Moni odottaa eläkepäiviä, mutta jotkut taas pelkäävät aikaa, kun työ ei enää rytmitä elämää. Kaikkien kannattaa valmistautua elämänmuutokseen, eläkevalmentaja vinkkaa.
Eläkkeellepääsy odottaa – ja päässä pyörii miljoona asiaa. Miten se muuttaa elämäni?
Eläkevalmentaja rauhoittelee: eläkkeelle pääsyssä ei ole kysymys mistään suuresta mullistuksesta, yksi elämänvaihe vain päättyy ja toinen alkaa. Joku taas saattaa joutua tahtomattaan pois työstä vaikkapa yt-neuvottelujen kautta ja silloin elämä muuttuu enemmän.
– Eläkkeelle pääsemisen ja lähtemisen välinen ero on siinä, että pääsemisen ratkaisee joku muu kuin eläkkeelle lähtijä itse. Lähtijä taas päättää asiasta itse, eläkevalmentaja Ilari Rantala sanoo.
Hänen mukaansa eläkkeelle siirtyminen aiheuttaa ratkaisevan muutoksen neljässä asiassa. Näihin kannattaa varautua jo hyvissä ajoin.
1. Ennakoi talous
Käteen tuleva rahamäärä pienenee. Siihen voi varautua pyytämällä eläkelaitoksesta etukäteisarvion, josta näkee ainakin eläkkeen suuruusluokan. Sitten voi katsoa, miten sen hetken kulutustottumukset mahtuvat tulevan eläkkeen piiriin.
2. Pidä huolta ihmissuhteista
Suurin osa päivittäisistä ihmissuhteista liittyy tavalla tai toisella työhön; työtoverit, esimiehet, alaiset, asiakkaat, yhteistyökumppanit. Kun ne jäävät pois, mitä jää jäljelle? Perhe, sukulaiset, ystävät, tuttavat. Lukumääräisesti edellistä pienempi joukko.
Määrä ja laatu ovat kaksi eri asiaa. Työn kautta on saattanut syntyä hyviä ihmissuhteita, ehkä peräti ystävyyksiä. Olennaisempaa kuin määrässä tapahtuvat muutokset on se, että vastuu ihmissuhteiden ylläpitämisestä jää eläkkeelle siirryttäessä meille itsellemme. Jos lakkaamme pitämästä yhteyttä ystäviimme, niin ennen pitkää he lakkaavat pitämästä yhteyttä meihin.
3. Huolehdi ajankäytöstäsi
Työ sanelee päivärytmin, viikkorytmin, kuukausirytmin, vuosirytmin. Eläkeläinen päättää ajankäytöstään itse. Se onkin ehkä eläkkeelläolon paras puoli, mutta siihen sisältyy myös vastuu.
Jos elämä alkaa luisua viihteen puolelle, työnantajalla on mahdollisuus, jopa suorastaan velvollisuus puuttua asioihin. Jos eläkeläisen elämä alkaa mennä liiaksi viihteelle, niin mistä löytyy sen lopettaja? Työpaikka on turvaverkko. Eläkkeellä jokainen on oman onnensa varassa.
4. Tutustu itseesi
Eläkeläisen identiteetti muuttuu. Työminä on meissä usein kiinteämmin mukana kuin itse tiedostamme. Kun se jää pois, mitä tilalle? Ihminen voi ruveta eläkeläiseksi, mikä voi tarkoittaa melkein mitä vain sohvaperunasta Aira Samulinin kaltaiseksi duracellpupuksi.
Eläkeläisestä voi tulla entinen jokin: varsin monissa syntymäpäiväkuvissa on edelleen tittelinä työelämän aikainen nimike. 90-vuotias esitteleee itsensä pankinjohtajana, vaikka ei ole ollut 30 vuoteen pankissa muuta kuin asiakkaana.
Jokainen voi myös viimein ruveta ihan joksikin muuksi, aloittaa uuden elämän vielä eläkevuosinaan.
Miten sinä koit tai koet eläkkeelle siirtymisen? Millaisin avuin selvisit muutoksesta? Kerro kokemuksesi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.
Tilannehan oli varmaankin elinkustannusten rintamalla se tasokin aivan toinen kuin tänä päivänä?
Kyllä ne aina käsi kädessä kulkee, henkilön tulot suhteessa menoihin.
Saan aika pientä eläkettä, kun sen aika tulee. Vapaaehtoisesti hoidin lapsiani kotona, en halunnut heitä päiväkotiin. Esikouluun menivät ja kouluun. Kunnollisia niistä on kasvanut, sitä ei paksumpi pankkitili korvaa.