Kun rakkaus kolkuttaa uudestaan ovelle, mistä merkeistä huomaa, että hän on se oikea, puolisoista parhain? ET-lehti kysyi asiaa kokeneelta terapeutilta.

Kun uusi rakkaus löytyy vaikka pitkän eroprosessin jälkeen, on helppo huomata kumppanin hyvät puolet.

Kun huonoja sitten löytyy, tulee helposti mietittyä, että onkohan tuo kumppani edes oikea. Pitkän linjan terapeutti ja hyvinvointiyrittäjä Sampsa Korhonen kertoo ET-lehdelle, mistä merkeistä huomaa, että kyseessä on "se oikea".

”Jokaisella on omat mieltymyksensä, kriteerinsä ja yksilölliset arvonsa. Yleisellä tasolla hyvässä suhteessa kummankin pitäisi yhtälailla ‘saada toteuttaa omia tarpeitaan tasapuolisesti’.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhteinen asioiden jakaminen ja intiimi läheisyys – tarve näihin on yksilöllistä. Kannattaa silti tarkastella, kohtaavatko niiden halu ja määrä arvojesi ohessa kumppanisi kanssa?

"Kummankin tarpeille, kiinnostusten kohteille ja elämän intohimojen toteuttamiselle tulisi olla tilaa."

Rakkaussuhteessa huomioi toista jo luonnostaan, mutta on oltava myös lupa ja vapaus olla oma itsensä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miellyttämisen halusta voi toteuttaa liikaa toisen toiveita ja tarpeita. Liika kiltteys ja ‘uhrautuminen’ johtaa vain oman pahan olon kasautumiseen. On myös ihmisiä, jotka nauttivat uhrautujasta vierellään, mutta kyse on useimmiten uhrautujan omista tiedostamattomista käytösmalleista. Pidän erityisen paljon tästä pariterapian vakiokysymyksestä: ’kysy itseltäsi, voisitko hyväksyä toisen teot ja arvot yhtälailla ominasi’?

Jos heräät – suhteesta toiseen – toimivasi itseäsi vastaan, rajoittavia uskomuksia pitää alkaa kyseenalaistaa ja haastaa. Vai haluatko muka lopun elämääsi kärsiä niistä?

Apua voi hakea tietyistä kursseista, kirjoista tai tarvittaessa hyvän terapeutin kautta. Kaiken ei-toivotun, minkä on onnistunut oppimaan, siitä voi ja pystyy oppimaan ajan ja poisharjoittelun myötä myös pois.

Kun uusi rakkaus koputtaa ovellesi, olisi tietenkin viisainta yrittää edes yhdistää sydämensä ääni, sisäinen elämänviisautensa ja looginen järkikin toisiinsa. Ei se tosin ole aina niin helppoa.

Joskus voi myös joutua pettymään. Mutta ilman riskinottoa, sydämen haavoittumisen uhallakin, voi jäädä helposti soittelemaan lehdellä. Jos empimisen takana on rohkeuden puutetta, pitäisi uskaltaa toimia, heittäytyä hetkeen.

"Rakkauden kutsun tuntee kyllä sydämessään. Liika odottelu jättää sinut junasta."

Vaikka suhde voi saada sydämesi kehräämään ilosta, olemisen ilo on kuitenkin oltava valmiina itsellään.

Monet kasaavat valtavia ja usein epärealistisia odotuksia suhteilleen. Moni luo turhaan draamaa, tai ainakin kohtuuttomia paineita toiselle sekä rakkaudelle. Pitäisi muistaa, että vastuu onnellisuudesta on aina vain jokaisella itsellään.”

Sampsa Korhonen on valmennus- ja terapia vastaanottoa sekä erilaisia koulutuksia ja kursseja ammatikseen pitänyt pitkälinjan aikuiskouluttaja, hyvinvointiyrittäjä, henkinen valmentaja ja NLP- ja suggestoterapeutti.
Email: info@sampsakorhonen.fi

Miten sinä olet löytänyt kumppanisi? Mistä huomasit, että hän on se oikea? Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Kysely

Etsitkö vielä sitä oikeaa?

Kyllä
Kyllä
55.0%
En
En
45.0%
Ääniä yhteensä: 40
Vierailija

Eiköhän sen tunnista sitten omista tunetumiksistaan. Oikea tyyppi ei jätä kylmäksi - ei hyvässä eikä pahassa. Eikä se vaimo olisi minua hyväksynyt, jos olisimme olleet epäsopivat toisillemme.
- Matti

Sisältö jatkuu mainoksen alla