Joka toinen työssäkäyvä suomalainen haaveilee asuvansa eläkeläisenä osan vuodesta ulkomailla, paljasti Kiinteistömaailman ja Danske Bankin teettämä kysely.  Jo eläkkeellä olevia ajaa muuttopuuhiin halu päästä asumaan entistä vaivattomammin.

Eläkepäivinä ei jämähdetä paikoileen, vaan matkustellaan ja harrastetaan, selvisi Kiinteistömaailman ja Danske Bankin teettämästä kyselystä. Muuttaminenkin kiinnostaa. Moni vielä työelämässä oleva on valmis hankkimaan eläkevuosina toisen kodin ulkomailta, tai muuttamaan maailmalle jopa pysyvästi.

Kiinteistömaailman kyselyyn vastasi reilu tuhat suomalaista. Viidesosa heistä oli 55–74-vuotiaita.  Tämänikäisistä lähes puolet arvioi melko varmasti asuvansa eläkepäivinä osittain ulkomailla. Muuttoa kotimaassa suunnitteli 39 prosenttia vastaajista.

Helppo koti läheltä lapsia

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jo eläkkeelle siirtyneita muuttoon innostaa halu tehdä elämästä helpompaa, viettää aikaa läheisten kanssa ja toteuttaa haaveita. Kiinteistömaailman välittäjät listasivat syyt, jotka useimmiten saavat ihmiset ryhtymään eläkepäivillä muuttopuuhiin:

  • Entisen kodin tilalle halutaan vaivattomampi asunto.
  • Mieli tekee asumaan lähemmäs lapsia.
  • Asunnon vaihto edullisempaan vapauttaa varoja muuhun käyttöön.
  • Muutto palvelukeskukseen.
  • Paluu lapsuusmaisemiin kiinnostaa.
  • Muutto vanhainkotiin tai hoitolaitokseen.
  • Halu asettua asumaan pysyvästi vapaa-ajanasunnolle.
  • Muutto ikäihmisten ryhmäasuntoon tms.
  • Muutto ulkomaille.
  • Halu kohentaa asumisoloja vaihtamalla entistä kalliimpaan asuntoon.

Asuntokauppa virkistymässä

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiinteistömaailman-ketjun välittäjät arvioivat kahdesti vuodessa asuntokaupan tilaa. Tämän kevään arvio on, että asuntokauppa vilkastuu seuraavan puolen vuoden aikana selvästi vuodentakaisesta. Arviot koskevat käytettyjä asuntoja.

Parhaiten vetää yksiöiden ja kaksioiden kauppa, mutta välittäjät odottava myös omakotitalojen myynnin vilkastuvan.

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkisen mukaan myyntinäkymät ovat parantuneet Uudenmaan lisäksi erityisesti Tampereen ja Pirkanmaan seudulla, sekä Oulun, Kuopion ja Jyväskylän alueeilla. 

Pienten kerrostaloasuntojen hintoihin enemmistö välittäjistä odottaa 1-3 prosentin nousua niin Uudellamaalla kuin muuallakin Suomessa. Suuremmissa asunnoissa sekä rivi- ja omakotitaloissa hintataso pysyy ennallaan.

Lähteet: Kiinteistömaailman 44. Kiinteistönvälittäjäbarometri, Kiinteistömaailman ja Danske Bankin Eläkekysely

Sisältö jatkuu mainoksen alla