kärsin ristiriidasta ja olin välillä hyvin ahdistunut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

En voi syyttää ketään ratkaisustani.

En voi syyttää ketään ratkaisustani. Minusta tuntuu, että meidän naisten itsetunto on edelleen kapealla pohjalla, meidän on vaikea tehdä itsenäisiä päätöksiä. Jokaisen pitäisi löytää ja tehdä ne asiat, jotka ovat omalle henkiselle kehitykselle tärkeitä.

Meillä on Emilian kanssa nykyisin ihan hyvä suhde, olemme paljon tekemisissä keskenämme. Hän on pärjännyt elämässään hienosti. Silti tilanteen korjaaminen ja läheisyyden tavoitteleminen myöhemmin on vienyt enemmän voimia kuin jos läheisyys olisi syntynyt lapsuuden aikana.

Tyttäreni on tehnyt erilaisen valinnan. Hän on paljon kotona lastensa kanssa.”

Kenen neuvon sinä haluaisit lukea? Ehdota osoitteeseen et-lehti.fi@sanoma.com

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 6/2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla