55+ -vuotiaat ovat talousasiantuntija  Sixten Korkmanin mielestä liian hyvin koulutettuja, hyväkuntoisia ja osaavia syrjäytettäväksi työelämästä.

Talouden asiantuntija Sixten Korkman on suurten ikäluokkien edustaja ja edelleen työelämässä. Sama mahdollisuus pitäisi hänen mielestään olla nykyistä useammalla muullakin viidenkymmenen vuoden paremmalle puolelle ennättäneellä

– Puheet siitä, että kyllä työpaikkojen määrä lisääntyy kunhan vain työntekijöitä on entistä enemmän tarjolla, varmasti suututtavat niitä 55+ -ikäisiä, jotka mielellään tekisivät töitä, mutta eivät niitä saa.

Yli viisikymppisten sysääminen syrjään on Korkmanin mielestä haaskausta maassa, jonka menestys perustuu osaamiselle ja sen hyödyntämiselle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Monet tuon ikäisistä ovat nykyään hyvin koulutettuja osaajia, joiden ammattitaitoa ja kokemusta tarvitaan työelämässä. Asennemuutosta tarvitaan, että työantajat alkavat arvostaa tietoa ja kokemusta. Myös siitä on huolehdittava, etteivät mitkään työnantaja- tai sosiaalivakuutusmaksut tai verotus jarruta 55+ -ikäisten palkkaamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ikääntymisen vaikutuksia esimerkiksi jaksamiseen ei Korkmanin mielestä työelämässä tarvitse kieltää.

– Jotkut yritykset jo tarjoavat vanhemmille työntekijöille mahdollisuuden tehdä työtä kevennetyssä muodossa, kun haluavat pitää kiinni osaajista.

Työelämään vaaditut joustot voisivat palvella ikääntyvien työllistymistä.

"Paikalliset sopimukset työpaikoilla
pitäisi nähdä mahdollisuutena
eikä vain uhkana."

– Esimerkiksi paikalliset sopimukset työpaikoilla pitäisi nähdä mahdollisuutena eikä vain uhkana, Korkman toivoo.

– Toki silti neuvotella pitää ja sopia työelämään pelisääntöjä ja reunaehtoja.

"Arvokasta on olla kiinnostunut"

Kiinnostus yhteiskunnaisiin asioihin ja halu hankkia tietoa on Korkmanin mielestä kannatettavaa meille jokaiselle.

– Ehkä maailma ei siitä muutu erityisen paljon paremmaksi, jos istumme kaksi tuntia lukemassa lehtiä tai kirjoja, mutta on arvokasta olla kiinnostunut yhteisistä asioista. Tietotulvan keskellä voi olla vaikeaa hahmottaa, miten talouden koko kuva muodostuu, mutta yllättävän paljon saa irti esimerkiksi netistä tai lehdistä – kunhan muistaa säilyttää kriittisyyden.

Korkman kirjoittaa itsekin lehtitekstiä, talouskolumneja Helsingin Sanomiin. Niitä on kiitetty helppolukuisiksi. Myös torstaina julkistetun kirjansa Väärää talouspolitiikka hän lupaa kirjan esipuheessa olevan ymmärrettävissä, vaikka ei olisi talousekspertti.

Edellisen kirjansa Talous ja utopia hän kirjoitti ajatellen lukijaksi lapsenlastaan.

Nuoruuden meritarinat kirjaksi

Sixten Korkman on 67-vuotias. Hänen professuurinsa Aalto-yliopistossa päättyy tammikuussa.

– Yliopistolla on näihin tehtäviin yläikäraja, se on ihan oikein, kommentoi hän pestinsä loppumista.

– Työ on minulle suuri osa identiteettiäni ja elämäni sisältöä. Tiedän olevani onnekas, kun olen saanut tehdä töitä, joihin olen tuntenut intohimoa.

Tekemistä Korkmanilla riittää tammikuun jälkeenkin. Hän osallistuu lukuisten säätiöiden, järjestöjen ja yhdistysten hallitus- tai johtokuntatyöhön. Joukossa on muun muassa Maailman Luonnon Säätiö WWF, lasten syöpäsäätiö Aamu, ruotsinkielinen ajatushautomo Magma ja Suomen Akatemian strategiatyöryhmä.

Vähän nolottaa, että olen lupautunut niin moneen paikkaan, ei se ihan järkevää ole.

"Aion vielä kirjoittaa
lapsenlapsille jotain sellaista,
mitä ei laajemmin julkaista."

– Minulle on tärkeintä, että voi joka aamu herätä hyvillä mielin ja ajatella, että vielä tänäänkin voin oppia jotain uutta. Aion vielä kirjoittaa lapsenlapsille jotain sellaista, mitä ei laajemmin julkaista. Aiheena on "kun isoisä merillä seikkaili". Olin nimittäin nuorena kolme vuotta merillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla