Vuokko ja Martti Leppäniemellä on takanaan jo kaksitoista talvea Algarven rannikolla. Mukaan Atlantin äärelle pakataan hanuri ja akvarellivärit. Rahaa kuluu 30–40 prosenttia vähemmän.

Golfia, vesijumppaa, tanssia, lenkkeilyä rannalla. Siinä Vuokko, 72, ja Martti Leppäniemen, 72, viikko-ohjelma lokakuusta toukokuuhun Portugalin kodissa, Portimãossa. Lisäksi musisoidaan aina tilaisuuden tullen ja tavataan ystäviä

– Parasta täällä on valo. Usein sateisenakin päivänä aurinko tulee esille viimeistään puolen päivän jälkeen. Ja kun viettää talven auringossa, unohtuvat huolet, Martti nauraa.

Hän nostaa hanurin syliinsä ja kajauttaa Algarven valssin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Kaamoksen synkkyys muisto on vain, / lintujen laulu himmentää sen. / Valoa kohti vie päivät nää. / Siksi nyt maljamme tää.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

On vaikea uskoa, että tämä hyväkuntoinen, nauravainen mies oli vuonna 1990 vuoteen oma. Martti oli joutunut vakavaan kolariin, jossa kuorma-auto ajoi hänen autonsa perään. Hän vietti kolme viikkoa sairaalassa, minkä jälkeen alkoi pitkä kuntoutuminen. Oma rakennusalan yritys oli myytävä pois.

Nyt mieheltä sujuu vaivatta niin svingi kuin svengi. Ja elämä hymyilee. Algarve on tehnyt hänelle hyvää. Samaa tuumaa Vuokko-vaimo.

"Kun viettää talven auringossa, unohtuvat huolet."

Lapsenlapsi ruudulla

Vaikka ikävä lasten ja lastenlasten luokse on kova, pariskunta ei voi kuvitella jäävänsä talveksi Suomeen. Ikävää lievittävät Skype-puhelut ja kuulumisten vaihto Facebookissa.

– Ehdimme viime Suomen reissulla nähdä nuorimman lapsenlapsemme juuri hänen syntymänsä jälkeen. Nyt poika on jo seitsemän kuukautta. Katselimme juuri netin kautta, kun hän laittoi varpaat suuhunsa, Vuokko kertoo.

Kesäajan Leppäniemet viettävät tiiviisti perheen, suvun ja ystävien kanssa Suomessa. He ovat innokkaita marjastajia, ja osa sadosta nautitaan hillottuna Portugalissa.

Kun lokakuussa lehdet alkavat tippua puista, Vuokko ja Martti pakkaavat laukkunsa ja autonsa ja suuntaavat Portimãon kotiin seitsemäksi kuukaudeksi. Ensi kerralla tulee jo 10. autoreissu Euroopan läpi. Kun kumpikin tykkää automatkailusta, saadaan matkasta Portugaliin ja takaisin yksi ylimääräinen seikkailu ja loma.

– Ensimmäisellä kerralla piirsimme viivoittimella suoran viivan Portugalista Suomeen, mutta sen jälkeen emme olekaan ajaneet suoraa tietä. Usein etsimme pikkuteitä ja kyliä, välillä ihan toiselta puolelta Eurooppaa, ja ajamme vaikkapa Tsekinmaan kautta kotiin Seinäjoelle. Tosin kotimme on nyt oikeasti Portugalissa, olemmehan täällä kirjoilla.

Lue myös: Eläkkeellä ulkomaille muuttanut johtaja pitää suomalaisia kateellisina

Merellistä hyvää oloa

Kaarin ja kaakelein koristellussa taloyhtiössä sijaitseva kaunis asunto on ollut pariskunnan Portugalin tukikohtana jo seitsemän vuotta. Parvekkeella on mukava haistella merituulta ja nauttia näkymistä. Siellä syötiin viimeksi joulupäivällinenkin. Aaltojen kohina kuuluu olohuoneeseen saakka.

– Kun tulemme syksyllä takaisin tänne, minulla menee jonkin aikaa, että totun taas meren ääneen. Aallot voivat täällä olla tavattoman suuria, ja vuoroveden vaikutuksesta merenpinta nouse metrikaupalla. Parin viikon jälkeen en vuoroveden pauhua enää kuulekaan, Vuokko kertoo.

Algarve toi Vuokolle uuden harrastuksen. Viisi vuotta sitten hän uskaltautui maalauskurssille. Nyt hän on maalannut akvarelleja paikallisista merenrantamaisemista ja keväisistä unikkoniityistä. Yhden oman näyttelyn hän on pitänyt Seinäjoella.

40 prosenttia edullisempaa

Pariskunnalta ei löydy Portugalista moitteen sanaa. Ilmasto on suotuisa, hintataso on edullinen ja ihmiset ovat mukavia.

– Suomalaisia todella arvostetaan täällä, olemme viiden A:n kansalaisia. Kaikki osaavat englantia ja ravintolassa saa yleensä ruokalistan myös englannin kielellä. Jos pärjää eläkerahoilla Suomessa, pärjää täälläkin. Asuminen, ruoka ja matkustaminen ovat 30–40 prosenttia edullisempia kuin Suomessa.

"Jos pärjää eläkerahoilla Suomessa, pärjää täälläkin."

Sitä Leppäniemet harmittelevat, etteivät he puhu portugalia. Alkuun he kävivät kielikursseilla, mutta kieli ei tuntunut millään iskostuvan päähän. Eikä kielen oppimista helpota yhtään se, että kaikki, myös iäkkäämmät ihmiset, puhuvat hyvää englantia. Moni vaihtaa kielen nopeasti englanniksi huomatessaan, ettei toinen puhu sujuvaa portugalia. Algarvessa siis kanssakäyminen tapahtuu englanniksi – ja suomeksi.

Tärkeää: Hankkisinko loma-asunnon ulkomailta? Katso 6 kysymystä

Aktiivinen suomalaisyhteisö

Leppäniemet ovat saaneet paikallisista suomalaisista monta läheistä ystävää ja tuttavaa. Rantakadulla he pysähtyvät tuon tuosta juttelemaan tai tervehtimään tuttavia.

– Yksin täällä ei tarvitse olla. Suomalaiset tapaavat lounailla, illanvietoissa, äänestyspaikalla, joulujuhlassa, sanoo Vuokko.

Hän kertoo, että paikalliset suomalaiset järjestävät niin paljon toimintaa, ettei kaikkiin tapahtumiin edes ehdi. Niihin voi tulla mukaan lomalainenkin – vakituista asuntoa ei tarvitse olla.

– Tosin suomalainen kampaaja täältä puuttuu. Sellainen olisi erittäin tervetullut, ja varmasti asiakkaitakin riittäisi, Vuokko vinkkaa.

Pariskunnan seinänaapurissa asuvat lähimmät suomalaiset, espoolaiset Helena ja Jorma Lattunen. Heidän kanssaan saatetaan juoda ex tempore -iltapäiväkahvit, kuten tänään.

Lattuset ovat viihtyneet Portimãossa jo 20 vuoden ajan.

– Aluksi ostimme asunnon yhdessä ystävämme Arto Paasilinnan kanssa. Hän vietti täällä talvet ja me kesät. Kun hän ei enää asuntoa tarvinnut, ostimme sen kokonaan itsellemme.  Helenan jäätyä eläkkeelle muutimme tänne talviajaksi ja rupesimme viettämään kesät Suomessa, Jorma kertoo.

Kumpikin pariskunta päätyi Portugaliin melkein vahingossa. Tarkoitus oli löytää mukava talvehtimispaikka Espanjasta, kuten monet tuttavat, mutta hetken mielijohteesta he päättivätkin kokeilla Algarvea – ja jäivät sille tielle. Tosin Espanjassakin pääsee halutessaan käymään helposti. Kummallakin pariskunnalla on oma auto, jolla he kiertelevät lähiseutuja ja joskus kauempanakin Portugalissa.

Muista myös! Hingutko ulkomaille? Vastaa ensin näihin kysymyksiin

Artikkeli on julkaistu alunperin ET-lehdessä 14/2015.

Kysely

Haaveiletko eläkepäivistä ulkomailla?

Kyllä
Kyllä
82.7%
En
En
17.2%
Ääniä yhteensä: 58
Sisältö jatkuu mainoksen alla