Hannamari Shakyan uusi valokuvakirja tarkastelee pitkiä parisuhteita.
Hannamari Shakyan uusi valokuvakirja tarkastelee pitkiä parisuhteita.

Kun valokuvaaja Hannamari Shakya alkoi tehdä kirjaansa pitkään yhdessä olleista pareista, hän ihmetteli, miksi hänen omat suhteensa päättyvät aina niin lyhyeen.

– Vanhempani olivat olleet pitkään yhdessä, mutta minusta tuntui silloin, että parisuhteeni olivat epäonnistuneet, sanoo Hannamari Shakya, 45.

Miksi parisuhteeni kaatuvat? Olenko loppuelämän yksin? Muun muassa näitä kysymyksiä Hannamari toteaa pohtineensa tuolloin.

Vuosi oli 2007. Hannamari oli alkanut haastatella pariskuntia Tavallaan voi rakastaa -kirjaansa. Tarkoituksenaan hänellä oli tutkia puolisoiden välistä suhdetta pitkässä liitossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Koskaan en ole halunnut vaihtaa”

”Ei minun tarvitse näyttää rakkauttani hänelle. Riittää, että olen kotona. Ajatuskin rakkaudentunnustuksesta raivostuttaa. Kyllä hänen on tähän mennessä täytynyt se tajuta.”
– Matti

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matti on ollut Salmensa kanssa yhdessä 53 vuotta, ja heidän tarinansa päätyi Hannamarin kirjaan, joka valmistui tänä keväänä. Seitsemän vuoden työskentelyn jälkeen.

Muun muassa Salme ja Matti kertovat kirjassa avoimesti avioliitostaan, joka on ollut ”myrskyisä eikä kovinkaan tasapainoinen.”

”Mutta koskaan en häntä ole halunnut vaihtaa. En koskaan saisi parempaa”, Salme mainitsee kirjassa.

Salmen ja Matin lisäksi kirjassa on 33 muuta paria. Hannamarin mukaan näiden parien kertomuksissa toistuvat samat jutut: pitkän suhteen salaisuus on ennen kaikkea jokapäiväinen anteeksianto. Hän oppi, että yhdessä ei voi elää pitkään, ellei ole valmis luopumaan jostain. Pitää osata taipua.

– Parisuhteessa ei ole kahta minää. Näin oli ollut aikaisemmissa suhteissani. Ymmärsin, että minä ja hän ovat nyt me. Kahdesta pitää syntyä uusi yksikkö, Hannamari vakuuttaa.

”Emme mieti, mitä jäi taakse”

Samaan aikaan kun Hannamari työsti kirjaansa, hän löysi nykyisen miehensä. Tämän kanssaan hän meni naimisiin vuonna 2009.

– Tulin usein keikoilta kotiin innostuneena ja kerroin miehelleni, mitä olin oppinut.

Yksi tärkeistä Hannamarin huomioista oli myös se, että puolisoilla pitää olla jokin yhteinen asia, joka kiinnostaa molempia. Silloin liitto voi kestää pitkään.

Vaikka molemmat tekisivät erilaisiakin asioita erikseen, täytyy hankkia elämää yhdessä ja katsoa samaan suuntaan, Hannamari kuvailee.

”Elämämme jatkuu varmaan loppuun saakka samanlaisena kuin nyt. Jokainen päivä on uusi, emmekä mieti, mitä jäi taakse, vaan katsomme eteenpäin.”
– Salme

”Avioliitto ei koskaan ole reunalla”

Kirjansa pareja Hannamari haastatteli ensin laajasti ja kuvasi jopa kolmeen kertaan. Kun lähipiiri oli päässyt lukemaan jopa 15 sivun henkilöhaastatteluja, tekijän ote muuttui täysin. Otin ikään kuin rusinat pullasta, Hannamari sanoo.

Erityisen haastavaa valokuvakirjan tekemisessä on Hannamarin mielestä se, miten kuvata ihminen rehellisenä, omana itsenään.  Hän antoi jokaiselle parille tiukat ohjeet. 

– Sanoin aina ensimmäiseksi, että älkää esittäkö mitään. Emme ole pelkästään hymyileviä, käsistä kiinni pitäviä ihmisiä, Hannamari muistelee.

– Usein ihmisiä kuvataan esteettisesti ja epätodellisesti. Ne ovat söpösteltyjä kuvia. Halusin pois tästä muotista.

Tavallaan voi rakastaa -kirjassa on mukana pareja, jotka ovat olleet yhdessä niin 22 kuin 70 vuotta.  Suurin osa heistä oli Hannamarille tuntemattomia entuudestaan. Vahva taustatyö huokuu kuvista: parien arvokkuus ja avoimuus puskee läpi katsojalle saakka.

Kuvista katsoo tavallisen näköisiä suomalaisia pariskuntia. Kaikilla on päällään arkivaatteet, hupparit, farkkushortsit ja neulepaidat. Kuvissa istutaan sohvalla, keittiön pöydän ääressä tai ulkona, kuten Salme ja Matti, Hannamarin vanhemmat.

”Tämä on elämäni paras paikka, ja täällä olen ollut onnellisin. Luonto on uskomattoman vaikuttava. Salme ei halua lähteä täältä, ja ymmärrän häntä täysin. Minä taas en ajattele, että kohta tämä loppuu. Minulle elämä tai avioliitto ei koskaan ole reunalla.”
– Matti.

Onko sinun parisuhteesi kestänyt kauan? Mitä pitkä liitto tarvitsee toimiakseen. Kerro kokemuksesi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Katso lisää ET-lehden henkilöhaastatteluja tästä.

En nyt sanoisi noinkaan. Omat vanhempani ja isovanhempani ovat eronneet, samoin mieheni vanhemmat. Me olemme syntyneet 1972 ja 1973, naimisissa nyt 20 vuotta. Isosiskoni on miehensä kanssa (1967 ja 1964) ollut naimisissa 29 vuotta. Mielestäni avioliitossa on rakastamisen lisäksi tärkeää kunnioittaa ja arvostaa puolisoaan. Kun on samanlaiset perusarvot, voi muista asioista sitten vaikka vähän kiistellä :) Artikkelissa mainittu anteeksianto ja yksikkönä toimiminen ovat myös tärkeitä, erityisesti silloin kun liittoon on syntynyt lapsia.

Vanhempien ja isovanhempien virheistä voi oppia, meillä asioista keskustellaan ja sitten ne jätetään taakse. Vanhoja asioita ei kaivella jokaisen riidanpoikasen aikana ja erolla ei uhkailla.

En usko että kaikki pitkät avioliitot ovat onnellisia. Sitä vaan ollaan yhdessä kun esim. ei viitsitä tai ei jakseta erota. Toinen voi olla toisesta riippuvainen tai niin alistettu ettei psyykkisen tilanteensa vuoksi jaksa tehdä asioille mitään, vaikka haluaisi.

Ihailen niitä liittoja joissa molemmat osapuolet kunnioittavat toisiaan ja toistensa mielipiteitä, liittoja joissa toinen kuuntelee ja ymmärtää, tai ainakin yrittää ymmärtää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla